Miért nem tud a felnőtt "gyermek" leszakadni a szüleiről?

2018. január 17. - Vulkán Társulás

mamahotel.jpg

Hallottad már a "Mama Hotel" és a Pán Péter szindróma kifejezéseket?

A két fogalom az utóbbi években kapott egyre nagyobb figyelmet és szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Habár nem újkeletű jelenségről van szó, mégis a korunkra egyre jellemzőbb helyzeteket mutatnak be. Fejtsük ki kicsit bővebben és jobban meg fogod érteni, hogyan kapcsolódik a bejegyzésem címében felvetett kérdéshez.

A "Mama Hotel" egy kissé gúnyos kifejezés arra a napjainkban egyre jellemzőbb jelenségre, hogy számos fiatal sokkal később hagyja el a szülői házat, mint régebben vagy esetleg el sem hagyja. Felnőtt koruk elején is - sok esetben - szüleik tartják el őket. Nem hazai sajátosságról van szó, mivel Európa más országaiban is terjed ez a jelenség.

Vekerdy Tamás pszichológus szerint az oktatási rendszerben is kereshetők e jelenség okai, ugyanis az iskolarendszer nem ösztönöz eléggé az egyéni fejlődésre. A jelenséget "szociális pubertásnak" nevezi. Az érintett fiatalok később vállnak munkavállalókká és később válnak szülőkké is, mint ami kedvező lenne.

További okok közé sorolható, hogy nehéz önállóan lakást vásárolni vagy egy albérletet egyedül fenntartani. Sokan ezért az otthon lakást választják, kényszerből vagy anyagi okokból.

A "Mama Hotelhez" kapcsolódik az úgynevezett Pán Péter szindróma. A Pán Péter szindrómában szenvedők tartanak a felnőtt lét összes kihívásától, nincsen jövőképük, és semmit nem tesznek azért, hogy ezen változtassanak. Örökre fiatalok akarnak maradni, kerülik az olyan mérföldkőnek számító élethelyzeteket, mint a családalapítás, házasság, munka, vagy otthonteremtés. A legnagyobb különbség, hogy ők nem is akarnak változtatni a helyzeten, nem szükség vagy az anyagi helyzet, hanem a kényelem miatt nem akarják elhagyni a családi fészket.

mamahotel_1.jpg

Természetesen a téma nem ennyire egyszerű, és az éremnek itt is két oldala van. 

Mikor a gyermek képtelen elszakadni

Mivel a fent említett két fogalom a gyermekek oldalát mutatja be, ezért egyelőre maradjunk ezen a vonalon. Mint írtam, a legtöbb esetben az anyagi indokok állnak az első helyen akkor, amikor a szülő és gyermeke úgy dönt, hogy a fiatal addig él otthon, amíg önálló egzisztenciát nem tud magának teremteni. Ha szerencsés az ember, még meleg étel is várja otthon.

Azok a fiatalok, akik a munkába állás után is szüleik mellett maradnak, keresetük sokkal nagyobb részét költhetik önmagukra, szórakozásra, utazásra és kinek ne lenne ez egy vonzó megoldás? Főleg akkor, ha még dolgoznia sem kell. Itt jönnek képbe a Pán Péterek, akik minden felelősséget kerülve, pusztán a kényelemből választják ezt a megoldást (amiben sok esetben a szülők is támogatják).

Természetesen az otthonlakásnak is van árny oldala, minden pozitívum ellenére. Hiába a külön lakrész, az utazások, szórakozás, így sem tudja teljesen megélni a szabadság érzetét. A szülők jóvoltából számos döntésnek a terhét nem a fiatalnak kell hordoznia. Amilyen kényelmes ez az adott életszakaszban, olyan nehéz lesz majd a felelősségvállalás a későbbiekben.

mamahotel_2.jpg

Nagyon könnyen belekerülhet a fiatal egy olyan spirálba, amelyben kifogásokat gyárt, hogy miért ne lépjen tovább és miért éri meg neki az otthon lakás, de ez előidézhet egyfajta egy helyben toporgást.

A szülők gyakran nem tudják, hogy felnőtt gyermekükkel, aki még az ő háztartásukban lakik, hogyan is kellene viselkedniük. A túlzott gondoskodás és a tanácsadás idegesítheti a fiatalt, ami fenntart egy örök szülő - lázadó kamasz állapotot.

Mikor a szülő képtelen elengedni a gyermekét

A gyermeki státuszt sok esetben a szülők tartják fent. Ők szorgalmazzák, hogy a fiatal ameddig csak szüksége van rá, szoros kapcsolatban maradjon velük. Különösen igaz ez az egy gyermekes, illetve a gyermeküket egyedül nevelő szülőkre. A szülő szeretne minél több segítséget megadni gyermekének az elinduláshoz, sok esetben könnyebbé tenni a felnőtt létet gyermekének annál, mint amiben neki része volt annak idején.

A szülő nélkülözhetetlennek és fontosnak érzi magát és ettől nagyon nehezen tud megválni, nem képes a törődés-kontrollt elengedni. Hiszen valami számára is véget ér, státusza megváltozik, új feladatok és értelmet adó dolgok után kell néznie.

A gondoskodó szerep fenntartásában a gyerek ugyanúgy támogatja a szülőt, mint ahogyan a felnőtt gyereket gyermeki státuszban tartja gondoskodásával a szülő. Azzal, hogy a fiatal mintegy feladatokat ad a szülőnek, megakadályozza a szülőt az egészséges elengedésben.

A szülők szeretnék, ha felnövekvő gyermekük kicsit túlszárnyalná őket, de fenyegetésként élhetik meg, amikor ez túl jól sikerül és ráeszmél, hogy gyermeke értékrendje, elképzelései és véleménye már sokkal kevésbé kapcsolódik az övéhez.

mamahotel_3.jpg

Nos, a dolog nem olyan egyértelmű, mint az elsőre gondoltuk. Amennyiben egy fiatal úgy dönt, hogy elérkezett számára a leválás ideje, az sok konfliktushoz vezethet. A szülőnek el kell fogadnia, hogy gyermekét „ajándékba” kapta és segítenie kell az önálló lét felé való mozdulásban, a fiatalnak pedig bíznia kell abban, hogy az évek során felkészült a felelősségvállalásra, megvan a szükséges alaptudása. Ebben pedig a Vulkán Társulás is tud segíteni.

Ha úgy érzed még nem vagy önálló vagy valamilyen tudás még hiányzik ahhoz, hogy bátran merj majd szembenézni a felnőtté válás kihívásával, akkor csatlakozz hozzánk és vegyél részt a júliusi III. Életmód Táborban. Itt megkaphatod a számodra fontos tudást és olyan fiatalok lehetnek a segítségedre, akik voltak hasonló cipődben.

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

vulkan.tarsulas@gmail.com

vulkan.zdruzenie@gmail.com

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

Miért jó egyedinek lenni?

egyediseg.jpg

Mindenkiből csak egy van, belőled is, és belőlem is, sőt még az ikerpárok tagjaiból is. Lehet találkozol az utcán valakivel vagy látod a világhálón, aki nagyon hasonlít rád külsőleg, esetleg pont olyan a hangja, mint a tiéd. Létezik egy mondás, miszerint "mindenkinek van egy hasonmása a világon". Ami, ha belegondolsz logikus, hiszen 7 milliárdan élünk a Földön és mindannyian ugyanabból az anyagból "készültünk". 

Akkor mi az oka, hogy vannak olyan emberek, akik képesek kitűnni a hatalmas tömegből? Miért van, hogy a rengeteg előadóművész, színész, sportoló közül csak kis százalékának adatik meg, hogy hosszú évekig emlékezzenek rá?

A válasz, hogy ők egyediek. Képesek olyan dolgokat megalkotni, amikkel szinte az egész világ tudja őket azonosítani. Olyan újítást hoztak létre a saját területükön, amit előttük még senki, vagy csak részben. Sok esetben pedig nem is legjobb, vagy legtehetségesebb emberekről beszélünk a saját "piacukon". Persze kell hozzá tudás és tehetség, de sokszor ez nem elég. Furán hangzik, igaz? Ezért hoztam neked pár példát, hogy jobban megértsd mire is akarok kilyukadni.

Ki az a két énekes, akinek a nevét szinte az egész világon ismerik?

Segítek: Elvis Presley és Michael Jackson. Garantálom, hogy ezt a két nevet a Föld bármely pontján ismerik és még arcot is tudnak hozzá párosítani (kivéve talán az Amazonas legmélyén élő törzseket). Pedig Elvis 40 éve hunyt el, mindössze 42 évesen. Mégis annyira egyedi volt a zenéjével, a mozgásával, a megjelenésével, amivel a mai napig tudják az emberek azonosítani. A neve fogalommá vált. 

Ugyanez a helyzet Michael Jackson esetével. Egyedi hangja és stílusa volt, amit kombinált a rá jellemző nehéz táncmozdulatokkal és koncertelemekkel. Életében több, mint 750 millió lemezét adták el és a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült.

unique_2_0.jpg

A kérdést szándékosan nem úgy tettem fel, hogy kik a legjobb énekesek. Mindketten zseniális művészek voltak, de lássuk be, van sok énekes, akiknek szebb a hangjuk, képzettebbek. Biztosra veszem nagyon sokan jobban gitároznak, mint Elvis és jobb táncosok, mint Jackson. De mégis, ezt a két nevet még 100 év múlva is fogják ismerni.

De írhatnék akár sportolókat is, akik tehetségük és a tudásuk mellett az egyediségüknek köszönhetően tettek szert nagy hírnévre. Vegyük a Forma 1 legnépszerűbb versenyzőjét Kimi Räikkönent, aki a hatalmas tehetsége mellett "csak" világbajnoki címet nyert, mégis a stílusának köszönhetően a sportág egyik legismertebb alakja lett. Vagy említhetném a kosárlabda fenegyerekét Dennis Rodmant, aki az NBA egyik legjobb védekező játékosa volt, de hírnevét nem csak ennek köszönheti.

Talán, most már kicsit tisztább a kép, hogy mire utaltam korábban. Ebből a négy példából láthatod, hogy maga a tudás és tehetség nem elég ahhoz, hogy valaki egyedi legyen, mégis nélkülözhetetlen. Ugyanígy te is lehetsz egyedi, de csak attól nem fogsz azzá válni, ha lilára festett mohikán séróval fogsz közlekedni. Azon a területen tudsz valóban egyedivé válni vagy különlegeset alkotni, amiben tehetséges vagy és örömmel csinálod.

4716981-unique-pictures.jpg

Lehet most még nem tudod, mit is az a terület. Vagy már megvan, csak nem tudod kiaknázni a benned rejlő potenciált. Ebben viszont mi tudunk neked segíteni, ahogy már sok fiatallal megtettük. Legyen szó célalkotásról, paradigmaváltásról vagy egy új szokás kialakításáról. A 2017-es II. Életmód Táborban három nap elég volt, hogy a hozzánk ellátogató fiatalokat felrázzuk és egy új világlátással ismertessük meg őket. Néhány fiatal olyan változáson ment keresztül, ami még minket is meglepett és hatalmas öröm volt látni.

De nem akarom, hogy csak az én szavamnak higgy. Azt akarom, hogy éld át és saját szemeddel lásd, hogy mit tud neked adni a Vulkán Társulás és a júliusi III. Életmód Tábor. Ne szalaszd el a lehetőséged, csatlakozz hozzánk és válj egyedivé! Várunk Téged!

vulkan.tarsulas@gmail.com

vulkan.zdruzenie@gmail.com

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

 

 

 

Újra megjelent a Motivátor!

krisztina_motivator.jpg

A decemberi "Félsz vagy Élsz?" motivációs előadásom előtt pár nappal írtam, hogy egy újabb meglepetéssel készülök neked. Ugyanis alapos előkészületek után megjelent a Vulkán Társulás magazinjának, a Motivátornak a második száma. Nagyon örülök, hogy pont azon a különleges estén tudtam nyilvános bemutatni a munkánk gyümölcsét.

motivator_gyerekek.jpg

A magazinunk első számának fogadtatása és a tanároktól, szülőktől, gyerekektől kapott rengeteg pozitív visszajelzés után kétség sem fért hozzá, hogy egy újabb kiadással jelentkezünk.

A magazinunkból többet megtudhatsz a Vulkán Társulásról, a rendezvényeinkről, céljainkról és arról, hogy milyen módon képzeljük el az oktatási rendszer jövőjét. Bővebben olvashatsz a 2017-es II. Életmód Táborunkról, a szeptemberi II. Élményfutás Csapatban terepfutó versenyünkről. Ezen felül segítséget kaphatsz a mindennapi életben felmerülő problémák, akadályok megoldásában, leküzdésében, amely hozzásegít téged egy tartalmasabb, boldogabb jövőhöz.

Végül, de nem utolsó sorban egy nyereményjátékkal is készültünk, amit ha megfejtesz és visszaküldesz nekünk, részt vehetsz a sorsolásunkban, és megnyerheted a 4 könyvet tartalmazó ajándékcsomagot.

motivator_cikk.jpg

Az eddigiekhez hasonlóan a Motivátor eladásából származó teljes bevételt a 2018-as rendezvényeink, köztük a III. Életmód Tábor, szervezésére fordítjuk. Már a 2017-es Tábor is hatalmas siker volt, de ebben az évben újabb szintet lépünk és megrázzuk az egész Csallóközt, ami júliusban kerül megrendezésre és már most várjuk az érdeklődőket!

Ne maradj le, jelentkezz időben!

vulkan.tarsulas@gmail.com

vulkan.zdruzenie@gmail.com

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

 

Félsz vagy Élsz?

Együtt a fiatalokért

felsz.jpg

Tegnap eldőlt, hogy Félsz vagy Élsz? Vagy kérdezhetném úgy is, hogy a reménytelenséget vagy a boldogságot választod? Akik tegnap este eljöttek az előadásomra, a boldogságot választották. Úgy döntöttek, hogy a saját kezükbe veszik a sorsuk irányítását és megteszik az első lépést.

Önmaguk fejlesztése mellett pedig hozzájárultak egy nemes célhoz is. Mégpedig nem máshoz, mint a tehetséges fiatalok támogatásához. Ugyanis az est teljes bevételével a Vulkán Társulás munkáját támogatták, rajtunk keresztül pedig a jövő generációját.

Épp ezért nagy öröm volt számomra, hogy a színpadra szólíthattam a II. Életmód Táborunkban és az Élményfutás Csapatban rendezvényeinken részt vett szülőket, tanárokat, önkénteseket és diákokat. A saját szavaikkal mondták el, hogy mit adott nekik a Vulkán Társulás, mekkora szükséget látják a munkánknak, mind az oktatásban, mind a gyermekeink támogatásában.Három különböző nézőpontból kaptunk egy kis betekintést a tinédzserek mindennapjaiba. Olga, a fiatal tanárnő elmondta, hogy a munkájából kifolyólag neki az iskolában a száraz anyagot kell átadnia. Itt viszont megtapasztalta, hogy a Vulkán Társulás, "játszva tanulni"módszerével és az egyéni megközelítéssel mennyivel nagyobb eredményt lehet elérni rövid idő alatt.

moncsi.jpg

A felszólított két szülő kiemelte a gyermekeiken látható hatalmas pozitív változást, és résztvevő fiatalok gondolkozásának átalakulását. Azt, hogy az egyénekből hogyan váltak pár óra leforgása alatt csapattá. Emellett pedig ők maguk mennyi tudást kaptak, aminek köszönhetően megértik a gyerekeik problémáját.

Majd következtek az igazi főszereplők, a mi kis tehetségeink. Három bátor fiatal, akik a félelmeiket leküzdve feljöttek a színpadra és mellettük két tábori önkéntesünk. Nagyon megható volt mindannyiunk számára, ahogy hallgattuk milyen élményekkel gazdagodtak és, hogyan ültették át a megkapott tudást a mindennapi életükbe. Milán, aki a tanulás néhány területén gátakkal küzdött, most azokat legyőzve osztályelső. Bernadett a csinos, mégis nagyon visszahúzódó fiatal hölgy azóta bátrabban mer nyitni más ember felé, és elkezdett a befektetni a nagy álma megvalósításába. És persze a kis Lacika, aki a táborban új barátokat szerzett és azóta is keményen dolgozik, hogy elérje a nagy célját és vezérezredesként szolgálja a hazáját.

Miközben hallgattam a színpadon helyett foglalókat, hatalmas öröm töltött el. Ezek azok a pillanatok, a pozitív visszajelzések, amik adják nekünk az újabb lökést, hogy igenis szükséges segíteni és támogatni a fiatal felnövekvő generációt. Nem beszélve arról, hogy minden csepp befektetett energia megérte. Köszönöm és nagyon-nagyon hálás vagyok.

szulokkkk.jpg

Végül, de nem utolsó sorban pedig szívből köszönöm a családomnak, a barátaimnak, a pesti és a dunaszerdahelyi mastermind csapataimnak, valamint a kollégáimnak a segítséget a támogatást. Közösen dolgozunk azért, hogy a csallóközi fiataloknak átadjuk a tudást és ne kelljen külföldön keresniük a boldogulást. Hatalmas dolgot az, amit itt Csallóköz szívében építünk. Nélkületek ma nem tartanánk itt és nem zártunk volna egy frenetikus élményekkel gazdag évet.

Neked pedig köszönöm, hogy ezúttal is velem tartottál és ha tetszett a cikkem, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot és csatlakozz hozzánk! 

Békés, boldog karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánok.

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

Vulkán Társulás - egy más nézőpont

Interjúk élőben

 interju_dec_20.jpg

A blogunkon már több bejegyzésemben leírtam a küldetésünket. Foglalkoztam azzal, hogy mit tudunk adni a fiatal generációnak és milyen felismerések születtek a programjainkon, előadásainkon. A Facebook oldalunkon láthatsz több videót, amelyben a II. Életmód Táborban részt vett fiatalok mesélnek az élményeikről, tapasztalataikról.

Nagy öröm a számomra, amikor a felvételeken látom a csillogó szemeket és a mosolyokat. Az előadásaink után, a diákoktól, tanároktól kapott megható üzeneteket olvasva pedig nemegyszer még az én szemem is könnybe lábad. De ha olvasol a rendezvényeinkről vagy megnézed az ott készült felvételeket, nem biztos, hogy teljes mértékben átmegy az üzenet.

Ezért elhatároztam, hogy 2017. december 20-án, a "Félsz vagy Élsz?" motivációs előadásomon még egy különlegességgel készülök neked. Egész pontosan nem is eggyel.

1_kep_1.jpg

A színpadon élőben, egy interjú keretében az Életmód Táborban és az Élményfutás Csapatban versenyen részt vevő diákok, tanárok, szülök és szervezők mondják el neked, mindazt, amit a Vulkán Társulás rejt magában. A saját tapasztalataikat, felismeréseiket, élményeiket mesélik el. Amit eddig csak felvételeken láttál, vagy a cikkeinkben olvastál, most élőben láthatod és hallhatod. Mégpedig olyan emberek szájából, akik a saját bőrükön tapasztalták egy Vulkán rendezvény utáni pozitív Átalakulást.  

Jól hangzik, igaz?

Én nagyon büszke vagyok a fantasztikus fiataljainkra és hálás vagyok a segítőinknek, akik nélkül nem tudtuk volna ilyen színvonalon megvalósítani a kitűzött céljainkat. És külön öröm, hogy most nekik adhatok lehetőséget a színpadon.

1_2.jpg

Neked pedig garantálom, hogy olyan élményekkel leszel gazdagabb, ami segíthet, hogy elhagyd a halogatást és bátran merj elindulni a saját utadon. Talán eddig bele sem gondoltam, hogy csak egy apró lépés választ el attól, hogy azt az életet éld, amit megálmodtál magadnak. És ezúttal nem csak tőlem fogod hallani, hanem olyan emberektől, akik már elindultak és rövid idő alatt nagyszerű eredményeket értek el.

Ha tudni akarod, hogy nekik mi adta meg a lökést és mivel lettek gazdagabbak egy-egy, a Vulkán Társulás által rendezett program után, akkor csak annyit kell tenned, hogy regisztrálsz, eljössz 2017. december 20-án a dunaszerdahelyi Hotel Thermába és meghallgatsz egy másik nézőpontot.

Mi nagy szeretettel várunk!

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök 

 

7 ajándék ötlet gyerekeknek karácsonyra

 kari.jpg

Te már elintézted a karácsonyi bevásárlást? Vagy még mindig azon töprengsz, hogy mivel lepd meg a család legkisebb tagjait? Mint apa, én is tudom, hogy milyen fejtörést tud okozni az ideális ajándék kiválasztása. Az ajándékvásárlást sokszor bizonytalanság előzi meg. A gyerekek esetében ez különösen igaz.

Vajon örül majd neki? Mivel lepjem meg, ami hasznos számára és nem fogja a többi kacat között végezni? Vegyek neki egy új, trendi játékot, amit 3 nap után megun? Nehéz kérdések, amik kihívás elé állítják a szülőt, ezért most szeretnék neked segíteni és adok 7 tippet, amivel garantáltan örömet fogsz szerezni a gyerkőcöknek.

1. Könyv

Nagyon elcsépelten hangzik, de a könyv egy nagyon jó ajándék, legalábbis nálam ez szerepel az első helyen. De néhány dologra ügyeljünk, mielőtt elrohanunk a legközelebbi könyvüzletbe és lekapjuk az elsőt a polcról. Először is nézzük, hogy mennyi idős gyermeknek akarunk vásárolni. Ha egészen fiatal, csak most ismerkedik a könyvek világával, akkor ajánlatos egy mesekönyvet vásárolni. 10-12 éves gyerekeknek választhatunk fiataloknak szóló enciklopédiákat, olyan témakörben, ami érdekli (dinós tuti siker). Kamaszok esetében már szélesebb a választék. Manapság rengeteg tinédzser regény jelenik meg mindenféle műfajban. Ezek különösen hasznosak lehetnek, ha az olvasás örömére akarjuk őket rászoktatni. Saját tapasztalatból nagyon jó ajándékötletnek tartom a fiataloknak szóló önfejlesztő könyveket, amik az ő szintjükön csepegtetik nekik a tudást. Ha tudod, hogy mi az érdeklődési köre, akkor a siker garantált és akkor is el fogja olvasni, ha eddig messziről kerülte a könyveket. 

o-kids-reading-facebook.jpg

2. Társasjátékok

Társasjátékból manapság akkora a választék, hogy egy mini kínai nagy falat tudnák belőle építeni. Válogathatunk a szórakoztató, nyomozós, készségfejlesztő, ügyességi, logikai játékok hatalmas kínálatából. Ezért vásárlás előtt gondoljuk át, hogy mit szeretnék elérni. A logikai játékok segítenek a gondolkozás fejlesztésében, az ügyességi játékokkal kicsit mozoghatnak is, a klasszikus Gazdálkodj okosan vagy a Monopoly ad egy pici betekintést a felnőtt világba. És minden társasjátéknak van egy nagyon jó haszna. Mint a neve is sugallja, társaságban játszik a gyermek, ami segít a kapcsolatok kialakításában.

3. Cashflow 101

Az előző pontban említettem a Monopolyt, de, ha azt akarod, hogy a valósághoz közelebb álló játékkal ismerkedjenek meg a gazdálkodás világgal, akkor ajánlom figyelmedbe Robert T. Kiyosaki Cashflow 101 üzleti társasjátékát A játék célja, hogy megtanítsa a játékosokat a befektetési lehetőségek működésére és működtetésére, miközben növelik a pénzügyi műveltségüket és kiemelten fejlesztik a szükséges elszámolási felelősséget. A játékban a „pénzüket” kockázatmentes körülmények között dolgoztathatják a játékosok, miközben egy tanulási folyamat során, a valóságban is sikerrel használható gyakorlati ismeretekre tesznek szert. Egyébként bátran ajánlom az egész családnak, mert minden korosztály számára hasznos tudást fog adni. A  mi családunkban is van egy játék, sőt, a Vulkán Társulás programjain alkalmazzuk, oktatási segédanyagot.

botrochoicashflow.jpg

4. Kreatív ruhanemű

A hideg idő beköszöntével elkezdődik a hagyományos "Vedd fel a sapkát, sálat!" harc a szülők és a kis lurkók között. A gyerekek nem szeretnek sapkát hordani, ez tény. Inkább hagyják, hogy lefagyjon a fejük (tisztelet a kivételnek). De, ha megcsavarjuk a történetet és egy kreatív sapkával, sállal vagy esőkabáttal lepjük meg a gyerkőcöket, akkor még nyáron sem fogjuk tudni róluk lerángatni. Lényeg, hogy passzoljon az ízléséhez és elsősorban az ő tetszését nyerje el, ne a miénket. 

5. Sportszerek, sportfelszerelések

A legtöbb gyerek nyugtalan, leállíthatatlan örökmozgók, és örülnek minden olyan dolognak, ami a mozgással, sporttal kapcsolatos és bizonyos ideig leköti a figyelmüket, és nem fognak az unalomra panaszkodni. Életkortól függően választhatunk nekik különféle ajándékokat. Télen nem rossz ötlet a szánkó sem, ha pedig már a tavaszra, nyárra gondolunk, egy rollert vagy kerékpárt is vehetünk a gyerekeknek.

6. Élmény ajándékba

Az ajándék vásárlásnál nem kell mindig fizikailag megfogható dologra gondolnod. Nagy örömet és meglepetést okozhatsz, ha például egy izgalmas előadásra szóló belépőjeggyel leped meg. A vidámpark és az állatkert télen nem a legjobb választás, de egy színház belépő vagy egy koncertjegy nagyszerű szórakozás lehet az egész család számára. De, akár egy kirándulással is készülhetsz, amin részt vehet az egész család.

02a157ke.jpg

7. Ajándék a gyerekszobába

Nem rossz ötlet, ha a kicsiket valamilyen ötletes és izgalmas berendezési tárggyal, különleges bútorral leped meg, amit akár játékra is használhatnak. Ilyen például a babzsákfotel, a felnőttek számára kissé talán kényelmetlen ülőalkalmatosságot nagyszerűen lehet mászni, görgetni, szóval mókának sem utolsó.

A felsorolt ötletek mind segítenek, hogy szenteste, a fa alatt valódi mosollyal lássuk a csemetéinket. Viszont a legfontosabbat nem említettem a 7 pontban. Azt, ami a legnagyobb ajándék, ez pedig a szeretet és a figyelem. Megvehetjük gyermekeinknek a legdrágább játékokat, elvihetjük őket két hétre Hawaii-ra kirándulni, de ha nem fordítunk rájuk kellő időt, figyelmet, nem adunk nekik szeretet, akkor azt mind semmit sem ér. Ne feledkezzünk meg a karácsony valódi üzenetéről, a szeretetről és a családról.

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök.  

 

Szeresd a szüleidet!

szulok.jpg

"Az anyám nem hagy élni!". "A fater már megint kikészít és az idegeimre megy!". "Nem igaz, hogy nem tudnak rólam leszállni!".

Kérlek, most tedd a szívedre a kezed és mond, hogy még soha nem ejtetted ki ezeket a mondatokat a szádon vagy írtad le. Biztosra veszem, hogy szinte minden gyermek fejében megfordultak ezek a gondolatok. Úgy érzed, hogy a szüleid teljesen rád telepedtek, nem hagynak érvényesülni és mindenbe bele akarnak szólni. Igaz?

Hidd el, nem te vagy az egyetlen, aki ezt gondolja, és még csak nem is a te generációd az első. Ez így ment már a mi időnkben is, a szüleink és nagyszüleink idejében. De visszavezethetném egészen a barlanglakó ősemberek idejébe. Tehát a gyermek-szülő nézetkülönbözet nem új-keletű dolog. A helyzet viszont annyiban változott, hogy eddig nem volt ennyire látványos, nem volt ennyire a figyelem központjában. A XXI. században, a közösségi média térhódításának következtében már nem csak a barátaiknak, de szinte az egész világ tudtára tudják adni az otthoni problémákat. A világ annyira felgyorsult, hogy ami a korábbi generációk életében 20 év alatt zajlott le, azt most már egy nagy dózisban, 5 évbe belesűrítve kapjuk meg.

Tudom, hogy fiatalon a lázadás az életed része, leggyakrabban a szüleid ellen. De, most állj meg egy percre, és gondold át, hogy miért haragszol a szüleidre? Mik azok a vélt vagy valós sérelmek, amik miatt ilyen érzelmeket táplálsz? Ha tippelhetek, az első dolog, hogy szerinted túl szigorúak veled, sok mindent tiltanak. A következő, hogy maradiak és nem értik, hogy a világ változik és a mai fiatalok hamarabb érnek.

Mit gondolsz, miért féltenek?

4160393_l_1.jpg

Azért, mert szeretnek. Ha nem is hiszed, a szüleid a legjobbat próbálják neked nyújtani, a legjobb tudásuk szerint nevelnek. Mégpedig azon minta alapján, ahogy őket is nevelték és amit a saját szüleiktől láttak.

Én nagyon fiatalon, 13 éves koromban vesztettem el az édesapámat. Ő nagyon szigorú és indulatos ember volt, keményen bánt velem és a testvéreimmel. Még a halála után is évekig volt bennem egy "tüske". Egészen addig, amíg el nem kezdtem foglalkozni az önfejlesztéssel. Ekkor vált számomra világossá, hogy ő is egy szülői mintát követett, amit később én is vittem tovább az én családomba. Viszont, mikor kezdtem egyre tudatosabban élni az életem, képes voltam megtörni a szülői mintát.

Valamint beláttam, hogy sokat köszönhetek édesapámnak. Ha nem lett volna ennyire szigorú, akkor én sem tartanék ma itt. Már gyerekként kiverte a fejemből azokat a gondolatokat, hogy: "nem tudom, nem vagyok rá képes, ez lehetetlen". Emellett nagyon jól bánt a pénzzel, amit szintén eltanultam tőle. De nem akarom egy bejegyzésbe leírni az egész életem, ha szeretnél többet megtudni a gyerekkoromról és felismeréseimről, amik továbbvittek az életemben, akkor a Nagy Átalakulás című könyvemben megteheted.

80-adult-children-83253102-738x415ts.jpg

Az én példámból is láthatod, amit több ízben is említettem, minden rosszban megtalálhatóan ugyanannyi jó is. Lehet, hogy most még nem érted, de azt tudatosítsd magadban, hogy a szüleid szeretnek. Tudom, hogy te is szereted őket, ezért próbáld meg kimutatni. Gondolj csak bele, hogy milyen áldozatokat hoznak érted, nap mint nap. Értékeld a törekvéseiket és mond el nekik, hogy mennyire szereted őket. Ne várj addig, míg késő lesz, mert lehet, hogy évek múlva a hajlandóságod meglesz, de az alkalom már nem.

 "Egy gyermekért azt adjuk, ami mindennél drágább ezen a földön: a szeretetünket, az életünket."

Helen Thomson

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

Mikóczi Ferenc: A gondolat ereje

Szívből köszönöm a Hidaskürti Magán Szakközépiskola igazgatónőjének Mgr. Szabó Brigittának és Mgr. Darnai Bálint Tanár úrnak a meghívást, hogy 70 csillogó szemű diáknak tartsak egy motivációs előadást.

A nagymegyeri oktatásom után ismét lehetőségem nyílt közvetlenül iskolában fiatalokkal foglalkozni, amiből most láthatsz egy rövid kis ízelítőt. A 70, érdeklődő szemekkel figyelő kis felnőtt nagyon hálás közönség voltak. Elmondhattam nekik, mekkora ereje van a gondolataiknak.

Az előadás kezdetén még volt bennük kétely, egy kis félelem. Ez teljesen természetes, hiszen akkor még nem tudták mit fognak hallani. A hallgatók soraiban egy fiatal, energikus srác volt, aki már az elején aktívan be mert kapcsolódni. A kérdésemre, miszerint: "Ki az, akiben nincs semmi félelem?", ő rögtön rávágta, hogy bizony benne semmi félelem nincs. Persze, a válaszát a közönség nagy nevetéssel díjazta. De benne volt bátorság, hogy megszólaljon, ami nekem nagyon tetszett.

Ahogy haladtunk előre és kezdett a számukra kitisztulni a kép, úgy kapcsolódtak be folyamatosan és vált egyre interaktívabbá az előadás. A vége felé ez egyik diáklány felállt és elmondta, hogy ő nem igazán szereti önmagát. Szép lassan feltárták a saját félelmeiket, megismerték a döntéseik hátterét és azt, hogy mit, miért csinálnak az életükben. Fantasztikus élmény volt és én magam is sokat tanultam a diákoktól.

Nagyon hálás vagyok az újbóli meghívásért és ezúton is sok sikert kívánok a fiataloknak az előttük álló felnőtt élethez. Igaz, hogy most csak egy kis szeletet kaptak, de tudom, hogy már ezzel is mennyit hozzá tudnak tenni a saját fejlődésükhöz. Olyan alap információkat adtam át, amit a klasszikus oktatási forma keretében nem kapnak meg, pedig az élethez nélkülözhetetlen tudásról beszélünk.

Köszönöm, hogy megnézted a videómat, és ha elnyerte a tetszésed bátran oszd meg és küld tovább. Valamint, ha szeretnéd, hogy a te iskoládba is ellátogassunk, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot.

Elérhetőségeink:

vulkan.tarsulas@gmail.com

vulkan.zdruzenie@gmail.com

Ha pedig tagjává akarsz válni egy sikerorientált, újító közösségnek, akkor örömmel várjuk a jelentkezésedet a 2017.12.20-án megrendezésre kerülő "Félsz vagy Élsz" motivációs előadásunkra. Győződj meg a saját szemeddel az általunk használt technikák hatékonyságáról és tudás hatalmáról.

Namaste!

 

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

Miért pont Vulkán?

Avagy a társulásunk nevének eredete

Sokan kérdeztétek, hogy miért pont a Vulkán nevet kapta a tehetséggondozó társulásunk? 

Valóban nem hétköznapi elnevezés és most leírom nektek, honnan is ered a nevünk. Hiszen Közép-Európában (főleg a Csallóköz szívében), kevés vulkánnal találkozunk. Igazából egyel sem, egészen 2015-ig! 

miert_vulkan.jpg

Vulkán Társulás története egészen 2013-ig nyúlik vissza. Igaz, akkor még csak a fejemben létezett. A folyamat egy nagyon fájdalmas családi eseményből indult - erről A nagy Átalakulás című könyvemben részletesen olvashatsz. Akkor tettem egy fogadalmat a felsőbb hatalomnak, hogy ha megsegít, én a fiatalokat fogom támogatni. Végül minden a legjobban alakult, én pedig álltam a szavam. 

Nekiláttam egy alapítvány életre keltéséhez. Tudtam, hogy mivel akarok foglalkozni, mi lesz a társulásunk célja és láttam, mekkora szükség van a jelenlétünkre. Szépen haladtak ez előkészületek, viszont egy adat még hiányzott a képletből, mégpedig a név.

Mindenképpen olyat nevet akartam, ami megtestesíti az erőt, az energiát, a tüzet. Mindazt ami elengedhetetlen ahhoz, hogy pozitív változást tudjunk behozni az oktatásba és a fiatalok mindennapi életébe. Sok név fordult meg a fejemben, de ezeket sorban el is vetettem. Hiányzott belőlük az egyediség és egyik sem szólított meg. Ekkor úgy döntöttem, hogy feldobom a kérdést az első, héttagú budapesti "mesterelme" csoportomnak (egy önfejlesztő csoport, amely együttműködik a célok elérése érdekében, a tagjai önzetlenül támogatják, segítik egymást), mivel így kapok új "nézőpontokat"

Sorban mentünk végig az ötleteken, egészen addig, amíg elértünk Kiss Ákos barátomhoz, aki annyit mondott: VULKÁN. Ez az! Tudtam, hogy megvan, mert ez a név megszólította a lelkem. Minden megvolt benne, amit kerestem, erő, energia, kitörés.

vulkan_2_1.jpg

Nagyszerű metaforája annak a folyamatnak, ami a fiatalok lelkében lejátszódik egy-egy eseményünk alatt. A felszín alatt hömpölygő láva a bennünk rejlő tehetség, ami végül utat tör magának és a felszínre kerül. Csakhogy nem pusztítást, hanem teremtést hoz magával, egy szebb jövő alapjait fekteti le.

Meglett a hiányzó név, így a kirakós utolsó darabja is a helyére került és 2015. május 22-én Csallóköz szívében felszínre tört a Vulkán - tehetséggondozó társulás. Nem kisebb célt tűztünk ki magunk elé, mint egy szebb jövő felépítése a gyermekeinknek, a gyermekeinkkel. Egy nyugodt, családi környezetet biztosítunk a fejlődésre vágyó fiataloknak. Elhozzuk nekik a tudást, amit idehaza máshol nem kapnak meg. Sajnos az oktatási rendszerünk megalkotói ragaszkodnak egy rég letűnt kor módszereihez, világlátásához. Amelynek rengeteg buktatója van, de tudjuk, hogy nagyon nehéz egy új módszert bevezetni egyik napról másikra.    

Bátran kijelentem, hogyha a mi általunk alkalmazott "játszva tanulás" technikáját megfelelően bevezetnék az oktatásba, akkor forradalmasítaná az egész rendszert. Minden eseményünk után látom a fiatalok arcán, hallom a visszajelzésekből, hogy milyen áttöréseket érünk el pár nap alatt. Gondolj bele, mi történne, ha naponta kapnák ezt a tudást a megfelelő technikákkal alkalmazva. Egy teljesen új világ köszöntene be.

1_1.jpg

Az elmúlt két évre visszagondolva, büszkén kijelentem, hogy jó úton járunk. A végső cél még messze van, de az irány helyes, a hajtóerő és lelkesedés pedig a maximumon. 

Nagy szavaknak tűnnek, ezért arra kérlek a saját szemeddel győződj meg róla, hogy milyen hatalmasat tud változni egy fiatal hozzáállása, világnézete akár már egy nap hatására. Érezd a saját bőrödön milyen energiák képesek felszabadulni egy motivált, sikerorientált közösségben. És légy részese egy boldog jövő építésének!

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!  

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

Miért sportoljunk?

5+1 érv a rendszeres testmozgás mellett

Társadalmi célú hirdetésünk következik!

sport.jpg

Az idősebbek bizonyára emlékeznek erre a bejelentésre a tv és rádió hirdetések előtt. Akkor szoktuk hallani, mikor olyan hirdetés vagy bejelentés következett, ami a társadalom számára hasznos információkat tartalmazott. Nem véletlen, hogy ezzel a mondattal indítok. Ugyanis a mostani cikkemben tisztább képet adok neked sportolásról és a testre, szellemre kifejtett pozitív hatásairól. Amit megfigyeltem, hogy a legtöbb ember esetében a lustaságon kívül egy fő ok szerepel a sportolás elhanyagolása mellett, a motiváció hiánya. Nehezen veszik rá magukat a testmozgásra, mert nincs meg a hajtóerő, ami kimozdítja őket a napi mókuskerékből.

Mielőtt belevágok, engedd meg, hogy elmeséljem a saját a példámat. Én fiatalkoromban rendszeresen sportoltam. A barátaimmal kialakítottunk egy saját kis edzőtermet. A kicsit vedd szó szerint, mert a helyiség akkorka volt, hogyha ketten edzettek bent, a harmadiknak ki kellett mennie, hogy elférjünk. A súlyzókat saját magunk gyártottuk kerekekből és beton tömbökből. Ezért előfordult, hogy a súlyzók két vége között akár 2 kg eltérés is volt. 

Majd, miután megnősültem 20 évig hanyagoltam a rendszeres sportolást. Ennek az okait és a hátterét részletesen leírom A nagy Átalakulás című könyvemben, ezért most nem is térek ki rá bővebben. 4 évvel ezelőtt viszont úgy döntöttem, ez így nem mehet tovább. Jó 20 kg felesleggel ismét elkezdtem heti 4 alkalommal sportolni, amit a mai napig is folytatok. Spirituális ébredésem során eljutott az oly sokat halott gondolat, hogy ebben a testben csak egyszer élsz.

Az egész folyamatot a régi nagy ellenségemmel, a futással kezdtem. Ugyanis a futásért már fiatalon sem rajongtam, mert gyakran szúrt az oldalam és alig kaptam levegőt. De most meg volt a motivációm és nagyon gyorsan sikerült túllendülnöm ezen a kellemetlen részen. Sokszor halljuk, hogy meg kéne mozdulni, de mégsem teszik meg. Hallják, mondogatják, de mégsem mozdulnak meg.

Elöljáróba ennyit rólam. Ezzel a rövid történettel be akartam mutatni, hogy a sportolást sosem késő elkezdeni, ha kellő motivációnk van. Most viszont térjünk vissza arra 5+1 érvre, ami a rendszeres testmozgás mellett szól. Ha alaposan végiggondolod az itt olvasottakat, biztos vagyok benne, hogy Te is megtalálod magadban a motivációt, ami segít felkelni a fotelből és mozogni.

sport-kids-5.jpg

1. Felturbózott immunrendszer

Számos tanulmány kimutatta a rendszeres mozgás immunrendszer erősítő hatását. Sportolás közben emelkedik az úgynevezett makrofág sejtek száma a keringésben. Ezek a sejtek baktérium- és vírusölő tulajdonságukról ismertek. Egy másik elmélet szerint a mozgás során végbemenő testhőmérséklet-változás és a terhelés gátolja a baktériumok szaporodását.

2. Nagyobb állóképesség

Azok, akik rendszeresen sportolnak, bizonyítottan energikusabban vágnak neki a napi teendőknek. Pár heti rendszeres testmozgás után erősebbé válik a szívizom. A szív lassabban és erősebben ver, így több vért tud kipréselni egy-egy összehúzódás során, vagyis ahhoz, hogy például a végtagokba ugyanannyi vért juttasson, nem kell olyan gyorsan vernie, mint korábban.

3. Önbizalom növelése

Kevés olyan üdítő érzés van, mint nyugtázni, hogy újabb határaidat feszegető edzésen vagy túl. Gondolj bele, milyen büszkeség tölt el, ha pár hét távlatából visszatekintesz az első próbálkozásaidra és a jelenlegi önmagadra! Edzésről-edzésre közelebb kerülsz az áhított alakhoz, míg végül a külső éned hűen tükrözi a belső magabiztosságod. Ennél jobban semmi nem segít hozzá az egészséges testkép kialakulásához.

4. Pihentető alvás

A mozgás és alvás viszonyát tanulmányozó kutatások fontos összefüggéseket tártak fel. A vizsgálatok kimutatták, hogy heti 2-3 alkalommal végzett 20 perces, közepes intenzitású edzés nemcsak, hogy segít könnyebben álomba merülni, de az alvás minőségét is javítja. Arra viszont ügyelj, hogy ne közvetlenül lefekvés előtt sportolj, mert azzal éppen ellenkező hatást érsz el.

5. Mentális energia

Az agy vér- és oxigénellátása szintén nő az edzésnek köszönhetően, így logikus, hogy a sport pozitív hatással van a memóriára, koncentrációra és reakcióidőre. A futásnak pedig van egy kevésbé ismert, mégis nagyszerű hatása. Futás közben az agy jobb és bal féltekéje szinkronba kerül, ami segít a logikus és gyors döntések meghozatalában.

+1 Szorongás és depresszió leküzdése

Amellett, hogy a testedzés emeli a szervezet endorfinszintjét, az edzés valójában folyamatos pozitív „stressz” a szervezet számára. Ha mind a gyakoriság, mind az intenzitás megfelelő, akkor az agy alkalmazkodik ehhez a visszatérő stresszhez és megnöveli a noradrenalin és a szerotonin termelését. Mindkét anyag antidepresszáns hatású, vagyis ha valaki rendszeresen sportol, annak olyan hatása lesz, mintha mellékhatások nélküli gyógyszert szedne, vagy mintha be lenne oltva stressz és depresszió ellen.

22050456_1400346980073287_751171569_o.jpg

Amellett, hogy megvan a kellő motivációd, olyan sportot, testmozgást keress, ami egyben örömöt is okot számodra. Mert, ha ez hiányzik a képletből, akkor az elszántságodat is gyorsan elvesztheted. Gondolj csak vissza a gyerekkorodra. 

Gyerekként a világ legtermészetesebb dolga szaladgálni, fára mászni, bújócskázni, mászókázni, kergetőzni. Ekkor még nem a napi sportszükséglet, a stresszűzés a motiváció, hanem kizárólag az öröm. Találd meg magadban újra a gyermeket, akinek a mozgás örömet is okoz.

Köszönöm, hogy végigolvastad a cikkem és kérlek a hozzászólások között oszd meg velem, hogy te milyen rendszerességgel és mit sportolsz.

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök