Miért nem tud a felnőtt "gyermek" leszakadni a szüleiről?

mamahotel.jpg

Hallottad már a "Mama Hotel" és a Pán Péter szindróma kifejezéseket?

A két fogalom az utóbbi években kapott egyre nagyobb figyelmet és szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Habár nem újkeletű jelenségről van szó, mégis a korunkra egyre jellemzőbb helyzeteket mutatnak be. Fejtsük ki kicsit bővebben és jobban meg fogod érteni, hogyan kapcsolódik a bejegyzésem címében felvetett kérdéshez.

A "Mama Hotel" egy kissé gúnyos kifejezés arra a napjainkban egyre jellemzőbb jelenségre, hogy számos fiatal sokkal később hagyja el a szülői házat, mint régebben vagy esetleg el sem hagyja. Felnőtt koruk elején is - sok esetben - szüleik tartják el őket. Nem hazai sajátosságról van szó, mivel Európa más országaiban is terjed ez a jelenség.

Vekerdy Tamás pszichológus szerint az oktatási rendszerben is kereshetők e jelenség okai, ugyanis az iskolarendszer nem ösztönöz eléggé az egyéni fejlődésre. A jelenséget "szociális pubertásnak" nevezi. Az érintett fiatalok később vállnak munkavállalókká és később válnak szülőkké is, mint ami kedvező lenne.

További okok közé sorolható, hogy nehéz önállóan lakást vásárolni vagy egy albérletet egyedül fenntartani. Sokan ezért az otthon lakást választják, kényszerből vagy anyagi okokból.

A "Mama Hotelhez" kapcsolódik az úgynevezett Pán Péter szindróma. A Pán Péter szindrómában szenvedők tartanak a felnőtt lét összes kihívásától, nincsen jövőképük, és semmit nem tesznek azért, hogy ezen változtassanak. Örökre fiatalok akarnak maradni, kerülik az olyan mérföldkőnek számító élethelyzeteket, mint a családalapítás, házasság, munka, vagy otthonteremtés. A legnagyobb különbség, hogy ők nem is akarnak változtatni a helyzeten, nem szükség vagy az anyagi helyzet, hanem a kényelem miatt nem akarják elhagyni a családi fészket.

mamahotel_1.jpg

Természetesen a téma nem ennyire egyszerű, és az éremnek itt is két oldala van. 

Mikor a gyermek képtelen elszakadni

Mivel a fent említett két fogalom a gyermekek oldalát mutatja be, ezért egyelőre maradjunk ezen a vonalon. Mint írtam, a legtöbb esetben az anyagi indokok állnak az első helyen akkor, amikor a szülő és gyermeke úgy dönt, hogy a fiatal addig él otthon, amíg önálló egzisztenciát nem tud magának teremteni. Ha szerencsés az ember, még meleg étel is várja otthon.

Azok a fiatalok, akik a munkába állás után is szüleik mellett maradnak, keresetük sokkal nagyobb részét költhetik önmagukra, szórakozásra, utazásra és kinek ne lenne ez egy vonzó megoldás? Főleg akkor, ha még dolgoznia sem kell. Itt jönnek képbe a Pán Péterek, akik minden felelősséget kerülve, pusztán a kényelemből választják ezt a megoldást (amiben sok esetben a szülők is támogatják).

Természetesen az otthonlakásnak is van árny oldala, minden pozitívum ellenére. Hiába a külön lakrész, az utazások, szórakozás, így sem tudja teljesen megélni a szabadság érzetét. A szülők jóvoltából számos döntésnek a terhét nem a fiatalnak kell hordoznia. Amilyen kényelmes ez az adott életszakaszban, olyan nehéz lesz majd a felelősségvállalás a későbbiekben.

mamahotel_2.jpg

Nagyon könnyen belekerülhet a fiatal egy olyan spirálba, amelyben kifogásokat gyárt, hogy miért ne lépjen tovább és miért éri meg neki az otthon lakás, de ez előidézhet egyfajta egy helyben toporgást.

A szülők gyakran nem tudják, hogy felnőtt gyermekükkel, aki még az ő háztartásukban lakik, hogyan is kellene viselkedniük. A túlzott gondoskodás és a tanácsadás idegesítheti a fiatalt, ami fenntart egy örök szülő - lázadó kamasz állapotot.

Mikor a szülő képtelen elengedni a gyermekét

A gyermeki státuszt sok esetben a szülők tartják fent. Ők szorgalmazzák, hogy a fiatal ameddig csak szüksége van rá, szoros kapcsolatban maradjon velük. Különösen igaz ez az egy gyermekes, illetve a gyermeküket egyedül nevelő szülőkre. A szülő szeretne minél több segítséget megadni gyermekének az elinduláshoz, sok esetben könnyebbé tenni a felnőtt létet gyermekének annál, mint amiben neki része volt annak idején.

A szülő nélkülözhetetlennek és fontosnak érzi magát és ettől nagyon nehezen tud megválni, nem képes a törődés-kontrollt elengedni. Hiszen valami számára is véget ér, státusza megváltozik, új feladatok és értelmet adó dolgok után kell néznie.

A gondoskodó szerep fenntartásában a gyerek ugyanúgy támogatja a szülőt, mint ahogyan a felnőtt gyereket gyermeki státuszban tartja gondoskodásával a szülő. Azzal, hogy a fiatal mintegy feladatokat ad a szülőnek, megakadályozza a szülőt az egészséges elengedésben.

A szülők szeretnék, ha felnövekvő gyermekük kicsit túlszárnyalná őket, de fenyegetésként élhetik meg, amikor ez túl jól sikerül és ráeszmél, hogy gyermeke értékrendje, elképzelései és véleménye már sokkal kevésbé kapcsolódik az övéhez.

mamahotel_3.jpg

Nos, a dolog nem olyan egyértelmű, mint az elsőre gondoltuk. Amennyiben egy fiatal úgy dönt, hogy elérkezett számára a leválás ideje, az sok konfliktushoz vezethet. A szülőnek el kell fogadnia, hogy gyermekét „ajándékba” kapta és segítenie kell az önálló lét felé való mozdulásban, a fiatalnak pedig bíznia kell abban, hogy az évek során felkészült a felelősségvállalásra, megvan a szükséges alaptudása. Ebben pedig a Vulkán Társulás is tud segíteni.

Ha úgy érzed még nem vagy önálló vagy valamilyen tudás még hiányzik ahhoz, hogy bátran merj majd szembenézni a felnőtté válás kihívásával, akkor csatlakozz hozzánk és vegyél részt a 2018. július 6. - 8. között megrendezésre kerülő III. Életmód Táborban. Itt megkaphatod a számodra fontos tudást és olyan fiatalok lehetnek a segítségedre, akik voltak hasonló cipődben.

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

vulkan.tarsulas@gmail.com

vulkan.zdruzenie@gmail.com

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr5913579427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása