5+1 tipp a tinik neveléséhez

Amikor egy éjszaka során 2-3 alkalommal keltél fel a kisbabádat tisztába tenni, megetetni, mikor a fogzás ideje alatt napokig alig aludtál vagy amikor amikor lázas volt és virrasztottál mellette, akkor azt gondoltad, hogy ha ezt kibírod már csak jobb lehet. Akkor még nem hitted volna, hogy van ennél is nagyobb kihívás

tini.jpg 

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a tinik ugrásszerű fejlődésen mennek keresztül rövid idő alatt. Ez azonban nem csak a testüket érinti, hanem a szellemüket is.  Egy nap azt vesszük észre, hogy egy szinte teljesen új személyiség jelent meg. Épp ezért ez az időszak sok konfliktussal jár, viszont ebben a korban a legfogékonyabbak arra, hogy magabiztos, önálló felnőttekké neveljük őket.

Ha most azt érzed, hogy belefáradtál az állandó vitákba és nem találod a kiutat az érzelmek labirintusából, akkor hadd adjak neked néhány tippet - amit ha megfogadsz - ami segít, hogy áldásként éld meg a kamaszkor átok helyett.

1. Kérdezd és hallgasd meg

Ha érdekel, hogy mi történik a kamasz gyereked életében, akkor kérdezz, mert mint apa elmondhatom, hogy a tinik maguktól nagyon ritkán kezdenek el beszélni. Nagyon fontos, hogy beszélgess vele, kérdezd és figyelmesen hallgasd végig. Ehhez viszont arra van szükség, hogy barátként tekintsen rád, és meg merjen nyílni. Különben kimaradsz az életéből. Ha nehezen enged közel a lelkéhez, akkor te kezdj el mesélni a saját bizalmas dolgaidról és kis idő után észrevétlenül ő is beszélni kezd. 

Amire viszont ügyelj, hogy ne te add a szavakat a szájába, hanem figyelmesen hallgasd meg és ha valamit nem értesz inkább kérdezz vissza. De légy óvatos, hogy a közös beszélgetés ne tűnjön nyaggatásnak vagy "kémkedésnek", mert ennek az lesz az eredménye, hogy még jobban elszigetelődik.

2. Közös programok

Fontos, hogy legyen közös programotok, amikor minőségi időt töltötök el együtt. Ha nincs ilyen, akkor gyorsan találjatok valamit, amit mindketten szerettek és tudtok közösen csinálni. Ez lehet akár egy kirándulás, valamilyen sport vagy akár egy közös meccs vagy sorozat nézés. A lényeg, hogy együtt legyetek, élvezzétek és várjátok ezeket az alkalmakat. 

1.jpg

Ami fontos, hogy egyikőtök se érezze azt, hogy szívességet tesz a másiknak az együtt töltött idő alatt, mert akkor nem a megfelelő tevékenységet csináljátok és előbb vagy utóbb az egyikőtök teherként fogja megélni.

3.  Legyenek elvárásaid

Bár a legtöbb esetben úgy tűnik, hogy a kamaszok utálják ezt, de valójában nagy szükségük van rá, hogy elvárásokat támassz az irányába. Mert, ha ezt nem teszed meg, akkor megszokja a semmittevést, motiváció és felelősségtudat nélkül fog lézengeni a nagyvilágban. Ezért bátran állíts fel logikus, nem túlzó és reális elvárásokat.

A szabályokat mindenképp úgy alkosd meg, hogy figyelembe veszed a gyereked szükségleteit és tudod, hogy pontosan mit vársz el tőle. Nyugodtan egyeztess vele, ha szükséges kössetek kompromisszumot. A lényeg, hogy az elvárásaid számára is teljesíthetőek legyenek. 

4. Engedd el a kezét

Ez alatt persze nem azt értem, hogy egycsapásra vedd le róla a kezed és tegye amit akar. De az átmeneti és ártalmatlan hóbortok esetében jobb, ha engedsz. Ha feketére festi a körmét, az lemosható, a kék festett haj egy idő után kikopik, a szakadt ruhák pedig őt fogják majd zavarni. Ha ezeket is megtiltod neki, akkor azonnal túl szigorúnak fogsz tűnni a szemében ami egyenes út a lázadáshoz.

Ha ezt betartod és engeded neki az ártalmatlan, időszakos "hülyeséget", akkor a súlyosabb tiltások, mint a drog, alkohol esetében jobb pozícióból fogsz indulni. Nem fogja a fejedhez vágni, hogy mindent tiltasz neki és végig fog hallgatni.

Viszont, ha nagyon zavarnak az apró őrültségei is, akkor kérdezd meg tőle, hogy miért csinálja, mit akar ezzel kifejezni? Ez neked is segít, hogy megértsd őt és neki is, hogy kívülről lássa saját magát. Többnyire ezek a tettek mögött megfelelési kényszer húzódik az aktuális társasága irányába. 

5. Légy képben 

Egész pontosan, mind a ketten legyetek képben. Ne kerüld az olyan kényes témákat, mint a szex, drog, alkohol. Ne gondold, hogyha nem beszéltek róla, akkor neki az eszébe sem fognak jutni ezek a dolgok. Ha te nem beszélsz vele időben ezekről a dolgokról akkor a barátaival fogja megbeszélni. A téves vagy pontatlan információk pedig oda vezetnek, hogy kísérletezni fog. Nyíltan és őszintén beszéljetek a kényes dolgokról

Apaként én is nyíltan beszéltem a lányommal ezekről a témákról. Miután bennem is tudatosult, hogy mennyire fontos ezeket megbeszélni, mielőtt késő lenne. 

Továbbá fontos, hogy ismerd a barátait. Persze nem kell kívülről fújnod a kedvenc focicsapatának vagy együttesének a nevét. De az ő nevét, korát és a legfontosabb jellemzőit ismerd. A szüleivel nem kell összejárnod, de lehetőleg róluk is tudd az alapvető információkat. Jó, ha tudod, hogy egy személyiség a hozzá hasonló karaktereket vonzza. Légy képben!  

+1. Figyelj a jelekre

A változás a kamaszkor jellemzője, ezért egy bizonyos szintig ez teljesen normális. Nálam is a rengeteg munka és folyamatos hajtás oda vezetett, hogy nem lettem figyelmes az apró jelekre és már csak az esetek utólagos elemzésénél vettem észre a hibákat.

Viszont ha drasztikus és tartós változásokat veszel észre, akkor mindenképp lépj, mert ez általában egy komoly bajt jelez. Ilyen intő jelek lehetnek:

  • drasztikus testsúly változás
  • alvási zavarok - vagy túl sokat vagy túl keveset alszik
  • gyors és szélsőséges hangulatváltozások
  • alkohol és drogfogyasztás gyanúja
  • hirtelen leromló tanulmányi eredmények
  • kerüli a szemkontaktust

Ha ezek a változások 6 hétnél tovább fennállnak akkor ott baj van. Ebben az esetben kérj segítséget, ha te magad nem találsz megoldást. Lehet kellemetlen neked segítséget kérni, de hidd el, jobb egyszer pironkodni egy pszichológusnál, mint elhanyagolni a problémát és kockáztatni. Ennek akár visszafordíthatatlan következményei is lehetnek! 

A fiam esetében mi is megtettük ezt a lépést és felkerestünk egy kineziológust. Ennek a hátteréről és problémák forrássáról bővebben olvashatsz A nagy Átalakulás című könyvemben. 

i63337585.jpg

Egy tinit nevelni valóban embert próbáló feladat és lehet most még nem látod a fényt az alagút végén, de fel a fejjel! Igaz, hogyha a kiskapuk megtalálásáról van szó, akkor egy tininél nincs jobb nyomozó. De légy türelmes vele és magaddal szemben is. Maradj nyugodt és szeretettel, bizalommal, megértéssel fordulj a gyermeked felé.

Ha te megérted őt és ő is téged, akkor együtt boldogulni fogtok és megoldjátok a szembejövő problémákat is.

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, alapító, elnök

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr1512825682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása