Hogyan győzzem le a lámpalázam?
5+1 tipp a lámpaláz legyőzésére

lampalaz.jpg

Állsz a teremben vagy színpadon, minden szempár rád szegeződik. Idegesen toporogsz, a gyomrod görcsben, a szád kiszáradt és még a neved sem jut az eszedbe. Ismerős helyzet?

A legtöbb ember szabályosan retteg, ha nyilvánosság előtt kell szerepelnie. Egy iskolai előadás vagy felelés alkalmával úrrá lehet rajtad a lámpaláz, mert mások előtt kell beszélned. De ugyanez előfordul felnőttek esetében is. Sőt még egy sokat tapasztalt professzort is hatalmába keríthet a félelem az előadás előtt. 

Mégis mit tudok tenni ellene?

A lámpaláz egy természetes reakció. Valószínűleg már akkor kezd elhatalmasodni rajtad a félelem amikor a közelgő felelésre vagy előadásra kezdesz készülődni. A nagy nap közeledtével pedig izgalmad egyre csak fokozódik. Nyugalom, tudsz tenni ellene, képes lehetsz felülkerekedni a lámpalázon, amihez most adok neked 5 nagyon hasznos tippet. Ha ezeket megfogadod, akkor a következő szereplésed alkalmával könnyedebben, izgalom nélkül tudsz majd megnyilvánulni.

1. A félelem feltárása

Mitől rettegnek az emberek egy nyilvános beszéd előtt? Általában attól, hogy az előadás nem felel meg a hallgatóság elvárásainak, vagy olyan kérdéseket kapnak, amire nem tudnak válaszolni. Esetleg rossz szándékú beszólásokat kapnak. Amiatt aggódnak, hogy majd hozzá nem értőnek tartják őket, akinek fogalma sincs a témáról, amiről beszédet tart. Félnek a leblokkolástól.

Sok dologtól lehet rettegni, de tedd fel magadnak a kérdést: Mi a legrosszabb, ami történhet? Ha valami esetleg félresikerül, annak mi jelentősége lesz egy év múlva? És, ha hibázol, akkor abból tudsz tanulni is. A világ nem fog összedőlni egyetlen rossz feleléstől vagy előadástól.

2. Fordíts a javadra a félelmed

A félelem érzete adrenalint szabadít fel, amit a saját javadra tudsz fordítani. Az adrenalin energikussá, lendületessé teheti beszédedet. Pszichológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy az izgatottság bénító hatású, de inspiráló is lehet. Felpörgeti és energiával tölti fel az előadót. Sokszor tapasztalhatod, hogy a túlságosan nyugodt, kiegyensúlyozott előadók nem mindig képesek magukkal ragadni a hallgatóságot és beszédjük cseppet sem érdekfeszítő, sőt egyenesen unalmas. Természetes feszültséged jól hasznosítható eszköz a kezedben, használd okosan.

lampalaz_2.jpg

3. Keress ismerős, támogató arcokat

Sajnos megeshet, hogy kapsz egy-két negatív beszólást. Ne feledd, hogy nem lehet mindenki kedvében járni, a hallgatóság között mindig lehet kekeckedő. Légy erre felkészülve és keresd meg a sorok közt az ismerős arcokat. A velük való összemosolygás, szemkontaktus energiát ad a folytatáshoz. Ne fordíts figyelmet az ellenségeskedőkre. Tudom, könnyű ezt mondani – hiszen mindannyiunk törekvése, hogy magunk mellé állítsuk az ilyen embereket is. Ezen igyekezet általában kudarcba fullad, s csak fokozza az amúgy is meglévő idegességet. Figyelmed irányítsd a kedves, barátságos arcokra.

4. Ne beszélj az izgalmadról

Sose említsd a közönség előtt, hogy ideges vagy. Lehet, hogy ők ezt nem is látják, főleg, ha idegenekről van szó. Ha viszont felhívod a figyelmet a félelmedre, a közönség hamarabb észreveszi, hogy remeg a kezed, vagy izzadsz, mint a mondanivalód tartalmát. Ebben az esetben fennáll a veszélye, hogy mondandód süket fülekre talál.

5. Gondolkodj pozitívan

Ahogy megtanultál félni a szereplésektől, úgy tanulhatod meg a magabiztos viselkedést is. Készülj fel alaposan a szereplésre, ismerd a témát, amiről beszélni fogsz. Az előadás előtt pedig emlékeztesd magad, hogy igenis tudod az anyagot, kellően járatos vagy a témában. Képzeld el magad, mint sikeres előadót, s önmagad bátorító pszichológusa lehetsz. A pozitív gondolkodás óriási jelentőséggel bír az élet minden területén.

lampalaz_3.jpg

+1. Bátran kérj segítséget

A végére tartogattam még egy hasznos tanácsot: merj segítséget kérni. Ha a felsorolt tippek ellenére még mindig úgy érzed, hogy a lámpaláz úrrá lesz rajtad, akkor mi tudunk neked segíteni. A tavalyi II. Életmód Tábor első napján több fiatalon láttuk a lámpaláz tipikus tüneteit: ideges mozdulatok, halk beszéd, szemkontaktus kerülése. Tudod mi lett a vége? Ezek a táborozók a harmadik nap végén az egész tábor előtt mondták el, hogy mivel lettek gazdagabbak a három nap alatt. Sőt még azt is elvállalták, hogy a decemberi "Félsz vagy Élsz?" motivációs előadáson feljönnek a színpadra és ott adnak interjút.

Ha tudni akarod, hogy mitől lettek képesek legyőzni a félelmeiket és magabiztosan, lámpaláz nélkül beszélni nyilvánosság előtt, akkor jelentkezz a 2018. július 6. - 8. között megrendezésre kerülő III. Életmód Táborba. Várunk Téged, csatlakozz hozzánk:

vulkan.tarsulas@gmail.com

vulkan.zdruzenie@gmail.com

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr7513576979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása