A kényeztető nevelés

Az előző bejegyzésemben a gyereknevelés egyik buktatójáról, a kényszerítő nevelésről írtam. Ma pedig megvizsgáljuk az érem másik oldalát, a túlzott engedékenységet, azaz a kényeztető nevelést. A kényszerítő nevelés ellentéte, viszont a gyermek szociális fejlődésére ugyanúgy károsan hathat.

compulsive-parenting.jpgA mai korban egyre jellemzőbb a kényeztető nevelés. A szülők mindent megtesznek a gyermekükért, a lelküket is kiteszik. Tévhitben élnek, miszerint csak így válhatnak jó szülőkké. Minden megakarnak adni, amit ők gyerekkorukban nem kaptak meg vagy amiben hiányt szenvedtek. Ezért az életük minden területének a gyermek áll a középpontjában, a legfontosabb céljuk, hogy ő boldog legyen. Viszont már túlzásba viszik a szülői szerepet. Aminek a vége a legtöbb esetben, hogy a szerepek felcserélődnek.

A kényszerítő nevelés esetében a túlzott szigort alkalmazzák a szülők, míg ebben az esetben az eltúlzott engedékenység csapdájába esnek. Ilyen esetben a szülők nem képesek nemet mondani a gyereknek. Úgy gondolják, ha nemet mondanak, akkor rossz szülőkké válnak. A végén már akkor is igent mondanak, mikor belül "nemet" éreznek. Túlmagyarázzák a gyermekük minden kérését és mindent megadnak amit csak kér.

Sok esetben viszont a külvilág felé érzett megfelelési kényszer, a túlzottnak érzett elvárások állnak az engedékenység hátterében. Jó példa erre, mikor a szülő képes megvenni a gyerekének a legújabb iphone-t, mert az osztálytársainak már megvan. Lehet meg sem engedheti magának anyagilag, de inkább enged a kívülről jövő kényszernek.  

A körülrajongott gyerek nagyon hamar elbizakodottá, követelőzővé válhat. Korán megtanulja, hogy a durcáskodással és a hisztivel bármit elérhet a szülőknél. Később ezt a mintát viszi tovább az óvodába majd az iskolába. Így viszont fenn áll a veszélye, hogy nem fog tudni beilleszkedni a közösségbe.

hiszti.jpg
Egy gyermek nem csak a kényszerítő nevelés és a túlzott szabályozottság miatt válhat agresszívvá. Ez a veszély ebben az esetben is fennáll. Mivel a szerepek felcserélődtek a családban, a gyermek kezébe kerül az irányítás. Megszokja a szabályok hiányát és mikor olyan közegbe kerül, ahol szükséges bizonyos társadalmi normák betartása, nem fog tudni vele mit kezdeni. Az eddig megszokott alkudozás nem válik be és ez a belső feszültség agresszióba csaphat át.

Az előző bejegyzésemhez hasonlóan itt is kiemelném, hogy a gyereknevelésnél meg kell találni a középutat. Én magam is elkövettem ezt a hibát. Voltam túl szigorú szülő, majd beleestem a másik végletbe is. Szabályokra és a szülői tekintélyre szükség van. Viszont minél később akarjuk ezeket a hibákat helyrehozni, annál nehezebb dolgunk lesz. Már egész kis korától tudatosan és következetesen neveljük a gyerekeket. A túlzott engedékenység esetében a gyermek nem tanul meg felelősséget vállalni a tetteiért.

Tanuljunk meg nemet mondani.

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr1512300929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása