Önelégültség veszélyei
Mi a különbség az önelégültség és az egészséges önszeretet között?

A két fogalom hasonlónak tűnik és a határvonal is keskeny az önelégültség és az önszeretet között.

onelegultseg.jpg

"Az önelégültség a győzelem ellensége és a vereség szövetségese." Daniel Kolenda

Először is az egészséges önszeretet hatalmas erény. Ugyanis ahhoz, hogy másokat el tudj fogadni és szeretni, elsősorban magaddal kell kezdened. Lehet nagy titkod árulok el neked, de a legtöbb ember nem szereti magát. Vágynak a boldogságra, egy harmonikus kapcsolatra, igényelik másoktól a szeretet, törődést, mindezt úgy, hogy az életükben a legfontosabb embernek ezt nem adják meg. Mégpedig saját maguknak.

pexels-photo-289701.jpeg

"A szeretet energiája árad, nincs középpontja, a semmiből a semmibe tart." Osho

Egy embernek szeretnie kell a lelkét, a testét, az egész egyéniségét, feltétel nélkül. Az ilyen ember nem kívülről, másoktól várja a boldogságot, jól érzi magát egyedül a csendben. És boldog, úgy ahogy van.

Viszont sok ember ezt összetéveszti az önelégültséggel, nárcizmussal. Az ilyen viselkedés lényege, hogy az ember a saját személyiségét mások rovására, mindenek fölé helyezve imádja. Kívülről nézve úgy tűnhet az önelégült személynek hatalmas az önbizalma, holott általában pont az ellenkezője az igaz.

A háttérben legtöbbször bizonytalanság és alacsony önértékelés húzódik. Az önszeretete valójában önsajnálat.

Mindig másokhoz hasonlítja magát és ezáltal alakul ki az énképe és úgy érzi mivel magasabb szinten van másoknál ezért a legjobbnak kell lennie. Nem jónak, nem nagyon jónak, csakis a legjobbnak.

A legegyszerűbben úgy tudod a kettőt megkülönböztetni, hogy egy önelégült emberből hiányzik az empátia. Míg, ha szereted magad képes vagy feltétel nélkül elfogadni másokat.

Viszont az önelégültség csapdájából is van kiút. Az első lépés, hogy ismerjük fel magunkban ezt a viselkedési formát. A második pedig az elfogadás, tehát ismerjük be saját magunknak, hogy "igen, én ilyen vagyok". Ez a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy elindulj az önszeretet útján és meg tudj szabadulni az egótól. Ebből a kiindulási állapotból, folyamatosan dolgozva önmagadon, lehámozhatod a kérgét mindannak, ami nem Te vagy.

pexels-photo-12344.jpegLáthatod, hogy hasonlónak tűnik az önszeretet és az egoista gőg, de az igazság, hogy a kettő pont egymás ellentéte.

Mivel gyakran foglalkozom fiatalokkal, megfigyeltem, hogy a legtöbben nem szeretik magukat. Rossz az énképük, nincs önbizalmuk és kívülről várják a pozitív visszajelzéseket. A Vulkán – tehetséggondozó társulás táboraiban külön hangsúlyt fektetünk arra, hogy leromboljuk a fiatalok ezen rossz beidegződéseit, paradigmáit. És végre kezdjék el értékelni, szeretni önmagukat.

Ugyanis, ami a legszebb az egészben, hogy ha szereted magad – láss csodát – mások is szeretni fognak. Ez ilyen egyszerű, ha Te nem vagy képes szeretni önmagadat, akkor kitől várod, hogy szeressen?

Én magam is végigjártam ezt az utat. Egy nagyon rossz szülői mintát hoztam magammal és vittem tovább. Egészen addig, míg fel nem ismertem. Tehát megtettem az első lépést, felismertem, majd folyamatosan, szisztematikusan dolgoztam magamon. Aminek meg is lett az eredménye. Ma már szeretem magam és így képes vagyok másokat is szeretni, feltétel nélkül.

Mikóczi Ferenc - elnök, író, motivátor

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr1312623191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása