Mi az igazság a drogokról?- II. rész

A múlt héten írtam egy bejegyzést a drogokról és mint ígértem ezen a héten folytatom a "nehéz fiúkkal".

drogok_2_resz.jpg

Kezdjünk is bele!

Kokain és Crack

A két szó ugyanarra a kábítószerre utal, por formájában kokainnak, kristályos alakban cracknek nevezik. A kokaint az orron vagy szájon át felszippantva fogyasztják, a cracket pedig felhevítik és a gőzét lélegzik be. 

cocaine-fact.jpg

A kokain rövid ideig erős feldobottságot okoz, amelyet utána azonnal az ellenkezője követ - súlyos depresszió, idegesség amiért még több anyagra vágyik a fogyasztó. Akik használják gyakran nem esznek vagy alszanak. A kokó paranoiát, dühöt, idegességet okozhat még akkor is, amikor az ember már nem áll közvetlen a hatása alatt. 

Akárcsak a fű esetében, a szervezet toleranciát kezd kialakítani a droggal szemben, ezért egyre többre lesz szükség ugyanazon érzés eléréséhez. Olyan erős függőséget alakít ki, hogy a hatásának csökkenése súlyos depressziót okoz és a használója szinte bármire képes egy újabb adagért. Ha pedig nem jut hozzá, a depresszió annyira képes elhatalmasodni, hogy akár öngyilkossághoz is vezethet.

Szintetikus drogok

synthetic-drugs-general.jpgA szintetikus drogokat mesterséges vegyi anyagokból készítik. Ezeket a kábszereket a köznyelv "dizájnerdrogként" ismeri. Ezek illegális drogok vegyi úton összeállított változatai, amit egy kissé megváltoztattak, hogy elkerüljék az illegálisként való besorolást. Ezt kihasználva a dílerek az interneten tudják árulni, mivel jogi értelemben nem követnek el törvényszegést...

Amikor egy szintetikus drog illegálissá válik, a készítők ismét megváltoztatják az összetételét. És ez ismétlődik újra és újra. Ennek a legnagyobb veszélye, hogy a fogyasztók soha nem tudhatják, hogy bevett szer éppen mit tartalmaz.

A dizájnerdrogok rövid távon hallucinációkat, nyugtalanságot, zavarodottságot okoz a használónál. Ezen kívül a fejfájás, émelygés hányás és hasmenés is szerepel a tünetek között. Hosszútávon súlyos vese- és májkárosodást okoz, valamint az agyat is károsítja, aminek akár agyhalál is lehet a vége.

Kristálymet és metamfetamin

meth.jpg

Kristálymet

A "metet" cigaretta formájában szívják, beinjekciózzák vagy leggyakrabban kristály formában a gőzét belélegzik. A kristálymet kis üvegszilánkokra vagy fényes, kékesfehér kavicsokra hasonlít. Mesterségesen előállított stimuláns, ami nagyon erős függőséget okoz, akár már egy használat után is. Agressziót vagy pszichotikus viselkedést vált ki a használóból. Azon kábítószerek közé tartozik, amelyekről a legnehezebb leszokni.

A rövidtávú hatásai a hiperaktivitás, paranoia, alvászavarok, agresszivitás valamint a fogyasztó nagyon erősnek érzi magát. Nagyobb adagban pedig "flash" áll be, amelyet fokozott izgatottság és gyakran testi erőszak követ. Hosszú távon tönkreteszi a vesét, tüdőt, májat és persze az agyat, ami végén halálhoz vezethet.

Heroin

e27c051d02bd875ac7d267748da326c9.jpeg

Akár már az első használat is halált okozhat

A heroint általában intravénásan adják be, de használják felszippantva vagy cigarettában elszívva. "A hernyó" nagyon erős függőséget okoz. Gyorsan jut el az agyba, aminek a következtében a fogyasztók lassabban gondolkodnak, reagálnak és kevésbé képesek helyes döntéseket hozni.

Az heroin intravénás használata növeli a fertőzött tűk által által okozott AIDS, hepatitis és más betegségek kockázatát. Ezeket a betegségeket pedig szexuális után továbbadhatják a partnereiknek és az újszülötteknek is. A heroin egyike azon drogoknak, amelyek használata a leggyakrabban vezet halálos túladagoláshoz.

Már rövidtávon is nagy károkat okoz a szervezetben, mivel a szívműködés és a légzés súlyosan lelassul. Hosszútávon pedig teljesen tönkreteszi a fogyasztót. Az intravénás használat miatt a vénák elsebesednek vagy elzáródnak. Továbbá légzési zavarok léphetnek fel. 

LSD

lsd-hatasa-b7125495f1.jpg

"Bélyeg"

Az LSD-t tabletta, kapszula vagy folyadék formájában árulják. Gyakran itatóspapírra viszik fel, majd kisméretű négyzetekre vágják fel. Innen származik a "bélyeg" elnevezése. Egy bélyeg egy adagnak felel meg.

Az LSD az egyik legerősebb hangulatmódosító kémiai anyag. A rendkívül mérgező anyarozs nevű gombából nyerik, amely a rozson és más gabonaféléken terem. A hatása kiszámíthatatlan, mivel az aktuális hangulatot erősíti fel. Tehát, ha valaki maga alatt van az LSD-től olyan durva, rémisztő látomása, gondolatai támadhatnak, amik akár öngyilkossághoz is vezethetnek

A használói arról számoltak be, hogy álmatlanságot, remegést és kétségbeesést tapasztaltak. A bélyegből már kis mennyiség is 12 órás "triphez" vezethet, de az is előfordul, hosszú idővel a használat után jelentkeznek. Ennek következtében pszichózis alakulhat ki.

Ebből az összeállításból Te is láthatod, hogy az emberek milyen mértékben képesek magukat tönkretenni. A legtöbben azt mondták, hogy azért nyúltak droghoz, hogy ellazuljanak és "elmeneküljenek" a problémák elől. Sajnos ezek a szerek csak súlyosbítják a problémákat a megoldás helyett.

De arról is sokszor hallunk, hogy egy tini azért kezd el drogozni, hogy beilleszkedjen egy csoportba. Nem méri fel a veszélyeket, mert magányos és szeretne valahova tartozni. Ezért különösen fontos, hogy ha az egyik szerettünk vagy barátunk viselkedésében drasztikus és gyors változást észlelünk akkor ne hagyjuk figyelmen kívül a jeleket. Mert ezzel az életét menthetjük meg.

Szerencsére a mi programjainkon a fiatalok szerek nélkül is el tudnak lazulni és teljesen feltöltődve, boldogan élvezik az élet minden pillanatát. Ez a fajta kikapcsolódás egy sokkal biztonságosabb és boldogabb élet felé visz téged és másokat is.

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem és ha van bármi észrevételed, kérlek oszd meg velünk.

Namaste!

Mikóczi Ferenc - elnök, alapító (Vulkán Társulás)

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr6212790948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása