Miért fontos már fiatalon adakozni?

Neked mi az első gondolat, ami az adakozásról az eszedbe jut? Azt gondolod, hogy csak a felnőtteknek kell adniuk másoknak?

adakozas.jpg

Az utóbbi időben megfigyeltem, hogy az adakozás témája nagyon megosztja az embereket. Van, aki szerint nagyon fontos dolog segíteni az arra rászorulóknak. Mások szerint teljesen felesleges, mert nem hoz érdemi változást. Ráadásul egyre többet hallani csalásokról és visszaélésekről.

Ha körbetekintünk, és megnézzük milyen trend uralkodik a világban, láthatjuk, hogy sok esetben önző érdekek húzódnak az adakozás mögött. Úgy gondolom, hogy a felszínen többnyire udvariasak vagyunk, de valójában a legtöbben csak saját magukra gondolnak.

A legtöbben bele sem gondolnak, hogy a belső gondolataiknak teremtő ereje van. Ha te azt gondolod, hogy ki fognak használnak, akkor bizony olyan személyeket fogsz bevonzani az életedbe, akik ezt megteszik. Ha a világra egy gonosz helyként tekintesz, ahol csak a legerősebb marad életben, ahol az ember embernek farkasa, mindig találkozni fogsz egy nálad erősebbel.

Ha viszont a jót keresed az emberekben, akkor meglepődve fogod tapasztalni, hogy mennyi őszinteséget, megértést és jóakaratot találsz. Összefoglalva, az élettől azt fogod kapni, amire tőle számítasz, amit a gondolataiddal megteremtesz magadnak.

Ez igaz az adakozásra is. Ha adakozol, azt mindig hátsó szándék nélkül tedd, jó érzéssel a szívedben, és amint adtál rögtön felejtsd is el. Saját tapasztalatból írom, hogy azért a "cserére" ügyelj, és ne ess át a ló túlsó felére. Ez a helyes ösvény, ugyanis, ha jó érzéssel segítettél, az visszaáramlik hozzád, mert ami körbe megy, az körbe jön

30785294_1600999026674747_1823217373_n.jpgSokan gondolják, főleg fiatal korban, hogy nincs miből adakozniuk. De ne gondolj mindig nagy dolgokra, ajándékokra. Mert mire gondolunk legtöbbször, hogy csak pénzt lehet adni. De ez nem igaz, mindig tudsz adni, néha elég egy mosoly, egy kedves gesztus, egy olyan ember irányába, aki éppen maga alatt van. Még ki sem kell ejtened a szádon, elég, ha gondolatban küldesz neki jókívánságokat. A lényeg, hogy mindig jó érzéssel, szeretettel csináld. Ilyen egyszerű és talán ezért csinálják olyan kevesen.

Amiket eddig írtam, annak igazában teljesen biztos vagyok, mert a saját bőrömön tapasztaltam. A 2012-ben elindult Átalakulásom előtt is fontos volt számomra az adakozást. De nem képezte annyira fontos részét az életemnek, mint manapság. Ehhez a felismeréshez egy nagyon kemény leckén át vezetett az út. A családommal egy drámai esetet éltünk át, amit nem kívánok senkinek. Nem akarom újból feleleveníteni az emlékeket, de ha bővebben szeretnél róla olvasni, A nagy Átalakulás című könyvemben megosztom veled.

A lényeg, hogy az univerzum a segítségünkre sietett én pedig tettem egy fogadalmat, hogy a fiatalokat fogom segíteni. Ami tragédiának indult végül egy nagyszerű dolog megszületéséhez vezetett. Itt is érvényes az örök törvény: "minden rosszban megtalálható a vele egyenértékű jó is". 

A fogadalmamat betartva 2015. májusában életre hívtuk a Vulkán - tehetséggondozó társulást és megtaláltam az én nagy "MIÉRT?"-emet. Azóta az adakozás az életem és a vállalkozásom szerves része lett. Bevallom párszor már megkaptam a fejmosást a barátaimtól, hogy túl sokat adunk. 

Még csak 3 év telt el, de a Vulkán Társulással már hatalmas utat tettünk meg. Hála a családomnak és barátaimnak egyre nagyobb célokat tudunk kitűzni és elérni. 2018-ban pedig eljutottunk oda, hogy július 6.-8. között 3. alkalommal tudjuk megrendezni az Életmód Táborunkat.

A tavalyi évben a tábor után teljes bizonyosságot kaptunk arról, hogy jó úton járunk. Külön foglalkoztunk azzal, hogy megismertessük a fiatalokkal az adakozás fontosságát. Ami viszont még minket is meglepett, hogy mennyire gyorsan tették magukévá a mondanivalóját. Már az első napon, délben rendeztünk egy rövid akadályversenyt. A kis győztesünk pedig a nyereményként kapott könyvet odaadta egyik társának, mivel ő már olvasta. Kérhetett volna helyett egy másik könyvet, de ő inkább az adakozást választotta. Csodálatos és megható pillanat volt.

Láthatod, hogy nem kell azonnal drága holmikra gondolni. Hidd el, annak a lánynak, aki megkapta a könyvet sokkal többet jelentett néhány papírra vetett szónál. Aki pedig elajándékozta tiszta szívvel és jó érzéssel tette, ami előbb vagy utóbb visszafog hozzá áramlani. Kurt Cobain szavaival élve: 

"bárki, aki elég indíttatást érez, hogy alkosson és ne elvegyen, tiszteletet érdemel."

kozony.jpg

Engem ezért is bánt, mikor látom az embereket az utcán, akik közönyösen tekintenek a rászorulókra. Fiatalok és idősek rezzenéstelen arccal képesek nézni nap mint nap mások szenvedését. Úgy gondolják, hogy nem az ő felelősségük segíteni. Előre, ismeretlenül ítélkeznek mások felett, pedig nem tudják, hogy a szerencsétlen milyen utat járt be eddig, min ment keresztül. Egyszerűbb megbélyegezni a másikat. Ez a szemléletmód pedig egy embertelen kor képét vetíti előre.

Mi a Vulkán Társulással viszont hiszünk az emberi jóságban. Tudjuk, hogy egy boldog jövő kulcsa a fiataljainkban van. Ők jelentik azt a szilárd alapot, amire építkezhetünk. Ehhez viszont meg kell adni nekik a tudást, ami segíteni fogja őket a sikeres felnőtté válás rögös útján. Mi ezért vagyunk, ezt a célt tűztük ki magunk elé és dolgozunk érte nap mint nap.

Tudom jól, hogy az ember a legtöbb esetben azt hiszi el, amit a saját szemével lát. Ezért nagy szeretettel várunk téged is a következő nyilvános szereplésünkön, 2018. május 8-án a dunaszerdahelyi Magyar Majálison. Május 8-án személyesen beszélhetsz velünk, kérdezhetsz és még többet megtudhatsz a Vulkán - tehetséggondozó társulásról és júliusi III. Életmód Táborról.

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr1913867182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása