Csodagyerekek
Áldás vagy átok a gyermek számára?

Kik is azok a csodagyerekek?

csodagyerek.pngA hivatalos megfogalmazás szerint csodagyerek az a 13 évesnél fiatalabb gyermek, aki életkorát jóval meghaladó, felnőtt szintű tudással, képességekkel, adottságokkal rendelkezik legalább egy területen. Csodagyerekekről általában a tudományok, a művészetek és a sportok területén hallunk.

Egy elmélet szerint, ahhoz, hogy egy gyermekről kiderüljön, hogy különleges adottságai vannak és azok fejleszteni is képes legyen több tényezők is jelen kell lennie az életében. Egyrészt, hogy a gyermek akkor találkozzon azzal a területtel, amiben kimagaslóan jó, mikor már elért egy bizonyos fizikai és érzelmi fejlettségi szintet. Ugyanis, ha egy, a festészetben tehetséges gyerek kezébe túl korán adnak ecsetet, akkor az hamarabb fog a frusztrációja tárgyává válni, mintsem egy sikeres karrier eszközévé.

untitled-1.pngViszont, ha megnézzük a történelem legismertebb csodagyerekeinek az életútját, láthatjuk, hogy már korábban felszínre tört a zsenialitásuk. Wolfgang Amadeus Mozart 3 évesen csembalón játszott, 4 évesen hegedült és 5 évesen már komponált, Pablo Picasso 8 évesen festette meg első képét a Picadort, amikor még semmit nem tanult a festészetről, Neumann János 6 évesen nyolcjegyű számokat osztott fejben, folyékonyan beszélt görögül.

A sort tovább lehetne folytatni, hiszen sok-sok ismert csodagyerekről tudunk a történelemben. Az ő nevük örökre fenn fog maradni. Viszont rengetegen vannak, akiknek a nevéről már kevesebbet tudunk vagy már azelőtt "elvesztek", hogy a világ megismerte volna a nevüket.

Ugyanis a csodagyerek-létnek az előnyök mellett megvannak az árny oldala is. Tudniillik ezeknek a gyerekeknek a jelleme eltér az átlagtól, amit sokszor sem a szüleik, sem a környezetük nem tud jól kezelni. A kis géniuszok gyakran öntörvényűek mivel a tudásuk már gyermekkorukban jóval meghaladhatja a szüleiét, továbbá átlagon felüli érzékenységgel is rendelkeznek. Ezért sok esetben rosszul reagálnak az irigy megjegyzésekre, nehezen dolgozzák fel, hogy más területeken kevésbé sikeresek. Mivel eltérnek az átlagtól, ezért barátokat is nehezen szereznek. Ez oda vezethet, hogy elszigetelődnek és nagyon illeszkednek be a társadalomba. 

Egy csodagyerek nevelésénél a szülőkre átlagon felüli kihívások várnak. A legtöbb szülő szeretné, hogy csemetéje átlagon felüli legyen. Ez természetes dolog, ami egészen addig rendben is van, amíg támogatják a kicsit. A kulcsszó a támogatás. Sajnos olyan esetekről is hallunk, amikor a szülők megrészegedtek a gyermekük tehetségétől és végletekig túlhajszolták. Az egyik legismertebb eset Branden Bremmer-hez kapcsolódik, aki már 3 évesen zongorán játszott és 11 évesen egyetemi hallgató lett. A kölyök zseni 14 évesen saját kezével vetett véget az életének, ugyanis nem bírta nyomást, amit a szülei helyeztek a vállára.

Az amerikai írónő, Alissa Quart, A tehetséges gyermek dilemmája (The Dilemma of the Gifted Child) című könyvében azt írja, hogy őt a bukás érzésével tölti el, ahogy gyerekkorában "összerakták", "megteremtették": "Az apám olyannak tűnik a szememben, mint egy hatalmas marionettbábos, aki számára akkor voltam jó kislány, ha csendben ültem és költeményeket írtam a fák lombjáról. De én túl fiatal voltam ahhoz, hogy cseh filmeket nézzek és felnőttregényeket olvassak." 

Így, bejegyzés végén tegyük fel magunknak a kérdést: Áldás vagy átok a gyermek számára a zsenialitás?

800817380_large.jpgÉn a magam részéről úgy gondolom, hogy a legnagyobb felelősség a szülőre hárul. A tehetséges gyermekeknek támogatásra van szükségük, de semmikép nem szabad rájuk nyomást helyezni. Ismerjük fel, hogy mely az a terület, ahol kiemelkedő és segítsük, de csak akkor, ha a gyerek is szereti és élvezi amit csinál. Ellenkező esetben jön a frusztráció és az elszigetelődés. És mai nagyon fontos: engedjük a gyerek számára, hogy gyerek legyen. Ne akarjuk, hogy túl korán felnőjön.

Ha ismersz a környezetedben egy tehetséges gyermeket, akinek támogatásra esetleg motiválásra van szüksége, kérlek keress fel minket bátran. A Vulkán - tehetséggondozó társulás célja, hogy segítse és támogassa a tehetséges fiatalokat. 

Vulkán Társulás

Forrás: ITT, ITT, ITT

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr1012592113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása