Generációs szakadék
Miért nem értjük meg egymást?

gen_szak.jpg

"Bezzeg az én időmben..."

Hányszor halljuk ezt egy nap. És már nem csak a nagyszüleinktől, hanem a 30-as éveikben járók is egyre gyakrabban hangoztatják a fiatalabb korosztállyal kapcsolatban.

A mostani bejegyzésem célja, hogy kicsit a dolog mélyére ássunk, miért is alakulnak ki a generációs szakadékok.

Hallottad már az X, Y, Z generációs kifejezéseket?

Manapság egyre gyakrabban találkozunk ezekkel a jelölésekkel. De mit is takarnak?

Ezek a meghatározások William Strauss és Neil Howe amerikai íróktól származnak, akik megalkották a generáció-elméletet. Ez alapján az X generáció az 1960-as, 1970-es években születettek, az Y a ´80-as, ´90-es évek, míg a Z a 2000-es évek gyermekei. Az elmélet alapján a generáció váltások, ciklikusan, húsz évente történnek meg. Akik egy generációban születtek, általában azonos az értékrendjük, világnézetük, mivel ugyanabban a politikai, társadalmi kultúrában nőttek fel, nagyjából hasonló technikai fejlettségi szinten.

Viszont, ahogy a technika fejlődése felgyorsult a XX. század végén és a XXI. század elején, a húsz évre tett generációs különbségek lerövidültek. Tehát, még régebben a generációs szakadék a szülő és gyermek (esetleg nagyszülő-unoka), tanár és diák kapcsolatokban volt nagyon szembetűnő, ma már az is előfordul, hogy testvérek között is kialakul.

gen-szakadek.jpgA generációk között létrejött szakadéknak rengeteg oka lehet, mint a társadalmi, kulturális változások, politikai irányváltások és természetesen a technika rohamos fejlődése.

Én, személy szerint a mai korban a technika fejlődésében és az új műszaki, számítás-technikai eszközök megjelenésében látom. Ezen belül is két forradalmi találmányt emelnék ki: az internet és a mobiltelefon feltalálását.

Az elmúlt évtizedben a mobiltelefonok és a személyi számítógépek megjelenése teljesen felforgatta a mindennapi életünket. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy valaki mobil nélkül közlekedjen és majdnem minden háztartásban megtalálható legalább egy számítógép. Az életünk szerves részévé váltak, olyan szinten, hogy az ügyintézés, kommunikáció és a kapcsolattartás nagy része már az online felületeken zajlik. Az X és az Y generáció tagjai sokszor illetik kritikával a fiatalokat, hogy folyamatosan a monitort és a telefon kijelzőjét "bámulják". Természetesen van benne igazság és én most nem is akarok állást foglalni, de azt be kell látnunk, hogy muszáj érteniük a számítógépekhez és ki kell magukat ismerniük a virtuális a világban. A világ felgyorsult és lépést kell vele tartani.

Ugyanez a változás megfigyelhető a filmekben is. A mai filmek tempója felgyorsult, az akció jelenetek pörgősebbek lettek és a történetmesélés is rohamtempóban zajlik egy 20-30 éves filmhez képest. Ezt az állítást legjobban a James Bond sorozaton keresztül figyelhetjük meg. Az első 1960 és ´70 között készült filmek Sean Connery-vel a főszerepben még lassú tempóban zajlottak, mai szemmel szinte unalmasak. A ´80-es években, Roger Moore - féle James Bond már kicsit pörgősebbek, akció dúsabbak voltak. Az 1990-es években készült filmekben Pierce Brosnan főszereplésével már egyre nagyobb hangsúly került az akció jelentekre, és a vizuális effektekre. A legújabb filmek pedig már teljesen az új generációnak készültek, amelyekben már egymást követik a látványos jelenetek.

151016-madame-tussauds-london-james-bonds-large.jpg

"My name is Bond. James Bond."

Tovább elemezhetnénk ezt a változást a zenén és az öltözködésen keresztül is, de abból már egy egész tanulmány készülhetne. De talán ez a két szegmens is elég ahhoz, hogy rávilágítson a tényre, a világ változik. A Z generációnak már más az értékrendje, mást tartanak szépnek, fontosnak. A társadalmi normák is megváltoztak, ami a nagyszülők és a még a szülők idejében is kirívónak, botrányosnak számított, a mai fiataloknak már-már mindennapos.

Természetesen az alapvető normák és etika nem változott, csak már máshogy közelítünk hozzájuk. Fogalmazhatnánk úgy, hogy a határok kitolódtak, de azt nem állíthatjuk, hogy a mai generáció elzüllött. Tény, hogy sokan csak lézengenek, nem tudnak mit kezdeni az életükkel vagy mondjuk úgy a döntés szabadságával. De ezért nem lehet csak őket hibáztatni. Egyszerűen nem tanulták meg és nem helyeződik rájuk akkora társadalmi nyomás, mint a korábbi generációknál.

Én azt gondolom, nincs nagyobb probléma a mai fiatalokkal, mint a korábbiakkal, csak meg kell nekik tanítani azokat a dolgokat, amiket az iskolában nem tudnak elsajátítani és amik elengedhetetlenek a felnőtt élethez. A vulkán - tehetséggondozó társulás pont e célból jött létre, hogy segítse és támogassa a tehetséges fiatalokat, hogy ne csak cél nélkül lézengjenek az életben és ne tűnjenek úgy, mint akik valóban elzüllöttek.

Mikóczi Ferenc - Vulkán - tehetséggondozó társulás

  

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr2812605205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nagy ÁTALAKULÁS 2017.06.23. 12:41:41

@mioporfeszosz:

Van kiút,ha megváltozott cselekedeteket akarunk látni,akkor megváltozott jellemre van szüksèg.Hiszek abban,hogy együtt megcsináljuk,képesek vagyunk rá...........

Krumpli Bogart 2017.06.24. 01:28:06

A "mai fiatalokkal" az a gond, hogy felgyorsult a világ és a szüleiknek nem áldoztak kellő időt arra, hogy foglalkozzanak velük. Én 35 évvel vagyok idősebb a gyerekeimnél, ami másfél generációt jelent. De pici koruktól arra törekedtem, hogy lépést tartsak velük, ezért sokat foglalkoztam a nevelésükkel, így azzal is, hogy a technikai újdonságok iránti igényüket kielégítsem. Ezt persze nem úgy tettem, hogy az új kütyüt a kezébe nyomtam, hanem úgy, hogy az új kütyüt együtt tanultuk meg használni.
Tehát hagyni kell, kérni kell tőle, hogy a gyerek vigyen magával. Nem tiltani, korlátozni kell, hanem menni kell vele az úton. Persze így is lemaradsz majd, de nem annyira, hogy a szakadék fölött integessetek egymásnak.

A nagy ÁTALAKULÁS 2017.06.24. 09:14:47

@Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy. Amit fontos tennünk, hogy ha meg is pihenünk útközben mindíg folytassuk az emelkedést, mert ha egyszer végleg letáborozunk onnantól fogva feladtuk.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása