Miért fontos már fiatalon adakozni?

2018. április 25. - Vulkán Társulás

Neked mi az első gondolat, ami az adakozásról az eszedbe jut? Azt gondolod, hogy csak a felnőtteknek kell adniuk másoknak?

adakozas.jpg

Az utóbbi időben megfigyeltem, hogy az adakozás témája nagyon megosztja az embereket. Van, aki szerint nagyon fontos dolog segíteni az arra rászorulóknak. Mások szerint teljesen felesleges, mert nem hoz érdemi változást. Ráadásul egyre többet hallani csalásokról és visszaélésekről.

Ha körbetekintünk, és megnézzük milyen trend uralkodik a világban, láthatjuk, hogy sok esetben önző érdekek húzódnak az adakozás mögött. Úgy gondolom, hogy a felszínen többnyire udvariasak vagyunk, de valójában a legtöbben csak saját magukra gondolnak.

A legtöbben bele sem gondolnak, hogy a belső gondolataiknak teremtő ereje van. Ha te azt gondolod, hogy ki fognak használnak, akkor bizony olyan személyeket fogsz bevonzani az életedbe, akik ezt megteszik. Ha a világra egy gonosz helyként tekintesz, ahol csak a legerősebb marad életben, ahol az ember embernek farkasa, mindig találkozni fogsz egy nálad erősebbel.

Ha viszont a jót keresed az emberekben, akkor meglepődve fogod tapasztalni, hogy mennyi őszinteséget, megértést és jóakaratot találsz. Összefoglalva, az élettől azt fogod kapni, amire tőle számítasz, amit a gondolataiddal megteremtesz magadnak.

Ez igaz az adakozásra is. Ha adakozol, azt mindig hátsó szándék nélkül tedd, jó érzéssel a szívedben, és amint adtál rögtön felejtsd is el. Saját tapasztalatból írom, hogy azért a "cserére" ügyelj, és ne ess át a ló túlsó felére. Ez a helyes ösvény, ugyanis, ha jó érzéssel segítettél, az visszaáramlik hozzád, mert ami körbe megy, az körbe jön

30785294_1600999026674747_1823217373_n.jpgSokan gondolják, főleg fiatal korban, hogy nincs miből adakozniuk. De ne gondolj mindig nagy dolgokra, ajándékokra. Mert mire gondolunk legtöbbször, hogy csak pénzt lehet adni. De ez nem igaz, mindig tudsz adni, néha elég egy mosoly, egy kedves gesztus, egy olyan ember irányába, aki éppen maga alatt van. Még ki sem kell ejtened a szádon, elég, ha gondolatban küldesz neki jókívánságokat. A lényeg, hogy mindig jó érzéssel, szeretettel csináld. Ilyen egyszerű és talán ezért csinálják olyan kevesen.

Amiket eddig írtam, annak igazában teljesen biztos vagyok, mert a saját bőrömön tapasztaltam. A 2012-ben elindult Átalakulásom előtt is fontos volt számomra az adakozást. De nem képezte annyira fontos részét az életemnek, mint manapság. Ehhez a felismeréshez egy nagyon kemény leckén át vezetett az út. A családommal egy drámai esetet éltünk át, amit nem kívánok senkinek. Nem akarom újból feleleveníteni az emlékeket, de ha bővebben szeretnél róla olvasni, A nagy Átalakulás című könyvemben megosztom veled.

A lényeg, hogy az univerzum a segítségünkre sietett én pedig tettem egy fogadalmat, hogy a fiatalokat fogom segíteni. Ami tragédiának indult végül egy nagyszerű dolog megszületéséhez vezetett. Itt is érvényes az örök törvény: "minden rosszban megtalálható a vele egyenértékű jó is". 

A fogadalmamat betartva 2015. májusában életre hívtuk a Vulkán - tehetséggondozó társulást és megtaláltam az én nagy "MIÉRT?"-emet. Azóta az adakozás az életem és a vállalkozásom szerves része lett. Bevallom párszor már megkaptam a fejmosást a barátaimtól, hogy túl sokat adunk. 

Még csak 3 év telt el, de a Vulkán Társulással már hatalmas utat tettünk meg. Hála a családomnak és barátaimnak egyre nagyobb célokat tudunk kitűzni és elérni. 2018-ban pedig eljutottunk oda, hogy július 6.-8. között 3. alkalommal tudjuk megrendezni az Életmód Táborunkat.

A tavalyi évben a tábor után teljes bizonyosságot kaptunk arról, hogy jó úton járunk. Külön foglalkoztunk azzal, hogy megismertessük a fiatalokkal az adakozás fontosságát. Ami viszont még minket is meglepett, hogy mennyire gyorsan tették magukévá a mondanivalóját. Már az első napon, délben rendeztünk egy rövid akadályversenyt. A kis győztesünk pedig a nyereményként kapott könyvet odaadta egyik társának, mivel ő már olvasta. Kérhetett volna helyett egy másik könyvet, de ő inkább az adakozást választotta. Csodálatos és megható pillanat volt.

Láthatod, hogy nem kell azonnal drága holmikra gondolni. Hidd el, annak a lánynak, aki megkapta a könyvet sokkal többet jelentett néhány papírra vetett szónál. Aki pedig elajándékozta tiszta szívvel és jó érzéssel tette, ami előbb vagy utóbb visszafog hozzá áramlani. Kurt Cobain szavaival élve: 

"bárki, aki elég indíttatást érez, hogy alkosson és ne elvegyen, tiszteletet érdemel."

kozony.jpg

Engem ezért is bánt, mikor látom az embereket az utcán, akik közönyösen tekintenek a rászorulókra. Fiatalok és idősek rezzenéstelen arccal képesek nézni nap mint nap mások szenvedését. Úgy gondolják, hogy nem az ő felelősségük segíteni. Előre, ismeretlenül ítélkeznek mások felett, pedig nem tudják, hogy a szerencsétlen milyen utat járt be eddig, min ment keresztül. Egyszerűbb megbélyegezni a másikat. Ez a szemléletmód pedig egy embertelen kor képét vetíti előre.

Mi a Vulkán Társulással viszont hiszünk az emberi jóságban. Tudjuk, hogy egy boldog jövő kulcsa a fiataljainkban van. Ők jelentik azt a szilárd alapot, amire építkezhetünk. Ehhez viszont meg kell adni nekik a tudást, ami segíteni fogja őket a sikeres felnőtté válás rögös útján. Mi ezért vagyunk, ezt a célt tűztük ki magunk elé és dolgozunk érte nap mint nap.

Tudom jól, hogy az ember a legtöbb esetben azt hiszi el, amit a saját szemével lát. Ezért nagy szeretettel várunk téged is a következő nyilvános szereplésünkön, 2018. május 8-án a dunaszerdahelyi Magyar Majálison. Május 8-án személyesen beszélhetsz velünk, kérdezhetsz és még többet megtudhatsz a Vulkán - tehetséggondozó társulásról és júliusi III. Életmód Táborról.

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

 

Április 22. - A Föld napja

fold_napja.jpg

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Mit gondolsz, honnan ered ez a mondás? Elárulom, hogy ez a Föld napja mozgalom jelmondata, április 22. pedig hivatalosan a Földanya Nemzetközi Napja. Nekem nagyon tetszik ez az elnevezés, mert szépen leírja, hogy mit is jelent az egész emberiségnek a Föld.

Tekintsünk vissza a régmúltba, hogy mit is jelentett őseinknek a bolygónk. Manapság szeretjük hangoztatni, hogy technikailag, szellemileg és értelmileg mennyit fejlődtünk az évezredek alatt. Arról viszont "megfeledkezünk", hogy mindezért milyen árat fizettünk. Ahogy folyamatosan vettük át az uralmat bolygónkon, hódítottuk meg a felfedezetlen területeket és tettük magunkévá a rejtett kincset, úgy kerültünk tőle egyre távolabb.

Elődeink még tisztelték, félték az erejét és csodálták mindazokat az ajándékokat, amiket tőle kaptak. Istenítették a Földet, amely otthont, szállást és életet biztosított nekik. Nézd csak meg a régi mitológiákat, amelyekben fellelhető ez a motívum. Anyaként tekintettek rá, ki vigyáz a gyermekeire.

earth-day-heart.jpgA gyermekek száma viszont egyre csak szaporodott, gyarapította tudását, felfedezte és szép lassan igába hajtotta otthonát. Kíméletlenül kezdte átformálni világát a saját képére. Nem tisztelte már a természetet. Az adományt, amit kapott önnön zsákmányának tekintette. A bolygó uralkodó fajává vált és zsarnokként kezdett hódító útjába. Az erdők helyét átvették a városok, a terjeszkedés pedig teljes fajok kipusztulásához vezetett. 

Ez a hozzáállás, a féktelen pusztítás vezetett el a ma ismert világ képéhez. Az emberek egy részének viszont felnyílt a szeme és ráeszmélt tettének súlyosságára. Ezen felismer következtében 1970. április 22-én egy amerikai egyetemista David Hayes kezdeményezésére 25 millió ember emelte fel hangját a természet megóvásáért. Ezt az alkalmat nevezik az első Föld napjának.

Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott. Az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

De sajnos egyetlen nap kevés. Hiába cselekszik ma már több mint egymilliárd ember 192 országban egy napon, a Föld napján a környezetért, élhető jövőnkért. Egyetlen nap kevés. 2018-ban már több, mint 7 milliárdan lakunk bolygónkon. Az emberi igények egyre csak nőnek, a Föld tartalékai pedig kezdenek kimerülni. Nem tudatosítjuk, hogy a tetteink milyen következményekkel járnak. Egy játéknak fogjuk fel az egészet, ahol ha valami balul sül el az nem gond, mert betöltünk egy korábbi mentést és minden mehet tovább.

Helyette inkább tekintsünk rá úgy, mint színdarabra, amelynek egy csodálatos kék planéta, a Földünk adja a díszletét. Mit gondolsz, hogy milyen előadást lehet megrendezni egy rozoga színpadon, amely nincs karbantartva? Ahol a színészeknek minden lépésnél figyelniük kell és várják, hogy mikor dől össze az egész. Ezt tesszük az otthonunkkal, használjuk, leéljük, de közben elhanyagoljuk. Természetesnek veszünk mindent, amit tőle kapunk miközben rongáljuk.

ddb56ec8-bc0d-4148-9ce2-443aa42b0996.jpg

Az univerzumban szinte végtelen számú égitest kering, de mi jelenleg csak ezen egyen tudunk élni. Ezt soha ne felejtsd el. Mindannyiunk vállát hatalmas felelősség nyomja. Mi tesszük tönkre és csak mi tudjuk megmenteni. Kezdetnek legalább ezen az egy napon tegyünk Földünk megóvásáért. 

Végezetül megosztom veled Jókai Mór: Ültess fát! című versét, amelyből inspirációt meríthetünk.

"Ültess fát!
Hogyha másért nem, lombot ád.
Árnyékában megpihenhetsz,
Gondot ő visel reád.
Jó tavasszal nyit virágot:
Messze érzed illatát,
Kis madárka száll reája:
Ingyen hallhatod dalát.
Ültess fát."

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

Táncolj és énekelj sokat!

A tánc és ének gyógyító ereje

Érezted már, hogy a belső feszültség szabályosan feszíti a tested? A stressz és a negatív ingerek hatására szinte robbanni tudtál volna? Tudod mi az, amivel a legegyszerűbb el tudod magadtól űzni ezeket az érzéseket?

tancolj.jpg

Sajnos ezekre a "tünetekre" sokan a nyugtatókban, alkoholban vagy a tudatmódosító szerekben látják a megoldást. Pedig van két sokkal könnyebb út, amivel le tudjuk rázni magunkról a negatív érzelmek béklyóit. Ráadásul ezek szinte minden embernél kéznél vannak. Ezek a tánc és az ének.

Már az ókori népek is tudták, hogy milyen erőt rejt magában az ének és a tánc. Gondolj csak az ősi törzsek sámánjainak táncára vagy istenekhez szóló dalokra. Lásd, hogy nem a levegőbe beszélek, ezen művészeti ágak egészségre gyakorolt pozitív hatásait a modern tudomány is elismeri. És nem csak a mi, hanem még az állatvilág esetében is mérhető eredmények születtek.

Miért perdüljünk táncra?

Az emberi kultúrák hajnalától kezdve a tánc az élet szerves része volt. Talán a legtermészetesebb és leginkább ösztönös a művészetek között. Mozdulataink, táncunk kifejezi a lelkünkben zajló folyamatokat, mentális állapotunkat. Sokan úgy tartják, hogy tánc közben egy rövid időre "magukon kívül" kerülnek. Ez az úgymond tudattalan, kevésbé kontrollált állapot segít abban, hogy olyan érzelmek, feszültségek is kijöhessenek, amire talán nem is gondoltunk. A tánc alatt ugyanis főleg a tudatalatti énünk aktivizálódik.

Taglejtéseink, testtartásunk és mozgásunk arra is megtanít, hogyan alakítsuk kapcsolatainkat a többi emberrel és környezetünkkel. A tánc öröme felszabadít, segít oldani a stresszt és a gátlásokat.

A táncolás során önfeledtek lehetünk, átadhatjuk magunkat a zenének és a mozdulatok szépségének. A tánc során sok érzékszervünk dolgozik, hallgatjuk a zenét, átadjuk magunkat a ritmusának, a mozdulatok pedig az egész testünket átmozgatják. Néhány perc táncolás után annyi boldogsághormon szabadul fel bennünk, ami egész napra feltölt energiával.

preschooler_dancing_05.jpeg

Talán mondanom sem kell, hogy a ritmikus mozgás egyaránt jó hatással van a testre és a szellemre. Felszabadít, átmozgat, oldja a stresszt és segít átlendülnünk a nehézségeken. Ráadásul biztosítja számunkra azt, amit a mai rohanó világunkban már egyre kevésbé tudunk megtalálni. Ez pedig egy rövid szünet a nagy hajtásban, amikor megszűnhet körülöttünk a világ, mert csak mi vagyunk, a zene és a tánc.

Lehet, most azt mondod, hogy nem szeretsz táncolni, mert kicsit ciki. De gondolj azokra a kisgyerekekre, akikben még nem alakult ez az érzet és nem nézik magukat mások szemével. Mivel nem akarnak senkinek megfelelni, ezért önfeledten adják át magukat a zenének. Sokszor vicces mozdulatokat tesznek és látványos kifejezik, hogy ezt mennyire élvezik. Bátran térj vissza ebbe az állapotba.

Ha pedig még mindig kicsit szégyenlős vagy, akkor van egy nagyon egyszerű megoldás: csak magadnak táncolj, otthon egymagad. Ahol senki nem lát és bátran elengedheted magad akár a tükör előtt is.

Miért énekeljünk?

Elsősorban azért, mert az éneklés erősíti immunrendszerünket és stresszoldó hatású. "Rezgésbe hozza" agyunkat és megnöveli életörömünket. És az éneklés megnyithatja kapuit a spiritualitáshoz. Mindegy, hogy valaki profi vagy amatőr. Mindennek elérése érdekében nem kell szépen énekelnünk, csak teljes odaadással.

Az éneklés gyógyító erejéről szóló tudás az emberiség történetének régmúltjáig nyúlik vissza. Vegyük a kőkorszaki sámánokat, akik hangjuk segítségével transzba estek és gyógyító szertartásokat hajtottak végre. A XXI. századi pszichológiai kutatások bizonyították, hogy az éneklés valóságos "életelixír". Segíthet legyőzni a hétköznapok nehézségeit, helyreállítani testi és lelki egyensúlyunkat. Ezért nem az a fontos, hogy szépen vagy tökéletesen énekelünk, hanem a belső ráhangolódás. Minél több odaadással tudunk énekelni, minél inkább szívből jön az ének, annál erősebb a hatása.

child-singing-loud_shutterstock_75982054.jpg

Az éneklés segít az érzelmek szabályozásában is, javítja hangulatunkat és boldogító hatású. Az éneklés valódi antidepresszáns, de mellékhatásai nincsenek. Természetesen mindez csak akkor érvényesül, ha az éneklés nem külső kényszer hatására történik, hanem kellemes atmoszférában zajlik.

A tánchoz hasonlóan az énekléssel a fizikai testünk állapotát is tudjuk javítani. Éneklés közben meghosszabbodik a kilégzés, a belégzés pedig mélyebbé válik. Ez azt jelenti, hogy több oxigént veszünk fel, így minden egyes sejtünk több oxigénhez jut. Ennek következtében az éneklés hatására immunrendszerünk is aktívabbá válik.

Arról nem is beszélve, hogy zene és az énekszó csodálatos hatással van szívünkre. Bebizonyosodott, hogy a szív alkalmazkodóképessége a profi énekeseknél megegyezik a hosszútávfutókéval. Ez azt jelenti, hogy a rendszeres éneklés jelentős mértékben képes szívünket erősíteni. Ezzel egyúttal erősödik ellenállásunk az infarktussal, magas vérnyomással és agyvérzéssel szemben.

Egy dolgot nagyon fontos kihangsúlyozni, mindenki tud énekelni! Afrikában él egy mondás, miszerint: "ha tudsz beszélni, énekelni is tudsz". Szakítanunk kell azzal a szemlélettel, hogy az éneklés tudás és teljesítmény kérdése. A gyerekek is ösztönösen szívesen és felszabadultan énekelnek, míg el nem bátortalanítják őket. Fontos bátorságot merítenünk annak érdekében, hogy az önkifejezés e csodálatos formáját újra felfedezzük magunknak.

Tehát nem kell azonnal kiállnod egy színpadra több száz ember elé. Akár a tánc, ez is főleg neked szól, ezért magadnak énekelj, amikor csak tudsz. Ha nem hall senki, akkor bátran engedd ki a hangod minden gátlás nélkül.

A táncot, a nevetést, az éneklést a gyerekek a "théta szintről" hozzák, és ennek gyógyító erejében lubickolnak, Ahogy felnövünk az idő múlásával elfeledjük ezt. De elárulok neked egy titkot, még most is hozzáférhető ez az állapot számodra.

blonde-blur-close-up-164826.jpg

Mindannyian tudjuk, hogy a gátlásaink mennyire tudnak hátráltatni. Ahogy haladunk a felnőtt kor felé, úgy egyre több dolgot cikinek érzünk. Ennek oka, hogy túl nagy szerepet hagyunk mások véleményének. Nem azt nézzük, hogy nekünk mi lenne a jó, hanem, hogy mit szólnak hozzá mások. Akár csak a tánc és az éneklés esetében. Inkább állunk csendben, mozdulatlanul, mert félünk mások reakciójától. Számodra is ismerős ez az érzés?

És, ha azt mondom, hogy tudunk neked segíteni a visszatartó gátjait leküzdésében? Túl szép, hogy igaz legyen? Pedig az, hidd el nekem, a II. Életmód Táborban a fiataljainknak 3 nap sikerült lebontaniuk a belső falaikat. És július 6.-8. között a III. Életmód Táborban te is megtapasztalhatod azt, amiről most írok. Három nap alatt megismerhetsz egy teljesen új gondolkodásmódot, aminek segítségével lerázhatod magadról a láncokat. Annyi a dolgot, hogy regisztrálsz, eltöltesz 3 fantasztikus napot és megszerzed a tudást.

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

Az ölelés ereje

Mit gondolsz mennyire fontos egy ölelés? Csak egy egyszerű gesztus vagy az érzelmek kifejezése? Tudod, hogy valójában milyen mélyebb jelentést hordoz magában?

oleles_fokep.jpg

Sokak életében olyan természetes, mint a levegő, addig mások csak ritkán érezhetik. Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy fontosnak érezzük magukat, hiszen ez az egyik legelemibb emberi igényünk, amit elsősorban a párunkkal szeretnénk kielégíteni. De valójában nem csak a szerelmünk átkarolásával érezhetjük a melegséget, a felénk áradó pozitív energiát.

Sok éven át én is azt gondoltam, hogy csak a párunkat és a családtagjainkat lehet megölelni. Én magam nem is gyakran szoktam ölelkezni, mivel nagyon nyálasnak, érzelgősnek tartottam. Egészen 2012-ig, a már sokszor "megénekelt" Átalakulásom kezdetéig éltem ebben a hitben. Tisztán emlékszem az első önfejlesztéssel kapcsolatos budapesti rendezvényre, amin részt vettem. Ahol azt az egyszerű feladatot kaptuk, hogy öleljünk meg három ismeretlen embert a teremben. 

Én meg nagy szemekkel néztem, hogy most mi van? Milyen helyre kerültem? Kicsit még kétkedve, de belementem és akkor kezdtem megérteni, hogy miről szól valójában. Miért ódzkodunk egy olyan dolgoktól, amit ha mélyebben megértünk, akkor egy más nézőpontból kapunk választ? Ha megölelünk valakit, annak hatására az egész testünket átjárja egy jóleső érzés, ráadásul semmilyen külsődleges dolog nem kell hozzá, hiszen mindig ott van kéznél.

oleles_pexels.jpegIdővel világossá vált számomra, hogy az ölelés a kommunikációnak egy olyan formája, amivel egyszerűen bármit kifejezhetünk, amit nem tudunk, vagy nem akarunk szavakba önteni, és ami még hozzá tartozik, hogy sosem marad viszonzatlanul. Hab a tortán, hogy még gyógyír is a léleknek.

Lehet még te sem gondoltál bele, hogy az ölelés mekkora erőt rejt magában. Főleg igaz ez a mai világunkra, amikor az emberi kapcsolatok, és a fizikai kontaktus kezdenek a háttérbe szorulni. A személyes beszélgetések helyét átveszik a online pötyögések és a videochat-es társalgások. Ezzel pedig pont az egyik legfontosabb tényező a valódi emberi kapcsolatok kerülnek a süllyesztőbe.

Szép lassan a fiatalok a telefonjaikhoz hasonlóan átváltanak android üzemmódba. Elfelejtik kezelni az emberi kapcsolatokat, az érzelmeik felismeréseit és kimutatását. Keményen hangzik és sötét jövőképet fest le, de egy olyan kor képe kezd kirajzolódni, mikor egy kisgyermek az anyukája helyett inkább egy tabletet ölelget.

Biztosra veszem, hogy nem mondok újat azzal, hogy az ölelés kellemes érzés a léleknek. Bizonyára már te magad is átélted. Viszont, ha azt mondom, hogy a fizikai testedre is nagyon pozitív hatásokat fejt ki? Hihetetlennek hangzik? Pedig igaz, ezek bizonyított tények, amelyeket meg is osztok veled.

17309065_1220128571428463_1058470496061483971_n.jpgKépzeld el, hogy az ölelés képes csökkenteni a magas vérnyomást, az egyik legjobb természetes gyógyszer a stressz kezelésében. Arról nem is beszélve, hogy elősegíti a szolidaritást, a bizalom és a biztonságérzet kialakulását. Úgy akár, egy csecsemő az édesanyja karjában. 

Szinte szükségszerű velejárója, hogy az ember közben lelassul, lélegzik pár mélyet, átadja magát a másiknak. Ez türelemre és odafigyelésre tanít, ugyanis aki nem felületesen ölel, az odafigyel a másikra, megérzi őt, és ad magából egy keveset.

Egy ölelés sokkal többet jelent, mint két test érintkezése. A mélyebb jelentése, hogy nem félsz közel kerülni egy másik emberhez, el tudsz lazulni, egy védett helyen érzed magadat, ahol megértenek. Paulo Coelho szívhez szóló gondolata szerint: "valahányszor szívből átölelünk valakit, egy nappal meghosszabbodik az életünk".

A mi  életünkben ezért lett az ölelés egy teljesen természetes köszönési forma. Gondolok itt a családomra, a barátaimra, a munkatáraimra és az egész Vulkán Társulásra. Minden találkozónkon szívből jövő öleléssel köszöntjük egymást. Tudjuk, hogy mennyire fontosak az őszinte kapcsolatok és az érzelmek kifejezése.

oleles_lacross.jpeg

Ezt tanítjuk és adjuk át a hozzánk érkező fiataloknak. Azt, hogy ne féljenek kimutatni az érzelmeiket és tudják kezelni a feléjük áramló behatásokat. Eddig minden alkalommal boldogan tapasztaltuk, hogy mennyire gyorsan képesek megnyílni egy olyan közegben, ahol érzik a bizalmat.

Minden ember természetes igénye, hogy szeretve érezze magát. Az első lépés viszont, hogy mi szeressük magunkat. Ehhez pedig nélkülözhetetlen az önismeret és elfogadás. Ezt is tanítjuk a hozzánk érkező fiataloknak. Ezt te magad is megtapasztalhatod és velünk együtt átérezheted 2018. július 6.-8. között a III. Életmód Táborban. Nincs más dolgod, mint az alábbi linken regisztrálni, eljönni és elsajátítani egy olyan tudást, ami teljesen átformálja az életed. Soha többé nem leszel ugyanaz az ember, aki korábban voltál.

Nem kell hinned a szavamnak, higgy a saját szemednek. Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

"A saját magad boldogsága érdekében a mai napon ölelj meg valakit és mond el neki, hogy mit érzel. Hidd el, csodálatos dolog fog utána történni. Az ölelés gyógyír mindenre!"

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

A tanító tanítása

Elizabeth Silance Ballard: Three Letters

A mai nap szeretnék neked egy csodálatos és megható történetet bemutatni a tanításról és odafigyelésről Elizabeth Silance Ballard tollából.

tanito_tanitasa.jpg

Sok évvel ezelőtt Mrs. Thompson tanító néni ötödikes osztálya előtt állt, és azt a hazugságot mondta a gyerekeknek, hogy mindegyiket egyformán szereti. De ez lehetetlen volt, mert az első sorban Teddy olyan rendetlen és figyelmetlen kisfiú volt, hogy Mrs. Thompson valójában élvezettel írt a feladataira vastag piros ceruzával nagy X jeleket, és a lap tetejére pedig legrosszabb érdemjegyet.

Egy napon Mrs. Thompson a gyerekek régi bizonyítványait nézte át, és megdöbbent Teddy előző tanítóinak bejegyzésein.

,,Teddy tehetséges gyerek, gyakran jókedvűen kacag. Munkáját pontosan végzi és jó modorú. Öröm a közelében lenni" - írta első osztályos tanítója.

Másodikban így szólt a jellemzés: ,,Teddy kitűnő tanuló, osztálytársai nagyon szeretik, de aggódik, mert édesanyja halálos beteg. Az élet Teddy számára valódi küzdelem lehet."

Harmadik osztályos bizonyítványában ez állt: ,,Édesanyja halála nagy megrázkódtatás számára. Igyekszik mindent megtenni, de édesapja nem nagyon törődik vele."

Negyedik osztályos tanítója ezt írta: ,,Teddy visszahúzódó és nem sok érdeklődést mutat az iskola iránt. Nem sok barátja van, és néha alszik az osztályban."

Ezeket olvasva Mrs. Thompson ráébredt a problémára és elszégyellte magát.

letoltes_1.jpgMég rosszabbul érezte magát, amikor a karácsonyi ünnepségen tanítványai fényes papírba csomagolt, gyönyörű szalaggal átkötött ajándékait bontogatta, és köztük meglátta Teddy ajándékát, a fűszeresnél kapható vastag barna papírba bugyolálva. Mrs. Thompson a gyerekek előtt bontotta ki az ajándékokat, és gondosan nyitotta ki Teddy csomagját. Néhány gyerek nevetni kezdett, amikor meglátta a kövekkel kirakott karkötőt, amiből néhány kő hiányzott, és mellette egy negyedüvegnyi parfümöt. De a gyerekek nevetése abbamaradt, amikor hallották, ahogy Mrs. Thompson felkiált:

,,Milyen szép karkötő!", és látták, hogy felveszi a karkötőt és csuklójára cseppent a parfümből.

Teddy egy kicsit tovább maradt az iskolában, hogy megszólíthassa:

,,Mrs. Thompson, ma olyan volt az illata, mint valamikor anyukámé." Mrs. Thompson sokáig sírt, amikor a gyerekek elmentek. Attól a naptól kezdve nem olvasást, írást és matematikát tanított. Elkezdte a gyerekeket tanítani.

Mrs. Thompson különös figyelmet szentelt Teddy-nek. Ahogy dolgozott vele, Teddy elméje mintha életre kelt volna. Minél több bátorítást kapott, annál gyorsabban reagált. Év végére Teddy az osztály élére került, és már azért volt hazugság, hogy minden gyerekeket egyformán szeret, mert ő lett a legkedvesebb diákja.

Négy évvel később egy üzenetet talált Teddy-től, amit az ajtaja alatt csúsztatott be. Az állt benne, hogy ő volt élete legjobb tanítója. Azt írta, hogy befejezte a középiskolát, és az osztályában a második legjobb tanuló volt.

Négy évvel később egy újabb üzenet érkezett, amiben azt mondta el, hogy bár voltak nehéz időszakok, kitartott tanulmányai mellett, és hamarosan egyetemi diplomát szerez, legmagasabb kitüntetéssel.

the-teacher-giving-a-hug-to-her-pupil_bs3bmtcig_thumb.jpgMég négy év telt el, és újra levél érkezett Teddy-től. Ebben elmondta, hogy miután megszerezte diplomáját, elhatározta, hogy tovább tanul. Hozzátette, hogy még mindig Mrs. Thompson a legjobb és legkedvesebb tanára, aki valaha is volt. Ez alatt a levél alatt az aláírás hosszabb volt: Dr. Theodore F. Stoddard.

A történetnek nincs vége itt. Azon a tavaszon újabb levél érkezett.

Teddy elmondta, hogy találkozott egy lánnyal, és nősülni készül, és kérdezte, hogy Mrs. Thompson elfoglalná-e a vőlegény édesanyja számára fenntartott helyet. Természetesen elfogadta a meghívást.

A régi karkötőt vette fel, amiről kövek hiányoztak, és azt a parfümöt cseppentette magára, amire Teddy úgy emlékezett, hogy utolsó együtt töltött karácsonyukkor viselte az édesanyja.

Megölelték egymást, és Dr. Theodore F. Stoddard Mrs. Thompson fülébe súgta: ,,Köszönöm, Mrs. Thompson, hogy hitt bennem. Hálásan köszönöm, amiért segített nekem, hogy fontosnak érezzem magam, megmutatta nekem, hogy számítok, és az életem érték."

Mrs. Thompson könnyekkel a szemében visszasúgta:

,,Tévedsz Teddy. Te voltál az, aki megmutattad nekem, hogy számítok, és az életem érték. Amikor találkoztam veled megtanultam, hogy hogyan érdemes tanítani."

Engem nagyon meghatott Teddy és Mrs. Thompson meséje. Egy kis odafigyeléssel minden gyermek szárnyra kaphat. Tanárként vagy szülőként sokszor nem látunk bele egy gyerek fejébe, csak azt vesszük észre, hogy romlanak az eredményei. Ezek mögött szinte mindig lelki problémák húzódnak.

475130471-58ac9aa85f9b58a3c944e9b1.jpg

Fordítsunk figyelmet gyermekeinkre, hiszen ők jelentik a jövőt, amire lehet építeni. Ezért hívtuk életre a Vulkán Társulást, hogy az utánunk következő generációnak megadjuk a boldoguláshoz szükséges tudást.

Folytatjuk tovább a munkánkat a kitűzött célunk eléréséért, aminek az idei legnagyobb mérföldköve a 2018. július 6.-8. között megrendezésre kerülő III. Életmód Tábor. Gyere el és szerezd meg az életed átformálásához szükséges tudást. 

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

vulkan.tarsulas@gmail.com

vulkan.zdruzenie@gmail.com

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

 

Vajon a kiváló tanulókból lesznek a legsikeresebb felnőttek?

Vajon felnőve mi lesz a kitűnő tanulók sorsa? Mennyit érnek az iskolai osztályzatok a való világban?

kivalo_tanulo.jpg

Minden szülő vágya, hogy gyermeke kitüntetett tanuló legyen. Azt mondják, tanulj keményen, és sikeres leszel. Általában igazuk is van. Viszont nem mindig!

A következőkben bemutatom neked egy amerikai kutatócsoport munkáját, amelyben több száz egykori, középiskolában osztályelső pályáját követték nyomon, hogy megtudják mi lett a sorsuk a felnőtt életben.

A vizsgált tanulók 95 százaléka folytatta a tanulmányait egyetemen vagy főiskolán. Hat éven belül a 60 százalékuk meg is szerezte a diplomáját. Sőt, többségük jóval átlag feletti eredménnyel végzett. Azt kijelenthetjük, hogy a kitűnő középiskolai bizonyítvány jó eséllyel jelzi előre az egyetemi sikereket.

Mi történik velük az egyetem után?

Az osztályelsők többsége a diploma után sem okoz csalódást. 90 százalékuk a szakmáján belül helyezkedik el, 40 százalék pedig egyenesen vezető pozícióban. Megbízhatóak, kiszámíthatóak, tanultak, és többségüknek minden mérték szerint jó élete van.

good-grades-765x510.pngViszont mit gondolsz, hogy az egykori eminensekből hányan fogják lenyűgözni a világot? Hányan lesznek kiemelkedő vezetők, közismert művészek vagy feltalálók? Szerinted közülük fog kikerülni egy Bill Gates, Steve Jobs, Margaret Thatcher vagy J.R.R. Tolkien? Válasz sajnos egyértelmű: nem!

Az egykori éltanulók többsége sikeres a munkájában, és jó eredményeket ér el. De a nagy részük sosem jut be a legsikeresebbek közé. Beleolvadnak a rendszerbe, nagyon jól működtetik, de sosem változtatják azt meg.

Úgy tűnik, hogy azok a tulajdonságok, amelyek az átlag fölé emelték őket az iskolában, a felnőtt életben már a kreatív teljesítmények akadályává válnak.

Mi az oka, hogy az iskola éltanulói később nem tudnak kiemelkedően sikeresek lenni?

Ennek két egyszerű oka van, az egyik, hogy az iskola nem az okosakat értékeli. Durván hangzik? Mindjárt elmagyarázom.

Régóta ismert tény, hogy az intelligencia és az iskolai osztályzatok között gyenge az összefüggés. Vagyis, nem mindig a legokosabb, a legmagasabb IQ-val rendelkező diákok kapják a legjobb jegyeket. Az iskolák alapvetően azokat a diákokat jutalmazzák, akik szót fogadnak, beállnak a sorba és mindig azt csinálják, amit mondanak nekik.

Ehhez pedig nagyon célszerű eszköz az iskolai osztályzás. Az intelligencia mérésére nem alkalmasak, de azt kitűnően megmutatják, hogy milyen a diák önfegyelme, mennyire céltudatos, és hogy képes-e alkalmazkodni a szabályokhoz. A mai oktatási rendszerben alapvetően azok érnek el jó eredményt, akik elfogadják a rendszert, és jól tudnak hozzá alkalmazkodni.

Ami meglepő az egészben, hogy az osztályelsők közül sokan maguk is beismerik, hogy osztályukban nem ők voltak a legokosabbak. A jó jegyeiket a kemény munkának, kitartásnak és sok tanulásnak köszönhetik. Mások szerint a siker kulcsa az volt, hogy pontosan úgy tudták visszaadni az anyagot, ahogy azt a tanár elvárta. Röviden, számukra nem maga a tanulás, az új ismeretek megszerzése volt fontos, hanem, hogy jegyeket szerezzenek.

Saját tapasztalatból és több ismerősöm visszajelzéséből halottam ugyanezt az állítást. A 30 éves osztálytalálkozónkon is kiderült, hogy nem az egykori legjobb tanuló tartja magát a legokosabbnak és legsikeresebbnek. 20 év után jött rá, hogy eddig nem is a számára megfelelő területen dolgozott.  

A másik fent említett ok, hogy az iskolák a generalistákat tartják a legtöbbre. Úgy képzeld el, mint a hadseregben, azokat értékelik, akik mindenben egyformán jók, nincs gyengeségük, de nincs kiugró tehetségük sem. Aki az iskolában akar kitűnővé válni, az hiába szereti az irodalmat, művészetet, nem foglalkozhat csak azzal, hiszen meg kell tanulnia a matematikát és a földrajzot is. Soha nem szentelhetik teljes mértékben az idejüket és energiájukat az érdeklődésüknek megfelelő tantárgynak.

18kwv45hg5v85jpg.jpg

A munkahelyeken viszont nem azokat becsülik meg, akik minden területen kiemelkedőek, hanem azokat, akik a saját szakterületükön kiválóak. Egy építésznek nem kell érteni a tortakészítéshez, egy szakács nem fog azért finomabb ételeket készíteni, mert tudja ki volt az utolsó Árpád-házi király. A munka során a legtöbb embernek specialistává kell válnia, és a saját területén kell jónak lennie.

A legszomorúbb az egészben, hogy legtöbbször azok szenvednek a legjobban az iskolában, akik valóban szeretnek tanulni. Azok a diákok, akiket egy adott téma érdekel kiemelten, és abban akarnak fejlődni, nyomasztónak találják az iskolai rendszert. A kitüntetettek viszont gyakorlatiasak. Követik a szabályokat, és a jó jegy nekik fontosabb, mint a mély megértést.

Említhetném akár Szent-Györgyi Albert csodálatos gondolatát, miszerint: "A mai oktatásügyet tévedés hatja át, egy óriási tévedés. Azt hiszik, hogy a könyv arra való, hogy az ember a tartalmát belepréselje a fejébe." Nézete szerint a fej gondolkodásra való, a könyv pedig arra, hogy ne kelljen mindent a fejben tartani. 

Én ezt a gondolatot átfordítva a XXI. századra úgy tudnám megfogalmazni, hogy köszönhetően a mai technikának és a világhálónak, nagyjából 3 másodperc alatt találsz meg bármit. Legyen az egy évszám, egy matematikai képlet vagy mű tartalma. Na itt van szükség egy hatalmas paradigmaváltásra az oktatási rendszerben.  

Hogy kiből lesz sikeres ember, azt a középiskolai és egyetemi eredmények alapján nem lehet megjósolni. Ezért neked sem kell aggódnod, ha nem vagy szín jeles. Ne akarj mindenben a legjobb a lenni. Helyette találd meg azt a területet, amelyben ki tudsz teljesedni, amit szeretsz csinálni.

1_2.jpg

Azt nem tudjuk neked megmondani, hogy melyik ez, mert ezt igazából csak te érzed. Abban viszont tudunk neked segíteni, hogy a felszínre hozd és azt is meg tudjuk neked tanítani, hogyan érd el a célodat. Jól hangzik?

Saját magad győződj meg arról, hogy ezek nem csak szép szavak. Jelentkezz a 2018. július 6. - 8. között megrendezésre kerülő III. Életmód Táborba és szerezd meg a tudást, amellyel megváltoztathatod az életed!

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

vulkan.tarsulas@gmail.com

vulkan.zdruzenie@gmail.com

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

 

Miért fontos az önfejlesztés a fiatal generáció számára?

"Tanulni, tanulni, tanulni!" "A jó pap holtig tanul"

onfejlesztes_fiatal.jpg

Két nagyon ismert szállóige, amelyek a tanulás fontosságát hivatott hangoztatni. Én úgy fogalmaznék, hogy az egész élet tanulás, hisz minden helyzetből, minden szituációból sőt minden embertől az életük során tanulunk.

Ebben a kontextusban a tanulás alatt ne az iskolai oktatás képzeld el. Ez ugyanis egyfajta kényszer, mert az iskolába, főleg az általános- és középiskolába nem magadtól jársz. Itt, most arra a tanulásra gondolok, amit magad végzel, annak érdekében, hogy fejleszt magad. Tehát a címben is említett önfejlesztésről.

Én, mondhatni megszállott önfejlesztő vagyok. Tehát, azokon a területeken, ahol tudom, hogy hiányosak az ismereteim, fejlesztem magam. Viszont én elég későn, 40 éves korom után indultam el az átalakulásom útján. Előtte mindent ösztönösen, erőből oldottam meg.

De mennyivel könnyebb lett volna, ha korábban kezdem el saját magam fejlesztését?

Sokkal könnyebb lett volna. Tudod, az önfejlesztést nem lehet elég korán elkezdeni. Vegyük a lányomat, aki 13 évesen ismerkedett meg ezzel a világgal és indult el az úton. Azóta naponta olvas, motivációs hanganyagokat hallgat, hálalistát ír. Valamint az iskolában is kitűnő tanuló. Ugyanis gyorsabban és rövidebb idő alatt képes a tananyagot elsajátítani.

kreativ-onfejlesztes-kiskep-aloldalra.jpgA lányom példája alapján menjünk kicsit mélyebben a témába, hogy miért is fontos már fiatal önfejlesztéssel foglalkozni. 

Ha már tizenévesen több időt fordítasz magadra képes leszel lekörözni az osztálytársaidat, gyorsabban fogsz tanulni az iskolában. Ennyi idősen már olyan tudás birtokába kerülsz, amit a kortársaid csak évek múlva (vagy még akkor sem) fognak elsajátítani. Egészen fiatalon lesznek már céljaid és nem csak lézengeni fogsz a világban, nagyobb lesz az önbecsülésed és képes leszel magadat elfogadni.

Huszonévesen pedig már ott állsz az önálló felnőtt élet kapujában. Hirtelen egyre több feladatod és felelősséged lesz. De, ha már tudod, hogy mit akarsz az életben, megvan a nagy miérted, sokkal könnyebb dolgod lesz, mint azoknak, akik még mindig csak sodródnak az árral. Egy boldog és sikeres élet fog rád várni, de tenned is kell érte. 

Ugyanis magától nem fog a sült galamb a szádba repülni. Időt, pénzt, energiát kell belefektetned, de a jutalom sokkal nagyobb lesz az árnál. Tehát gondold át, hogy miről vagy hajlandó lemondani és milyen új szokásokat vagy képes bevezetni az életedbe, hogy fejleszd magad.

301.jpg

Van egy kedvenc mondásom, amely William Shakespeare-től származik: "Az érettség minden!". És, hogy tudsz egyre érettebbé válni? Úgy, hogy fejleszted magad, napról napra, hétről-hétre, hónapról-hónapra. Így tudsz egyre értékesebb emberré válni.

A saját példámból tudom, hogy sosem késő elkezdeni, de minél előbb kezded, annál hamarabb jön az eredménye is. Ha úgy érzed segítségre van szükséged, hogy elindulj az átalakulásod útján vagy épp megrekedtél kérlek keress bátran. Vagy kövesd a videoblogomat, ahol minden héten várlak az új tanításommal, amik biztosan tudom, hogy segíteni fognak neked.

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

Miért nincs kedvem tanulni?

"Mi értelme van ezt megtanulni?" "Soha az életben nem fogom ezt a tudást használni!" "Nem lexikon a fejem, hogy évszámokkal tömjem tele!" 

tanulas_miert_2_0.jpg

Szinte biztos, hogy valamelyik mondat már hagyta el a szádat, mikor ültél egy számodra unalmas órán. Röpködnek a fontos évszámok a történelemórán, a matekon egymás követik az "egyiptomi hieroglifákkal" teletűzdelt képletek, te pedig azon elmélkedsz, hogy mikor fogod ezeknek hasznát venni a való életben. Igaz?

Lássuk be, a mai oktatási rendszer sok sebből vérzik. Rengeteg az olyan tananyag, amivel kapcsolatban úgy érzed, hogy felesleges és nehezen értelmezhető. Ezáltal elveszted az érdeklődésedet és a tanulásra hatalmas teherként fogsz tekinteni. A belső motiváció helyét átveszi a külső motiváció. Innentől kezdve csak azért tanulsz, hogy megfelelj a szüleidnek és a tanár ne buktasson meg a félév végén.

Általános iskolában nem választhatod meg, hogy mit tanulsz. A középiskolában már lehetőséged van arra, hogy az érdeklődési körödhöz kapcsolódó tudást szerezz meg. Igaz, még ebben a korban is találkozol olyan tananyaggal, amit a hátad közepére kívánsz. Sőt még az egyetemeken is.

belső motivációt akkor érzed, ha érdeklődéssel fordulsz az adott tananyag felé, mikor kíváncsisággal tölt el a téma. Biztos éreztél már ilyet, és bizonyára a külső motivációt is megtapasztaltad. Például akkor, ha csak azért tanulsz, azért végzed el a házi feladatot, hogy jó jegyet kapj, vagy ne csapjanak ki.

bored-classroom.jpg

Most, ha jobban belegondolsz, akkor élvezed igazán azt, amit csinálsz, ha belsőleg válsz motiválttá. Néhány apró trükkel a külső motivációt át tudod formálni belső inspirációvá. Mindössze a gondolkodásmódodon változtatsz és meg is van. Ehhez most adok neked pár tippet:

  • Ne az legyen a célod, hogy mindenből szín jeles légy. Mindenkinek megvannak a maga erősségei, ahogy neked is. Lehet, hogy gyorsan tanulsz nyelveket, de a matematikával és a fizikával nehézségeid vannak. Ha az lesz a célod, hogy matekból is egyesed legyen (Szlovákiában az egyes a legjobb és az ötös a legrosszabb osztályzat), miközben lehet csak hármasra tudod, akkor ezt az osztályzatot tűzd ki maga elé. Ellenkező esetben, ha nem jön össze, akkor még inkább elveszted az érdeklődésed. Röviden, a teljesítmény nem az egyesért történik, hanem azért, hogy meglegyen a siker érzete.
  • Hosszútávon gondolkodj. Tehát, ha vannak hosszútávú céljaid, és tudatosítod, hogy ezek eléréséhez szükséges a kötelező - sokszor unalmasnak és értelmetlennek tűnő - feladatok   elvégzése, akkor meg fogod csinálni. Lehet izzadva és fogcsikorgatva, de ki fogod bírni. Gondolj úgy magadra, mint egy élsportolóra. Szerinted a felkészülés alatt, mikor már minden porcikájuk fáj, nem gondolnak arra, hogy elég volt és mennének inkább bulizni? Dehogynem! És mit gondolsz, miért nem teszik? A nagy álmukért inkább lemondanak a pillanatnyi élvezetről egy nehezebb ösvényért, ami viszont a célhoz vezet.
  • Minden új tudás megszerzésével érezd azt, hogy több lettél. Amikor alkalmassá váltál egy feladat elvégzésére, amikor megéled, hogy a témában „szakértő vagy”, és gyarapodtál valamivel. Ez tovább ösztönöz a tanulásban is.

shutterstock287191085.jpgAmi pedig a legnagyobb lökést fogja adni a tanuláshoz, ha rájössz, hogy miért tanulsz. Sok olyan sikeres ember van, aki nem járt egyetembe vagy nem kapott oklevelet. Ez nem azt jelenti, hogy tanulás nélkül érvényesültek, csupán azt, hogy nem kaptak róla papírt. Azonban ne felejtsd, hogy nagyon nyitott és tanulékony emberekről van szó, akik éhesek a tudásra. Amit hasznosnak vélnek a boldoguláshoz, abba minden energiájukat beleölik. Megszállottan kutatják a megoldásokat, és nem félnek tanácsot kérni.

Azt, hogy számodra mi értelme van a tanulásnak csak te tudhatod. Ez attól függ, hogy milyen céljaid, nagy álmaid vannak, amiket el akarsz érni. Ugyanis ez az alap, hogy legyen célod, amiből a motivációt meríted. Azt nem tudom neked megmondani, hogy miért tanulj, abban viszont tudok segíteni, hogy megtaláld a célodat. Nincs más dolgod, mint jelentkezni a 2018. július 6.-8. megrendezésre kerülő III. Életmód Táborba. Annyit ígérhetek, hogy egy új nézőpontot fogok neked adni a tanulásról, ami után már magadtól fogsz hozzá kedvet kapni. Olyan tudás birtokába kerülhetsz, amivel képes leszel átformálni az eddigi életed.

"A tanulás a legerősebb fegyver, amivel megváltoztathatod a világot." Nelson Mandela

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

vulkan.tarsulas@gmail.com

vulkan.zdruzenie@gmail.com

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

A legnagyobb börtön

Veszel egy új ruhát, és az első, amire gondolsz, hogy fog-e tetszeni másoknak? Mielőtt megszólalsz, már azon aggódsz, hogy fog reagálni a környezeted? Nem úgy élsz, ahogy igazán szeretnél, hanem mások elvárásai által? Ismerős bármelyik?

borton.jpg

Mások véleménye beárnyékolja a kamaszkort, és néhányan még felnőtt korában sem tudnak elszakadni attól, hogy saját magukat az alapján határozzák meg, mit gondolhatnak róla mások. Ez érvényes a viselkedésre, kinézetre, beszédre, magyarul az élet minden területére.

Mégis miért akarsz másoknak megfelelni? Miért mások véleménye alapján akarod élni az életed?

Miközben kevés ráhatásod van, hogy mások mit gondolnak rólad. Már ennek a tudatosítása is sokat segíthet abban, hogy némileg függetlenítsd magad ez alól. Ugyanis az egyik legnagyobb probléma, hogy túlértékeled mások rólad alkotott véleményének fontosságát. Először is, mert ez a vélemény csak mások fejében létezik.

Mindenki, a környezetében lévő dolgokat a saját szemüvegén keresztül látja. Ezért van az, hogy egy hallott, vagy olvasott szöveget tíz ember tízféleképpen értelmez. Pedig a szöveg pont ugyanaz. De mivel mindenki a saját szemszögéből látja, így mindenki azt, és úgy hall, olvas ki egy adott szövegből, ami neki fontos, vagy neki tetszik.

28218465_ml_personality.jpg

Ezért hiába próbálsz mindenkinek megfelelni, egyszerű nem lehet lehet és nem is kell! Ha mások véleménye alapján fogsz öltözködni, viselkedni, élni az életed, akkor megtagadod saját magadat. Mert az nem a te életed lesz. Hanem csak egy színjáték, felhúzol egy álarcot, mosolyt erőltetsz magadra, miközben belül szenvedsz. És ezt saját magadnak okozod.

Természetes, hogy be akarsz illeszkedni, egy csoporthoz tartozni. Ez egy evolúciós örökség, hiszen az ember alapból társas lény. De megéri egy olyan csoporthoz tartozni, akik nem téged fogadnak el, hanem azt a hamis képet, amit mutatsz magadról? 

overcoming-fear.jpgUgyanez a minta ráhúzható egy párkapcsolatra is. Normális dolog, ha tetszeni akarsz a párodnak, egészen addig, amíg ez nem megy szembe azzal, hogy hogyan és miben érzed jól magad. Mert ha fel kell adnod önmagad, akkor megint mások véleménye formálja az életed. Ha a másik fél nem kíváncsi arra a valakire, aki igazából vagy, akkor azzal az emberrel nem sok keresnivalód van együtt.

Úgy akarsz élni, hogy minden nap azon aggódsz, mások mit szólnak majd ahhoz, amit teszel, mondasz és hogyan élsz? Ha igen, ez gúzsba fog kötni. Nem fogsz tudni kibontakozni, és megélni a valódi énedet. Mert azzal leszel elfoglalva, hogy mások mit szólnak hozzád.

Az egésznek a gyökere pedig, hogy saját magad nem akarod elfogadni, nem szereted magad. Nem tudsz szembenézni a hibáiddal, nem akarod látni a valódi éned. De nyugi, nem vagy ezzel egyedül. Ettől mindenki fél, lemenni a lélek mélyére, és ott meglátni a valódi énünket. Viszont meg kell tenned, ha szabad akarsz lenni, ezt a lépést nem kerülheted ki. Ismerd meg, fogad el és szeresd magad!

Tudom, hogy nem megy egyik percről a másikra az, hogy kiszabadulj a saját magad által kovácsolt bilincsek fogságából. Nem várom, hogy a cikkem elolvasása után megvilágosodsz, és hirtelen nem mások elvárásai határozzák meg a mindennapjaidat. Viszont első lépésként elég, ha ezeket tudatosítod magadban, és máris el tudsz indulni egy úton, ami az igazi boldogsághoz vezet.

coaching-mufaja_v2.jpg

A végére megosztod veled egy bölcsességet, ami naponta mondogass magadnak:

"Mások rólad alkotott véleménye nem kell, hogy a te valóságoddá váljon!" Les Brown

Jó hír, hogy nem kell egyedül elindulnod az önmegvalósítás útján. Nagyon sok tini harcol önmaguk elfogadásával, amiben nagyon nagy segítséget tudunk neked nyújtani. Nincs más dolgod, mint jelentkezni a 2018. július 6.-8. között megrendezésre kerülő III. Életmód Táborba. Három nap alatt olyan tudás birtokába fogsz jutni, amivel teljesen át tudod formálni az életed. Gyere el és győződj meg róla a saját szemeddel.

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

vulkan.tarsulas@gmail.com

vulkan.zdruzenie@gmail.com

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

Miért jó magyarnak lenni?

magyarnak_lenni.jpg

Február 21. az anyanyelv nemzetközi napja. Egy kevésbé ismert ünnepnap, ami talán nem véletlen. Ha olyan országban élsz, amelynek az államnyelve a te anyanyelved, akkor természetesnek érzed, hogy bárhol, bármikor használhatod a hazádban. Legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról vagy egy gyors csevejről a szomszéddal.

Viszont, ha egy kisebbség tagjaként élsz a szülőföldeden, akkor az anyanyelv számodra felértékelődik. Sokkal többet fog jelenti, mint egy kifejezési forma.

Én szlovákiai magyarként élek a családommal Dunaszerdahelyen, Csallóköz szívében. Büszke vagyok a magyarságomra, az identitásomra. Éppen ezért én magyarul tanítom a vállalkozókat és a fiatalokat.

Szlovákiában és Magyarországon is sokszor, sokféle kontextusban hallottam már a kérdést, hogy: "Miért jó magyarnak lenni?". Néha pozitív, néha negatív hangvételben.

Sajnos egyre többször hallom, ahogy az emberek keserű szájízzel beszélnek a magyarságukról. Igaz, ami igaz, a történelem sodrása sokszor volt velünk kegyetlen. Akár a régmúltra, akár pár évtizedre tekintünk vissza. Ez nyomott is hagyott a nemzeti önértékelésünkön. Mi sem bizonyítja jobban, mint a "sírva vigad a magyar" szállóige, vagy a Himnuszunk egyik bekezdése:

"Bal sors akit régen tép,
Hozz rá víg esztendőt,
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt!"

Akkor miért is jó magyarnak lenni?

Hiszen a sors csak szívat bennünket, kevesen vagyunk és sosincs szerencsénk. Így vélekednek azok, akik csak az érem rossz oldalát látják. Nem veszik észre a sok különlegességet, amivel csak mi büszkélkedhetünk és ami miatt bátran kijelenthetem, hogy jó magyarnak lenni.

neumannvagott_0.png

Neumann János

Mire gondolok?

Például arra, hogy világ egyik legnehezebb és legszebb nyelvét beszéljük. Több, mint 7 milliárdan élünk a Földön és van 15 millió ember, aki ezt a páratlan nyelvet használja. Mert valóban páratlan, hiszen Európában nem találni olyan nyelvet, amire kicsit is hasonlítana. Sőt a világon is nagyon keveset.

Hatalmas szókinccsel rendelkezünk, szinte mindent legalább háromféleképpen meg tudunk nevezni és nagyon választékosan ki tudjuk magunkat fejezni. Ez igaz fordítva is, ugyanis egy szóval több mindent képesek vagyunk leírni.  A linkre kattintva Sinkovits Imre zseniális előadásában magad is látni fogod, hogy mire gondolok.

Mióta angolul tanulok a saját bőrömön tapasztalom, hogy mennyire nehéz, összetett és gyönyörű a magyar nyelv. Valamint azt is, hogy szépen beszélni magyarul szintén kihívás. Ezen a téren pedig a tavalyi évben, Győrben megalapított Toastmastres Retorika klub technikái vannak a segítségemre. 

Röviden azért megjegyzem, hogy a nagy szókincsnek van egy pici árnyoldala. Lefogadom, hogy nincs még egy olyan nép a világon, aki választékosabban tud káromkodni, mint a magyar. 

Ha már az anyanyelvünknél tartunk, akkor mindenképp meg kell említenünk a magyar irodalmat. Ugyanis eme "eszköz" segítségével alkottak meg szebbnél szebb verseket, költeményeket, novellákat és regényeket. Bizonyítékként elég megnéznünk az egyik legismertebb szlovák költő Pavol Országh-Hviezdoslav műfordítói munkásságát. Talán kevesen tudják, de Petőfi Sándor, Arany János művei mellett ő fordította szlovák nyelvre Madách Imre: Az ember tragédiája című drámáját is.  

Az irodalomhoz pedig szorosan kapcsolódik a kultúra és a történelem.

Nagy vonalakban összefoglalva a magyar kultúra sokszínű, tradicionális, a történelmünk pedig viharos és rejtélyes. Miért is írom ezt? A honfoglalás előtti történelmünkről szinte semmi biztosat nem tudunk. Többféle teória létezik, hogy az őseink pontosan honnan is származnak. Az elfogadott álláspont, hogy a népvándorlást az Ural környékéről kezdték meg, de olvashatunk olyan tanulmányokat is, amik szerint a Közel-Keleten kell keresnünk a magyar őshazát.

Rengeteg dolgok felsorolhatnék itt, ami miatt büszkék lehetünk és kijelenthetjük, hogy jó magyarnak lenni. Több lexikont is teleírhatnék az irodalmunkról, kultúránkról, történelmünkről. Nem beszélve a sportban és a tudományban elért sikereinkről. De mivel mások már megtették helyettem, ezért a cikkemre tekint egy kis útjelzőként, amit jelzi számodra, hogy mi minden miatt jó magyarnak lenni.

34682947.jpg

Határon túli magyarként a mi felelősségünk, hogy megőrizzük az identitásukat. Számomra ez nagy súllyal bír, ugyanis a Vulkán - tehetséggondozó társulás célja, hogy segítse és támogassa a szlovákiai magyar tehetséges fiatalokat. Ebben a szellemiségben kerül megrendezésre 2018. július 6.-8. a III. Életmód Tábor. Ahol az anyanyelveden szerezheted meg azt a tudást, ami a kulcs a boldog jövődhöz.

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

vulkan.tarsulas@gmail.com

vulkan.zdruzenie@gmail.com

Külön öröm számomra, hogy a tábor helyszínét a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás biztosítja a számunkra. A Társulás 2017. szeptemberében a magyarságért tett szolgálataiért kiérdemelte a Magyar Örökség-díjat.

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök