Tinédzserkori alkoholizmus

alkohol.jpg

Azóta, hogy az ember rájött, hogy az erjedt gyümölcsökből miféle bódító italokat lehet készíteni, azóta ismerjük az alkoholfogyasztás árny oldalát is.

Fogalmazzunk úgy, hogy az alkohol a kultúránk szerves részévé vált. Iszunk, ha ünneplünk egy eseményt vagy iszunk, ha búcsúztatunk valamit. Ezért nem is annyira meglepő, hogy már fiatalon kapcsolatba kerülünk a szeszes italokkal

Az alkohol egy olyan legális drog, amit szinte minden fiatal kipróbál, könnyű hozzájutni és olcsón beszerezhető egy tini számára is. Az utóbbi időben azt tapasztalom, hogy az alkohol egyre nagyobb problémát jelent a fiatalok körében. 

Az a kor, mikor a fiatalok először isznak alkoholt egyre korábbra tolódik. Minél korábban kezd el valaki inni, annál nagyobb az esélye, hogy később alkoholproblémái lesznek. Például, ha egy tini 15 éves kora előtt fogyaszt alkoholt, akkor azzal megnégyszerezi a felnőttkorban kialakuló alkoholizmus előfordulási esélyét. Ráadásul a tini alkoholizmus csak egy újabb kapu, amely a drogfogyasztáshoz vezethet. De a korai beszélgetés és az egyéb megelőző lépések nagy hatással lehetnek a tini későbbi döntéseire. Nagyon fontos, hogy a szülők aktív szerepet játsszanak a tini életében, az ilyen komoly dolgokról való felvilágosításban.

beer_2964345b.jpg

Ezért nagyon fontos, hogy időben észrevegyük az intő jeleket, mielőtt késő lenne. Összegyűjtöttem 10 pontban, mik azok a jelek, amelyek figyelmeztetnek, hogy egy tininek alkoholproblémái vannak.

  • A társasági események mindig iszik, hogy el tudjon lazulni.
  • Izzad, remeg, reszket, ha több napig nem jut alkoholhoz.
  • Rövid idő alatt sokat fogyott.
  • Túl keveset vagy túl sokat alszik.
  • Az alkoholt nyugtatóként vagy problémák elöli menekülésként használja.
  • Ha megemlítik neki, hogy sokat iszik azonnal védekezni kezd.
  • Egyre inkább elszigetelődik a családjától.
  • Került már bajba alkoholos befolyásoltság alatt.
  • Azért iszik, hogy elfojtsa a negatív érzéseit.
  • Több alkalommal hiányzott az iskolából alkohol okozta problémák miatt.

Ha egy tini ezen tünetek több jelét is mutatja, akkor nagy valószínűséggel beszélhetünk tinédzser-alkoholizmusról. Ez egy olyan probléma, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, és mindenképpen segíteni kell rajta.

Két fő dolog van, amit általában meg kell változtatni, hogy sikerüljön az alkoholfogyasztását csökkenteni, leállítani.

Az első dolog a családon belüli változtatás. A tinédzser rengeteg figyelmet igényel. A legtöbb fiatal nem mutatja és nem fogja mondani, de nagyon is igénylik a szülő jelenlétet és a tartalmas beszélgetéseket. Viszont ne telepedjünk rá, hagyjuk meg a saját mozgásterét. Az elvárásaink persze megmaradhatnak, de a határokat nem szabad túl szorosra húzni.

39a2aea600000578-0-image-a-56_1477231656784.jpgA másik fő változás a környezetváltozás. A legtöbb esetben elég a tini életstílusát, a barátait is beleértve gyökeresen megváltoztatni. Egy új környezetben, eltávolítva a régi közegből "új életet" kezdhet. Az alkohol elvonó és rehabilitációs klinika abban az esetben jöhet szóba, ha az a két dolog nem segít. 

A tinik a legtöbb esetben nem érzik a függőség mértékét, így bele sem gondolnak abba, hogy fel kellene hagyniuk az alkoholfogyasztással. Lehet, hogy most magadra ismertél, és te sem érzed problémának. De nagyon valószínű, hogyha nem változtatsz, akkor szépen lassan függőséggé fog alakulni úgy, hogy észre sem veszed. 

Ha egyedül nem megy, akkor leginkább a család feladata, hogy segítsen, legyen szó akár rehabról, pszichiáterről, terapeutáról, csoportterápiáról. A család feladata, hogy motiválja őt arra, hogy végleg feladja az alkoholfogyasztást! Mielőtt túl késő lenne.

Végül pedig, ha érdekel egy fiatal srác története, aki 8 éves korában indult el alkoholizmus irányába egy korsó sör habjától apja támogatásával valamint egy másik ember fiatalkori alkoholos kalandjai, akkor olvasd el A nagy Átalakulás című könyvemet. Megrázó dolgokkal fogsz találkozni, azt garantálom.

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök, alapító

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr512824150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása