1 hónap és kezdünk!

2018. június 15. - Vulkán Társulás

indulunk_2_0.jpg

Belegondoltál már, hogy két hét múlva vége a tanévnek? Ami azt jelenti, hogy 1 hónap és kezdetét veszi a háromnapos III. Életmód Tábor! Te már leadtad a jelentkezésed?

Jelentés a gépházból:

- Az energiaszint stabil. Hajtóművek a maximumon. Indulhatunk Kapitány!

Kis túlzással, a nagy készülődésben néha olyan érzésem támad, mintha a Star Trek sorozat híres csillaghajóján az USS Enterprise-on dolgoznék. Olyan helyekre akarjuk eljuttatni a fiatal tehetségeinket, ahol még nem jártak. Csak a mi úti célunk nem az ismeretlen világűrbe vezet, hanem az elmének, a gondolatok erejének és egy boldog jövő felépítésének csodálatos világába.

De a sci-fi helyett említhetném akár a fantasy könyvek és filmek világát. Biztos már te is beleképzelted magad a kedvenc karaktered bőrébe. Aki nekivágott az ismeretlennek, mert volt egy nemes célja, amiért hajlandó volt küzdeni. Az út elején még nem tudta, hogy mi vár rá, milyen kihívásokkal kell szembenéznie, kiktől kap majd segítséget és milyen tapasztalatokkal fog gazdagodni a kaland végén.

Az életed is egy ilyen kaland, amelynek te vagy főhőse. És a hősök mit tesznek? Cél nélkül tengődnek, félnek az ismeretlentől, ezért soha nem indulnak el? Vagy izgatottan várják, hogy új dolgokat fedezzenek fel, céllal indulnak el, amelyet az égő vágyuk táplál? Ugye tudod a választ?

student_success.jpg

Te vagy az a bátor felfedező, kalandor, aki nekivág az ismeretlen galaxisnak vagy a rejtélyes vadonnak. Most két út áll előtted és a döntés rajtad áll, hogy melyiket választod. Az egyiken magányos farkasként, felkészületlenül veted bele magad a kalandba. Ebben az esetben garantálom, hogy egy rögös út vár rád. Minden kihívással egyedül kell megküzdened, és mivel nincs segítséged, nem szerezted meg a szükséges tudást, ezért csak magadra számíthatsz. Csak a saját hibáidból tudsz tanulni, ami lassítja a haladásod. A célodhoz így is eljuthatsz, ha nagyon kitartó vagy, de lesz egy komoly hiányérzeted, mert nem lesz meg a kapcsolódás, a valahova tartozás érzése.

Viszont létezik egy másik út. Itt úgy indulsz el, hogy előtte megszerezted a szükséges tudást, másik tapasztalatait felhasználva felkészülten teszed meg az első lépéseket. Ami még lényeges különbség, hogy nem magányos farkasként, hanem egy csapat tagjaként. Ha szembekerülsz egy problémával lesz aki segít neked túljutni rajta. Ugyanígy te is ott leszel, mikor a társaidnak kell a segítség. Persze itt is hibázhatsz, erre készülj fel. De mivel megvan a tudásod és támogató csapatod, ezért biztosan kevesebbet, mintha egymagad lennél.

Pont mint a könyvekben és filmekben. Szerinted Frodo eljutott volna egyedül Mordorba az Egy Gyűrűvel? Megpróbálta, de elég hamar kiderült, hogy nem fog menni. Szüksége volt a társaira. Ahogy Luke Skywalker-nek is ott volt Han és Leila, Kirk Kapitánynak pedig az Enterprise legénysége és folytathatnám. Most gondolj bele, hogy hány olyan karaktert tudsz mondani az irodalomból vagy a filmvászonról, akik magányos hősként arattak diadalt? És mennyi olyat, aki mellett ott volt egy csapat segítve egymást a kalandban?  Szerintem erre is tudod a választ.

lord-of-the-rings-1510599906.png

"Kell egy csapat!"

A III. Életmód Táborban megtalálod azt a csapatot, akik a segítségedre lesznek és támogatnak a "kalandban". Olyan emberek között leszel, akik egy boldog felnőtt életre vágynak és ezért már fiatalon tesznek. Más-más célok vezérlik őket, de ugyanazzal a szellemiséggel haladnak előre. Felkészülten vágnak neki az életnek, bizonytalanság és félelem helyett izgatottsággal és tenni akarással.  

A tudás már itt van Csallóközben. Csatlakozz hozzánk a III. Életmód Táborban és a saját bőrödön tapasztald meg, a saját szemeddel lásd mindazt, amiről eddig csak olvastál.

Várunk Téged!

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

10 dolog, amit gyerekkorodban el kellett volna kerülnöd

„Ahogyan az ágat meghajlítják, úgy fog nőni a fa.”

10_dolog.jpg

Szerinted a felnőtt életben jelentkező problémák nagy része honnan ered? Vajon ha az ösztöneinkre hallgatunk, akkor mindig jól cselekszünk? 

Ha ismerős számodra az önfejlesztés világa, vagy ha régebb óta követed a blogunkat, akkor nem árulok el újdonságot azzal, hogy a felnőttkori problémák jelentős része gyerekkorra vezethető vissza. Nagyon sokan élnek abban hitben, hogy ösztönösen jól cselekednek. Néhány esetben rövid időn belül kiderül, hogy ez az állítás nem igaz. Viszont vannak esetek, amikor a következmények csak hosszú évek múlva jelentkeznek.

Most bemutatok neked 10 dolgot, amit gyerekkorodban megtanultál, és talán még most is szenvedsz miatta.

1. Ami le van írva az mindig helyes

A tankönyv a kőbe vésett igazság. Ami le van írva az szent és sérthetetlen. Megtudjuk belőle, pontosan mi történt évszázadokkal, ki volt a jó és ki volt a gonosz, mire gondolt a költő miközben írta a versét, és mi káros vagy egészséges.

Viszont, ha felnőttként élünk a kétkedés jogával, és mélyebbre ásunk, rájövünk, hogy nem egy igazság létezik. A mai oktatási rendszert rengeteg tényező befolyásolja, amiről már több esetben írtam én is a blogunkon. Egy nagyon fontos dolgot soha nem szabad elfelejtetünk, a tudomány mindig a tudás aktuális állapotát tükrözi. És mint tudjuk, ez folyamatosan változik, jó esetben fejlődik.

2018-ban a gyors információáramlásnak köszönhetően gyakorlatilag percek alatt bármilyen hasznos tudást be tudunk szerezni. Viszont az érem másik oldala, hogy ugyanígy rengeteg álhírrel és félrevezetéssel is találkozunk. Ezért, ha hallasz és olvasol valamit, csak akkor hidd el igaznak, ha utánajártál és meggyőződtél róla, hogy valóban helyes.

2. Az erősnek mindig igaza van

Mi az első dolog, amit egy gyermeknek megtanítanak? "Mindig fogadj szót!" Otthon a szüleidnek, iskolában a tanáraidnak, hiszen aki feletted áll, az minden jobban tud nálad és sohasem téved. És soha ne kérdőjelezd meg, amit hallottál, csak légy alázatos és fogadd el. Legalábbis ezt hallod kiskorod óta.

why-you-should-choose-your-boss.jpeg

Persze most nem azt mondom, hogy légy tiszteletlen, ne fogadj szót és mindig lázadj. Arra célzok, hogy a tisztelet nem jár alanyi jogon, azt ki kell érdemelni. Aki csak azért követel magának tiszteletet, mert magasabb pozícióban van, az pont a szerepének jogosságát ássa alá.

Ez mindig jusson ez eszedbe szülőként, tanárként vagy vezetőként is. Felnőtt, felelősségteljes helyzetben lévő emberként a feladatod az, hogy ne a pozíciód, hanem emberi értékeid alapján vívd ki mások tiszteletét. Az így kivívott megbecsülés mindig tartósabb és sokkal őszintébb.

3. Szó szerint ismételd el, amit hallottál

Megtanultad, hogy feltétel nélkül fogadd el, amit mondanak és ami le van írva. A következő lépés az volt, hogy megtanultad pontosan visszaadni azt. Ne a saját szavaiddal mond el, hanem szó szerint úgy, ahogy hallottad olvastad. Ne vegyél el belőle, és ne tegyél hozzá semmit. Magyarul viselkedj beprogramozott robotként.

Ezzel csak egy gond van, az viszont hatalmas. Ha nem tanítjuk meg gyermekeinket önállóan gondolkodni és véleményt formálni, akkor felnőttként is csak mások gondolatait fogják ismételni. Pontosan így alakulnak ki az előítéletek, és ebből ered a gyűlöletkeltés is. Nem beszélve a világunk tönkretételéről és az elnyomó zsarnokok hatalomra jutásáról.

Szülőként, tanítóként, emberként azzal tudsz nagyon sokat segíteni egy kisgyereken, ha támogatod, hogy saját gondolatai legyenek. Ezáltal a jövő társadalomért is nagyon sokat teszel.

4. Állj be a sorba

unique_2_0_1.jpg

Gyerekként megtanultad, hogy ne légy különc. Állj be a sorba csináld azt, amit a többiek, élj úgy, gondolkozz és viselkedj úgy, mint mások és ne akarj egyedi lenni. Így sokkal könnyebb.

Szögezzük le gyorsan, hogy vannak olyan esetek, amikor így kell cselekednünk. A törvényeket és a fontos szabályokat be kell tartani, különben anarchia lenne úrrá. De ebben az esetben többről van szó. Aki vannak saját gondolatai, azt nehéz kezelni. Viszont egy olyan tömeg, amely nem gondolkodok, csak követi az utasításokat sokkal könnyebben kezelhető és irányítható.

Így viszont csak egy leszel a sok közül. De miért kellene olyannak lenned, mint a többieknek? Sokan gondolják, hogy ami más, az rosszabb. Pedig ez nem igaz, a más legtöbbször csak azt jelenti, hogy más. Ilyen egyszerű. Az, hogy mit kezdesz vele csak rajtad áll.

5. Mindenki azonos mércével mérhető

Szóval eddig megtanultad, hogy a sorban a helyed és másokat kell követned. Egy ilyen rendszerben pedig az a jó, hogy mindenki egyforma mércével mérhető. Logikus, hogy mindenki mindenben azonos képességekkel kell, hogy rendelkezzen. Ráadásul így mindenki könnyen pótolható. Akár egy elkopott csavar.

Sajnos a való életben nagyon sok olyan politikussal, cégvezetővel, tanárral és szülővel találkozik az ember, akinek a célja, hogy ráerőltesse a saját akaratát másokra. Ebbe a világba a sorból való kilógás nem fér bele. 

De persze vannak olyan vezetők is, akik keresik az értékeset, hogy ők maguk is értéket tudjanak teremteni. Ha az elképzelésük nem működik jól, módosítják. Ha a mérce rossz, változtatnak rajta. Ők olyanok, mint az a kertész, aki nem esik neki ész nélkül a sövénynek egy ollóval. Ehelyett alaposan megnézi, hogy a sorból kilógó ágakból milyen formát lehetne kihozni.

6. Ha jól tanulsz sikeres ember leszel

Tanuld meg a leckét, csináld a házi feladatot és jó jegyet kapsz. Ha jó jegyet kapsz, jó lesz a bizonyítványod. Ha jó tanuló vagy, akkor sikeres ember leszel. Egyszerű a képlet, igaz? De ez sajnos nem igaz. Vitathatatlan, hogy egy nagyon fontos dologra megtanít az iskola: az eredményekért meg kell dolgozni.

100602603.jpg

Sajnos azonban egy másik fontos dolog kimarad, amire a legtöbben csak felnőttként jönnek rá: a sikerhez mindig kudarcok sorozatán át vezet az út. Az iskola nem tanít meg, hogy mit csinálj olyan helyzetben, mikor az élet kihívok elé állít és elsőre kudarcot vallasz. Ráadásul nagyon sok szülő elköveti azt a hibát, hogy minden sikertelenségtől próbálja óvni csemetéjét. De ha mindig hagyjuk nyerni a gyereket, nem tanul meg veszíteni. Felnőttként viszont jóval keményebb lesz ezt megtanulnia.

Sőt sokan erre képtelenek és ezért kerülni fognak minden kockázatot. Nem mernek új dolgokat kipróbálni, mert a kudarctól való félelem megbénítja őket. Inkább lemondanak az álmaikról, csak hogy ne kelljen átélniük egy csalódást.

7. A legfőbb motiváció a félelem

A legtöbb iskolában és sok munkahelyen a fegyelem megőrzésének szinte kizárólagos módja a büntetés és az attól való félelem keltése. Ha körbenézel, láthatod, hogy a politikai pártok, a média, és a vallások is gyakran  az emberek félelmeire építenek. Ha pedig ez nem válik be, akkor mesterségesen teremtenek. Ismerős helyzet?

És ide tartozik, hogy nagyon sok szülő is úgy leplezni saját bizonytalanságát, hogy félelmet kelt a gyerekében. Sok esetben nem is csak erőszakról van szó de sajnos ez is jellemző. Gyakran csak egész kis dolgokkal kapcsolatos tudat alatti kommunikációról. Például, mikor gyermek megkérdezi, hogy: "Miért?", az a válasz jön: "Csak mert én azt mondtam!". Vagy egy másik este, amikor akkor is meg kell ennie az elé rakott ételt, ha egyáltalán nem éhes vagy nem szereti azt az ételt. Az én esetemben a paradicsom levessel történt meg. Kiskoromban belém erőltették, aminek az lett az eredménye, hogy a mai napig nem tudom megenni.

8. A tanuláson túl kell esni

Megtanulod a leckét, hogy ne kapj rossz jegyet; készülsz a vizsgára, nehogy megbukj és kicsapjanak. Az a feladatod, hogy az ismereteket minél pontosabban elsajátítsd. Ha túl vagy egy szinten, mehetsz a következőre. Azon is túl kell esned, hogy mehess a következőre, hogy aztán azt is sikeresen átvészeld. És mikor kikerülsz az iskolából, végre megszabadulsz a tanulás terhétől. Legalábbis így érzed.

boring-saat-di-rumah.jpg

Csakhogy az élet nem így működik. Einstein úgy fogalmazott, hogy aki abbahagyja a tanulást, az elkezd meghalni. A saját életed is egy tanulási folyamat. Önmagad fejlesztésével soha nem állhatsz le. Mert aki ezt megteszi, az a saját körülményeinek áldozatává is.

A tanulásra két lehetőséged van: vagy magadtól teszed meg, vagy az élet rákényszerít. Ha magadtól teszed, az sokkal szórakoztatóbb és rengeteg gondot tudsz megelőzni. De térjünk vissza a gyerekekhez. Azt tudtad, hogy a tanulás szeretet minden gyermekben ott van? Gondolj csak egy kisiskolásra, aki boldogan megy az iskolába, cipeli a táskáját és örül neki, hogy megtanul írni, olvasni, számolni. Szülőként vagy tanárként neked annyi a feladatod, hogy ezt az érzést ne írtsd ki.

Mi a Vulkán Társulással ezért dolgoztuk ki a játszva tanulás technikáját, ami segítségével szórakozva teszik magukévá az új tudást.

9. Ne álmodozz

Ne kergess vágyálmokat, maradj két lábbal a földön. Az álmoknak nincs helye a világban. 

Minden gyermek szeret álmodozni, elképzeli, hogy felnőttként űrhajós, orvos vagy zenész lesz. Viszont a legtöbb esetben ahelyett, hogy támogatást, bátorító útmutatást kapna, csak azt hallja, hogy ne álmodozzon. Mert az álmodozás az élet megrontója. Ő pedig ezt elhiszi, lemond az álmáról és beáll a sorba.

Pedig az álmodozásnak hatalmas szerepe van. Álmok nélkül ugyanis nem lesznek célok, célok nélkül pedig lesz egy olyan generáció, aki csak sodródik az árral. Unottan, lehajtott fejjel indulnak minden reggel munkába és élnek egy boldogtalan életet.

student_success.jpg

10. Elégedj meg azzal, amid van

Hasonlóan a 9. pontban leírtakhoz, gyerekként sokszor halljuk, hogy ne akarjunk túl sokat az élettől. Ha szerény körülmények között nőttél fel, akkor ne gondolj arra, hogy egyszer nagy házad és sok pénzed lesz, mert csak csalódni fogsz. Vagyis beléd nevelik, hogy neked ez a sorsod és ne várj többet az élettől.

Sok nagy tanító írja, hogy boldogság egyik alapfeltétele, hogy örülj annak, amid van. Ez így is van, de nem azt jelenti, hogy elégedj meg ennyivel és ne vágy többre.

Ha mindig megelégszel azzal amid van, akkor nem fogsz új dolgokba belevágni és ezáltal nem fogsz fejlődni.

Biztos vagyok benne, hogy a felsorsolt 10 pontból sokkal te is találkoztál gyerekkorodban vagy épp most éled át. Persze nagyon sok hasznos dolgot megtanultunk gyermekként. De sajnos olyanokat is, amik megnehezítik az életünket és terhét sokáig cipeljük magunkkal.

Ezektől a terhektől minél hamarabb szabadulunk meg, annál gyorsabban tudunk rátérni a boldog élet ösvényére. Tőlünk megkaphatod a segítséget. A III. Életmód Táborban levetheted a terheidet, megismerhetsz egy teljesen új nézőpontot, amivel a helyes irányba kormányozhatod életed hajóját. Ha ezt megteszed, akkor a saját életeden kívül a következő generációét is értékesebbé teheted. 

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

Vulkán Társulás a háttérben

Vendégposzt

Vajon a Vulkán Társulás Életmód Táboraiban csak a fiatalok tudnak fejlődni? Netán felnőttként is kaphat az ember egy új nézőpontot? 

vulkan_a_hatterben.jpg

Én, mint a Vulkán Társulás alapítója nagyon sokszor írtam le és mondtam el a tapasztalataimat, a felismeréseimet a programjaink után. Bevallom nagyon büszke vagyok arra, amit 3 év alatt elértünk és amit még el fogunk. A legtöbb esetben az én szemszögemből kaptok betekintést a munkánkba. Nagy örömömre a május 8-i Magyar Majálison két bátor kis táborlakónk is megosztotta a közönséggel az élményeit.

Viszont a "harmadik oldal", vagyis a háttérben dolgozók, az önkéntesek eddig csak egy alkalommal a "Félsz vagy Élsz?" motivációs előadáson kerültek előtérbe. Ők mindannyian hatalmas szerepet játszanak abban, hogy a programjainkon részt vevő fiatalok felejthetetlen élményekkel távozzanak tőlünk. Ezért most be is fejezem az írást és átadom a virtuális tollat kollégámnak Tibornak, hogy ossza meg veletek a gondolatait és a tapasztalatait a Vulkán Társulásról.

Sziasztok!

Mielőtt leírnám a véleményemet és a tapasztalataimat néhány dolgot fontosnak érzek megemlíteni, hogy kerek legyen a történet. Ígérem gyors leszek és nem foglak benneteket sokáig untatni a háttérsztorival.

2016. június 1-én csatlakoztam a Mikóczi Hús céghez és ezzel együtt a bekerültem a Vulkán Társulás életébe. Mindez 2 nappal az I. Életmód Tábor előtt történt, amin én is részt vettem. Igaz, akkor még nem sokat tudtam, hogy miről is szól, mi a célja és egyáltalán mi ez. Két napig mondjuk úgy kóvályogtam a táborban és próbáltam értelmezni, hogy mit is látok.

Az életemnek egy elég nehéz szakaszát éltem akkor, magam alatt voltam és egy elgázolt macskában is több életkedv volt, mint bennem. Ott viszont azt láttam, hogy mindenki vidám, felszabadult és pozitív. Teljesen máshogy tekintettek a világra, mint én. Nagyon fura volt és bevallom picit kényelmetlen is.

22014568_1400344803406838_75895269_n_1.jpg

Kezdve azzal, hogy mindenki nagyon nyitott volt és öleléssel köszöntötték egymást. Na rólam tudni kell, hogy introvertált típus vagyok és ez a fajta közvetlenség távol áll tőlem. Pontosabban távol állt, de ebben is fejlődök. De térjünk vissza a Táborhoz. Ott állok, nézem a mosolygós arcokat és azon gondolkozom, hogy mit keresek én itt? Annyira illettem oda, mint rögbijátékos a kifutóra. Még a második nap végén sem tisztult ki a kép.

Számomra az adakozás és mások megsegítése sosem volt az első helyen. Persze, ha valakinek szüksége volt segítségre, akkor szívesen segítettem. De sosem éreztem, hogy nekem ez a küldetésem. És most egy olyan helyre kerültem, ahol ez központi szerepet játszott.

Ahogy teltek a hónapok és egyre jobban a részesévé váltam a cég és a Vulkán életének, megértettem, hogy mi is áll a háttérben. Nem önös érdekek, nem az elismerés, hanem az önzetlenség. Márciusban elkísértem Ferit Nagymegyerre egy középiskolai előadásra és láttam, hogy már 2 óra alatt milyen áttöréseket lehet elérni. Az egyik lány az előadás hatására döntötte el, hogy beadja a főiskolai jelentkezését. Nagyon jó élmény volt.

A legnagyobb felismerést viszont a II. Életmód Táborban kaptam. Itt már a szervezésben is aktívan részt vettem. Elképesztő volt látni, ahogy a péntek reggel még félénk gyerkőcök hogyan tették magukévá a tábor hangulatát. Az ismerkedős játékok és az első, őszinteségről szóló eladás nagyon jól megalapozta a későbbi hangulatot.

Én magam is nagyon sokat tanultam a táborban mind az előadóktól, moderátoroktól és a fiataloktól. Saját szememmel láttam, hogy a hozzám hasonló befelé forduló gyerekek hogyan nyitnak a többiek felé. Csodálatos volt, a pozitív hangulat, a segítőkészség gyakorlatilag tapintható volt a levegőben. Vasárnap estére fizikálisan teljesen kimerülve mégis lélekben feltöltődve vettünk búcsút a fiataloktól. Minden cent, minden egyes perc, amit a Tábor szervezésére fordítottunk teljesen megérte.

csapat.jpg

Csak egy dolgot sajnálok, hogy az én gyerekkoromban nem voltak ilyen táborok, nem volt egy Vulkán Társulás aki segített volna a falakat és gátakat még fiatalon lerombolni. Én ezt mind most pótolom be 30 évesen.

Nagyon hálás vagyok, hogy a részese lehetek egy új kezdeményezésnek. Nagy erőkkel készülünk a III. Életmód Táborra és hiszem, hogy még sok szempontból zseniális másodikat is felül tudjuk múlni

A végére csak annyit tudok mondani, hogy szívből ajánlom a III. Életmód Tábort minden introvertált fiatalnak, akik nehezen teremtenek kapcsolatot másokkal és akiket a gátlásaik is visszafognak. Ezen a helyen megkapjátok a segítséget, hogy kijöjjetek az árnyékból. Többé nem kell a háttérben meghúzódnotok.

Csatlakozzatok hozzánk és döntsétek le a belső falaitokat!

Sziasztok!

P.T.

Az Életmód Táborról a Pátria Rádióban 2018.5.13

Neked már van programod július elejére? Szeretnél három felejthetetlen napot eltölteni egy olyan csapat tagjaként, akik előtt fényes jövő áll? Meg akarod tudni, hogyan veheted a saját kezedbe már egészen fiatalon az életed irányítását?

Ezeken felül még sokkal több mindennel gazdagodhatsz a III. Életmód Táborban 2018. július 6.-8. között. Egy a Csallóközben új, de még Európában is ritkán használt módszerrel szerezheted meg egy boldog élet kulcsát.

Többek között ezt is elmondhattam a Pátria rádió Vasárnap Délután című műsorában. Ha szeretnéd tudni mit adhat neked a III. Életmód Tábor, kérlek hallgass bele a beszélgetésünkbe.

Szívből köszönöm Kossár Georginának az interjút.

Namaste!

 

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

Vulkán Társulás: Az Életmód Táborról a Magyar Majálison

Szerinted miről tud egy ember a legőszintébben beszélni? Arról, amit a saját bőrén tapasztalt, amit átélt. 

Én is több alkalommal írtam a blogunkon, beszéltem a videóimban arról, hogy miről szól a Vulkán Társulás munkája. Mit adtak nekem az Életmód Táborok és az iskolai megmozdulások. Viszont ki tudná pontosabban elmondani, hogy a csallóközi tehetséges fiataljaink mi mindennel lettek gazdagabbak, mint ők maguk?

Nekem és a csapatom tagjainak mindig nagy öröm és megtiszteltetés, mikor a Vulkán munkájáról, a céljainkról és az ambícióinkról kérdeznek. De még ennél is nagyobb boldogság költözik a szívünkbe, amikor a kis táborlakóink beszélnek csillogó szemekkel a pozitív élményeikről és a megszerzett tudás hasznosságáról.

Így történt ez 2018. május 8-án is egy szép napsütéses tavaszi délutánon a dunaszerdahelyi Magyar Majálison. A színpadon lehetőséget kaptunk, hogy a hallgatóságnak elmondjuk miért tört felszínre 2015-ben a Vulkán Társulás. Két nagyon bátor kis fiatal, Kelemen Lacika és Bartal Dórika pedig elvállalta, hogy feljön a színpadra és saját szavaikkal mondják el milyen változást hozott az életükben a II. Életmód Tábor.

Gondolj csak bele, milyen bátorság szükséges ahhoz, hogy kiállj emberek elé, és beszélj saját magadról, az életedről? Sok felnőtt nem képes ezt megtenni a gátlásai miatt. Lacika nagyon szépen megfogalmazta, hogy ő azzal a céllal érkezett a tavalyi táborba, hogy bátorságot kapjon, hogy az önbizalma megerősödjön. Mit gondolsz, ez sikerült neki? Kell annál jobb bizonyíték, mint, hogy ezt el merte mondani?

Dóri számára fontos volt, hogy már fiatalon megtanuljon gazdálkodni a pénzzel és új barátokat szerezzen. Ez szintén lényeges dolog, mivel sok fiatalnak és felnőttnek is problémát okoz a pénz kezelése. Sajnos ezt az iskolában nem tanítják, pedig a mai világban elengedhetetlen. Ez igaz a csapatmunkára is. Mennyivel könnyebb úgy boldogulni az életben, ha támogató emberek csoportja vesz körbe?

Az utolsó kérdésem az volt, hogy mit építettek be a mindennapi életükbe az Életmód Táborban megszerzett tudásból. Bevallom Lacika válasza még egy kicsit engem is meglepett. Nemrégiben megvádolták egy olyan dologgal, amit nem ő követett el. Most álljunk meg egy pillanatra. Te mit tennél ebben a helyzetben, ha téged hibáztatnak miközben ártatlan vagy? Biztosra veszem, hogy a legtöbben indulatból, első felindulásból azonnal visszatámadnak és hevesen tiltakoznak, igaz? Mondjuk úgy, ez egy természetes önvédelmi reflex.

Ezzel szemben mit tett Lacika? Várt, nem reagált azonnal a programból, amely ott fut mindannyiunkban. Tudta, hogy ártatlan, megfogta azt az állapotot, ami inger és válasz között van. Tudatosan cselekedett, mert megélte a jelent. Erre sok felnőtt is képtelen.

Miközben hallgattam a színpadon mellettem állókat, hatalmas öröm töltött el. Ezek azok a pillanatok, a pozitív visszajelzések, amik adják nekünk az újabb lökést, hogy igenis szükséges segíteni és támogatni a fiatal felnövekvő generációt. Nem beszélve arról, hogy minden csepp befektetett energia megérte. Köszönöm és nagyon-nagyon hálás vagyok.

Most a saját szemeddel is láthatod, hogy milyen áttöréseket értek el a fiataljaink mindössze 3 nap alatt. Hidd el nekem, erre te is képes vagy, benned is ott van a tehetség. Mi segíthetünk neked, hogy a felszínre hozd. Annyi a dolgod, hogy regisztrálsz és részt veszel 2018. július 6.-8. között a III. Életmód Táborban. Garantálom, hogy a harmadik nap végére új színben fogod látni a világot.

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

Namaste!

 

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

Vulkán - Lehetőség egyben felelősség

Létezik-e nagyobb lehetőség, mint a jövő generáció elméinek pozitív formálása? Emellett van-e nagyobb felelősség, mint a sikeres élethez szükséges tudást átadni?

lehetoseg_felelosseg.jpg

Hol volt, hol nem volt, a Duna partján is túl élt egy Fiú. Már fiatalon látszott rajta, hogy mekkora tehetsége van a zenéhez. Ösztönösen érezte a ritmust, a hangszerek új életre keltek a kezében. Sajnos egy olyan közegben élt és tanult, ahol egyáltalán nem támogatták. A szülei más utat szántak neki. Egy jómódú családba, két jogász gyermekeként születettet, ezért már fiatalon kijelölték számára az utat. És a zene nem illett bele ebbe a képbe, mert hogy néz az ki, hogy az ő fiúk muzsikusként fogja keresni a kenyerét?

A szülei és tanárai fiatalon megtörték a lelkesedését, és csak az előre kijelölt úton tanulhatott tovább. Nem volt érzéke a joghoz, nem szerette a paragrafusok és a törvények világát. Szenvedett az iskolában és csak nagy nehézségek árán tudta elvégezni. A Fiúból férfi lett, a szülei legnagyobb örömére le is diplomázott és elkezdte élni valaki más életét. Mert az nem az ő általa választott életstílus volt.

Kapott állást, jól is keresett, de egyre boldogtalanabbá vált. Az irodájában ülve és a tárgyalóteremben is csak a zenét hallotta a fejében. De ez már nem az a vidám, örömteli dallam volt, mint gyerekkorában. Szomorúság és bánat járta át a ritmust. Egyre több hibát követett el, a karrierje megfeneklett. De hála szülei kapcsolatának végül kapott egy látszat munkát, amely nem járt felelősséggel, de jól mutatott az életrajzban. 

Soha nem merte meghozni a nagy döntést, hogy felhagy eddigi életével és belevág az ismeretlenbe. Nem volt meg a bátorsága, hogy otthagyja a felépített egzisztenciáját, a külvilág számára mutatott fényes gyönyörű látszatot és azt az életet élje, amire a lelke mélyén vágyik. A világ pedig szegényebb lett egy boldog, zseniális zenésszel.

Mit gondolsz, milyen jövője lett volna a Fiúnak, ha gyerekkorában támogatják? Ha nem megtörik a lelkesedését, hanem bátorítják? Lehet, most azt gondolod, hogy a szülei és tanárai csak jót akartak neki, mert egy semmitmondó jogi állás is többet ér, mint a bizonytalan művész élet.

Én viszont azt mondom, hogy sikeres és boldog jövő várt volna rá. Tudod, hogy miért? Mert szívből szerette a zenét, ha kapott volna lehetőséget, hogy kibontakozzon sikeressé vált volna. Képzeld magad a helyébe. Ha felnőttként azt a munkát végezhetnéd, amit valóban szeretsz, amiben istenigazából jó vagy, akkor örömmel telne minden munkanapod.

Sajnos ha körbenézünk a világban azt látjuk, hogy reggelente boldogtalan emberek ülnek a buszokon, autókban. Kedvtelenül, lehajtott fejjel beballagnak a munkahelyükre és már reggel azt várják, hogy mikor mehetnek el onnan. Fiatalon nekik is voltak álmaik, de hiányzott a támogatás.

shutterstock_24114604.jpg

A gyermekeink pedig ezt látják. Cél nélkül tengődnek és várják, hogy valami majdcsak történik. Rengeteg közöttük a tehetséges fiatal, akikben hatalmas potenciál rejlik. És itt jön képbe a mi felelősségünk. Mikor életre hívtuk a Vulkán - tehetséggondozó társulást, első számú célunkká tettük, hogy segítsük a tehetséges, fejlődésre vágyó fiatalokat

Ahogy egyre több fiatallal találkoztunk a rendezvényeinken és jutottunk el iskolákba, úgy vált egyre világosabbá a problémák mélysége. Láttuk a sok tehetséget, akik egyszerűen nem tudták, hogy merre induljanak tovább. Voltak álmaik, de nem tanították meg nekik hogyan tudják azokat elérni. Megismertünk olyan tanárokat, akik próbáltak ebben segíteni, de nekik is meg van kötve a kezük. Nem írhatják felül a kiadott tantervet.

Nekünk, a Vulkán Társulásnak viszont megvan a lehetőségünk, hogy a táborainkban átadjuk a szükséges tudást. Azzal, hogy a fiatalok eljönnek a rendezvényeinkre és meghívnak minket az iskolákba óriási lehetőséget kapunk. De a mérleg másik felén ott a felelősség, hogy kellő odafigyeléssel ültessük el a magokat az elméjük táptalajába

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen formában adjuk át a tudásunkat és tapasztalatukat. Ezért dolgoztuk ki a "játszva tanulás" technikáját. Nagyon ritka, hogy egy tananyaggal fel tudják kelteni a tanulók érdeklődését. Ennek az az eredménye, hogy csak magolni fognak. Pár napig fog emlékezni az anyagra, de garantálom, hogy hetekkel, hónapokkal később már halvány lila gőze sem lesz róla, hogy mit tanult.

Mi viszont a táborban ezt megfordítottuk és az érzelmekre összpontosítva oktattunk. Sok vizuális anyagot használtunk, gyakorlatokat csináltunk és teljesen bevontuk a gyerekeket a tanításba. Semmit nem erőltettünk rájuk, úgy tanítottunk, ahogy tanulni tudtak. Mindent példákkal szemléltettünk nekik a saját mindennapjaikból. Ezáltal sokkal gyorsabban ment át a tudás. És ezek az ismeretek évek múlva is megmaradnak a fejekben.

20205861_1341894589251860_796701925_o.jpg

A mi meglátásunk és a tapasztalatunk alapján sokkal könnyebb és élvezetesebb ezzel a hozzáállással tanítani a fiatalokat. A diákok örömmel fogják magukhoz venni az új tudást, ha megértik milyen gyakorlati hasznuk származik ebből. Ezáltal életük végéig folytatni fogják a tanulást.

Ezzel a szemléletmóddal dolgoztuk ki a III. Életmód Tábor programját. Ha te is meg akarod ismerni a tanulás és az önfejlesztés új dimenzióját, vagy szeretnéd, hogy a gyermeked felkészülten nézzen szembe a rá váró kihívásokkal, akkor regisztrálj a 2018 július 6.-8. között megrendezésre kerülő III. Életmód Táborba. Tudd meg, hogy milyen érzés, mikor lelkesen kezdesz minden napot.

Ha szeretnél addig várni, hogy jobban megismerj minket és a motivációnkat, akkor 2018. május 8-án látogass el a dunaszerdahelyi Magyar Majálisra. Nagy szeretettel várunk és örömmel válaszolunk a kérdéseitekre. 

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

Miért fontos már fiatalon adakozni?

Neked mi az első gondolat, ami az adakozásról az eszedbe jut? Azt gondolod, hogy csak a felnőtteknek kell adniuk másoknak?

adakozas.jpg

Az utóbbi időben megfigyeltem, hogy az adakozás témája nagyon megosztja az embereket. Van, aki szerint nagyon fontos dolog segíteni az arra rászorulóknak. Mások szerint teljesen felesleges, mert nem hoz érdemi változást. Ráadásul egyre többet hallani csalásokról és visszaélésekről.

Ha körbetekintünk, és megnézzük milyen trend uralkodik a világban, láthatjuk, hogy sok esetben önző érdekek húzódnak az adakozás mögött. Úgy gondolom, hogy a felszínen többnyire udvariasak vagyunk, de valójában a legtöbben csak saját magukra gondolnak.

A legtöbben bele sem gondolnak, hogy a belső gondolataiknak teremtő ereje van. Ha te azt gondolod, hogy ki fognak használnak, akkor bizony olyan személyeket fogsz bevonzani az életedbe, akik ezt megteszik. Ha a világra egy gonosz helyként tekintesz, ahol csak a legerősebb marad életben, ahol az ember embernek farkasa, mindig találkozni fogsz egy nálad erősebbel.

Ha viszont a jót keresed az emberekben, akkor meglepődve fogod tapasztalni, hogy mennyi őszinteséget, megértést és jóakaratot találsz. Összefoglalva, az élettől azt fogod kapni, amire tőle számítasz, amit a gondolataiddal megteremtesz magadnak.

Ez igaz az adakozásra is. Ha adakozol, azt mindig hátsó szándék nélkül tedd, jó érzéssel a szívedben, és amint adtál rögtön felejtsd is el. Saját tapasztalatból írom, hogy azért a "cserére" ügyelj, és ne ess át a ló túlsó felére. Ez a helyes ösvény, ugyanis, ha jó érzéssel segítettél, az visszaáramlik hozzád, mert ami körbe megy, az körbe jön

30785294_1600999026674747_1823217373_n.jpgSokan gondolják, főleg fiatal korban, hogy nincs miből adakozniuk. De ne gondolj mindig nagy dolgokra, ajándékokra. Mert mire gondolunk legtöbbször, hogy csak pénzt lehet adni. De ez nem igaz, mindig tudsz adni, néha elég egy mosoly, egy kedves gesztus, egy olyan ember irányába, aki éppen maga alatt van. Még ki sem kell ejtened a szádon, elég, ha gondolatban küldesz neki jókívánságokat. A lényeg, hogy mindig jó érzéssel, szeretettel csináld. Ilyen egyszerű és talán ezért csinálják olyan kevesen.

Amiket eddig írtam, annak igazában teljesen biztos vagyok, mert a saját bőrömön tapasztaltam. A 2012-ben elindult Átalakulásom előtt is fontos volt számomra az adakozást. De nem képezte annyira fontos részét az életemnek, mint manapság. Ehhez a felismeréshez egy nagyon kemény leckén át vezetett az út. A családommal egy drámai esetet éltünk át, amit nem kívánok senkinek. Nem akarom újból feleleveníteni az emlékeket, de ha bővebben szeretnél róla olvasni, A nagy Átalakulás című könyvemben megosztom veled.

A lényeg, hogy az univerzum a segítségünkre sietett én pedig tettem egy fogadalmat, hogy a fiatalokat fogom segíteni. Ami tragédiának indult végül egy nagyszerű dolog megszületéséhez vezetett. Itt is érvényes az örök törvény: "minden rosszban megtalálható a vele egyenértékű jó is". 

A fogadalmamat betartva 2015. májusában életre hívtuk a Vulkán - tehetséggondozó társulást és megtaláltam az én nagy "MIÉRT?"-emet. Azóta az adakozás az életem és a vállalkozásom szerves része lett. Bevallom párszor már megkaptam a fejmosást a barátaimtól, hogy túl sokat adunk. 

Még csak 3 év telt el, de a Vulkán Társulással már hatalmas utat tettünk meg. Hála a családomnak és barátaimnak egyre nagyobb célokat tudunk kitűzni és elérni. 2018-ban pedig eljutottunk oda, hogy július 6.-8. között 3. alkalommal tudjuk megrendezni az Életmód Táborunkat.

A tavalyi évben a tábor után teljes bizonyosságot kaptunk arról, hogy jó úton járunk. Külön foglalkoztunk azzal, hogy megismertessük a fiatalokkal az adakozás fontosságát. Ami viszont még minket is meglepett, hogy mennyire gyorsan tették magukévá a mondanivalóját. Már az első napon, délben rendeztünk egy rövid akadályversenyt. A kis győztesünk pedig a nyereményként kapott könyvet odaadta egyik társának, mivel ő már olvasta. Kérhetett volna helyett egy másik könyvet, de ő inkább az adakozást választotta. Csodálatos és megható pillanat volt.

Láthatod, hogy nem kell azonnal drága holmikra gondolni. Hidd el, annak a lánynak, aki megkapta a könyvet sokkal többet jelentett néhány papírra vetett szónál. Aki pedig elajándékozta tiszta szívvel és jó érzéssel tette, ami előbb vagy utóbb visszafog hozzá áramlani. Kurt Cobain szavaival élve: 

"bárki, aki elég indíttatást érez, hogy alkosson és ne elvegyen, tiszteletet érdemel."

kozony.jpg

Engem ezért is bánt, mikor látom az embereket az utcán, akik közönyösen tekintenek a rászorulókra. Fiatalok és idősek rezzenéstelen arccal képesek nézni nap mint nap mások szenvedését. Úgy gondolják, hogy nem az ő felelősségük segíteni. Előre, ismeretlenül ítélkeznek mások felett, pedig nem tudják, hogy a szerencsétlen milyen utat járt be eddig, min ment keresztül. Egyszerűbb megbélyegezni a másikat. Ez a szemléletmód pedig egy embertelen kor képét vetíti előre.

Mi a Vulkán Társulással viszont hiszünk az emberi jóságban. Tudjuk, hogy egy boldog jövő kulcsa a fiataljainkban van. Ők jelentik azt a szilárd alapot, amire építkezhetünk. Ehhez viszont meg kell adni nekik a tudást, ami segíteni fogja őket a sikeres felnőtté válás rögös útján. Mi ezért vagyunk, ezt a célt tűztük ki magunk elé és dolgozunk érte nap mint nap.

Tudom jól, hogy az ember a legtöbb esetben azt hiszi el, amit a saját szemével lát. Ezért nagy szeretettel várunk téged is a következő nyilvános szereplésünkön, 2018. május 8-án a dunaszerdahelyi Magyar Majálison. Május 8-án személyesen beszélhetsz velünk, kérdezhetsz és még többet megtudhatsz a Vulkán - tehetséggondozó társulásról és júliusi III. Életmód Táborról.

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

 

Április 22. - A Föld napja

fold_napja.jpg

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Mit gondolsz, honnan ered ez a mondás? Elárulom, hogy ez a Föld napja mozgalom jelmondata, április 22. pedig hivatalosan a Földanya Nemzetközi Napja. Nekem nagyon tetszik ez az elnevezés, mert szépen leírja, hogy mit is jelent az egész emberiségnek a Föld.

Tekintsünk vissza a régmúltba, hogy mit is jelentett őseinknek a bolygónk. Manapság szeretjük hangoztatni, hogy technikailag, szellemileg és értelmileg mennyit fejlődtünk az évezredek alatt. Arról viszont "megfeledkezünk", hogy mindezért milyen árat fizettünk. Ahogy folyamatosan vettük át az uralmat bolygónkon, hódítottuk meg a felfedezetlen területeket és tettük magunkévá a rejtett kincset, úgy kerültünk tőle egyre távolabb.

Elődeink még tisztelték, félték az erejét és csodálták mindazokat az ajándékokat, amiket tőle kaptak. Istenítették a Földet, amely otthont, szállást és életet biztosított nekik. Nézd csak meg a régi mitológiákat, amelyekben fellelhető ez a motívum. Anyaként tekintettek rá, ki vigyáz a gyermekeire.

earth-day-heart.jpgA gyermekek száma viszont egyre csak szaporodott, gyarapította tudását, felfedezte és szép lassan igába hajtotta otthonát. Kíméletlenül kezdte átformálni világát a saját képére. Nem tisztelte már a természetet. Az adományt, amit kapott önnön zsákmányának tekintette. A bolygó uralkodó fajává vált és zsarnokként kezdett hódító útjába. Az erdők helyét átvették a városok, a terjeszkedés pedig teljes fajok kipusztulásához vezetett. 

Ez a hozzáállás, a féktelen pusztítás vezetett el a ma ismert világ képéhez. Az emberek egy részének viszont felnyílt a szeme és ráeszmélt tettének súlyosságára. Ezen felismer következtében 1970. április 22-én egy amerikai egyetemista David Hayes kezdeményezésére 25 millió ember emelte fel hangját a természet megóvásáért. Ezt az alkalmat nevezik az első Föld napjának.

Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott. Az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

De sajnos egyetlen nap kevés. Hiába cselekszik ma már több mint egymilliárd ember 192 országban egy napon, a Föld napján a környezetért, élhető jövőnkért. Egyetlen nap kevés. 2018-ban már több, mint 7 milliárdan lakunk bolygónkon. Az emberi igények egyre csak nőnek, a Föld tartalékai pedig kezdenek kimerülni. Nem tudatosítjuk, hogy a tetteink milyen következményekkel járnak. Egy játéknak fogjuk fel az egészet, ahol ha valami balul sül el az nem gond, mert betöltünk egy korábbi mentést és minden mehet tovább.

Helyette inkább tekintsünk rá úgy, mint színdarabra, amelynek egy csodálatos kék planéta, a Földünk adja a díszletét. Mit gondolsz, hogy milyen előadást lehet megrendezni egy rozoga színpadon, amely nincs karbantartva? Ahol a színészeknek minden lépésnél figyelniük kell és várják, hogy mikor dől össze az egész. Ezt tesszük az otthonunkkal, használjuk, leéljük, de közben elhanyagoljuk. Természetesnek veszünk mindent, amit tőle kapunk miközben rongáljuk.

ddb56ec8-bc0d-4148-9ce2-443aa42b0996.jpg

Az univerzumban szinte végtelen számú égitest kering, de mi jelenleg csak ezen egyen tudunk élni. Ezt soha ne felejtsd el. Mindannyiunk vállát hatalmas felelősség nyomja. Mi tesszük tönkre és csak mi tudjuk megmenteni. Kezdetnek legalább ezen az egy napon tegyünk Földünk megóvásáért. 

Végezetül megosztom veled Jókai Mór: Ültess fát! című versét, amelyből inspirációt meríthetünk.

"Ültess fát!
Hogyha másért nem, lombot ád.
Árnyékában megpihenhetsz,
Gondot ő visel reád.
Jó tavasszal nyit virágot:
Messze érzed illatát,
Kis madárka száll reája:
Ingyen hallhatod dalát.
Ültess fát."

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

Táncolj és énekelj sokat!

A tánc és ének gyógyító ereje

Érezted már, hogy a belső feszültség szabályosan feszíti a tested? A stressz és a negatív ingerek hatására szinte robbanni tudtál volna? Tudod mi az, amivel a legegyszerűbb el tudod magadtól űzni ezeket az érzéseket?

tancolj.jpg

Sajnos ezekre a "tünetekre" sokan a nyugtatókban, alkoholban vagy a tudatmódosító szerekben látják a megoldást. Pedig van két sokkal könnyebb út, amivel le tudjuk rázni magunkról a negatív érzelmek béklyóit. Ráadásul ezek szinte minden embernél kéznél vannak. Ezek a tánc és az ének.

Már az ókori népek is tudták, hogy milyen erőt rejt magában az ének és a tánc. Gondolj csak az ősi törzsek sámánjainak táncára vagy istenekhez szóló dalokra. Lásd, hogy nem a levegőbe beszélek, ezen művészeti ágak egészségre gyakorolt pozitív hatásait a modern tudomány is elismeri. És nem csak a mi, hanem még az állatvilág esetében is mérhető eredmények születtek.

Miért perdüljünk táncra?

Az emberi kultúrák hajnalától kezdve a tánc az élet szerves része volt. Talán a legtermészetesebb és leginkább ösztönös a művészetek között. Mozdulataink, táncunk kifejezi a lelkünkben zajló folyamatokat, mentális állapotunkat. Sokan úgy tartják, hogy tánc közben egy rövid időre "magukon kívül" kerülnek. Ez az úgymond tudattalan, kevésbé kontrollált állapot segít abban, hogy olyan érzelmek, feszültségek is kijöhessenek, amire talán nem is gondoltunk. A tánc alatt ugyanis főleg a tudatalatti énünk aktivizálódik.

Taglejtéseink, testtartásunk és mozgásunk arra is megtanít, hogyan alakítsuk kapcsolatainkat a többi emberrel és környezetünkkel. A tánc öröme felszabadít, segít oldani a stresszt és a gátlásokat.

A táncolás során önfeledtek lehetünk, átadhatjuk magunkat a zenének és a mozdulatok szépségének. A tánc során sok érzékszervünk dolgozik, hallgatjuk a zenét, átadjuk magunkat a ritmusának, a mozdulatok pedig az egész testünket átmozgatják. Néhány perc táncolás után annyi boldogsághormon szabadul fel bennünk, ami egész napra feltölt energiával.

preschooler_dancing_05.jpeg

Talán mondanom sem kell, hogy a ritmikus mozgás egyaránt jó hatással van a testre és a szellemre. Felszabadít, átmozgat, oldja a stresszt és segít átlendülnünk a nehézségeken. Ráadásul biztosítja számunkra azt, amit a mai rohanó világunkban már egyre kevésbé tudunk megtalálni. Ez pedig egy rövid szünet a nagy hajtásban, amikor megszűnhet körülöttünk a világ, mert csak mi vagyunk, a zene és a tánc.

Lehet, most azt mondod, hogy nem szeretsz táncolni, mert kicsit ciki. De gondolj azokra a kisgyerekekre, akikben még nem alakult ez az érzet és nem nézik magukat mások szemével. Mivel nem akarnak senkinek megfelelni, ezért önfeledten adják át magukat a zenének. Sokszor vicces mozdulatokat tesznek és látványos kifejezik, hogy ezt mennyire élvezik. Bátran térj vissza ebbe az állapotba.

Ha pedig még mindig kicsit szégyenlős vagy, akkor van egy nagyon egyszerű megoldás: csak magadnak táncolj, otthon egymagad. Ahol senki nem lát és bátran elengedheted magad akár a tükör előtt is.

Miért énekeljünk?

Elsősorban azért, mert az éneklés erősíti immunrendszerünket és stresszoldó hatású. "Rezgésbe hozza" agyunkat és megnöveli életörömünket. És az éneklés megnyithatja kapuit a spiritualitáshoz. Mindegy, hogy valaki profi vagy amatőr. Mindennek elérése érdekében nem kell szépen énekelnünk, csak teljes odaadással.

Az éneklés gyógyító erejéről szóló tudás az emberiség történetének régmúltjáig nyúlik vissza. Vegyük a kőkorszaki sámánokat, akik hangjuk segítségével transzba estek és gyógyító szertartásokat hajtottak végre. A XXI. századi pszichológiai kutatások bizonyították, hogy az éneklés valóságos "életelixír". Segíthet legyőzni a hétköznapok nehézségeit, helyreállítani testi és lelki egyensúlyunkat. Ezért nem az a fontos, hogy szépen vagy tökéletesen énekelünk, hanem a belső ráhangolódás. Minél több odaadással tudunk énekelni, minél inkább szívből jön az ének, annál erősebb a hatása.

child-singing-loud_shutterstock_75982054.jpg

Az éneklés segít az érzelmek szabályozásában is, javítja hangulatunkat és boldogító hatású. Az éneklés valódi antidepresszáns, de mellékhatásai nincsenek. Természetesen mindez csak akkor érvényesül, ha az éneklés nem külső kényszer hatására történik, hanem kellemes atmoszférában zajlik.

A tánchoz hasonlóan az énekléssel a fizikai testünk állapotát is tudjuk javítani. Éneklés közben meghosszabbodik a kilégzés, a belégzés pedig mélyebbé válik. Ez azt jelenti, hogy több oxigént veszünk fel, így minden egyes sejtünk több oxigénhez jut. Ennek következtében az éneklés hatására immunrendszerünk is aktívabbá válik.

Arról nem is beszélve, hogy zene és az énekszó csodálatos hatással van szívünkre. Bebizonyosodott, hogy a szív alkalmazkodóképessége a profi énekeseknél megegyezik a hosszútávfutókéval. Ez azt jelenti, hogy a rendszeres éneklés jelentős mértékben képes szívünket erősíteni. Ezzel egyúttal erősödik ellenállásunk az infarktussal, magas vérnyomással és agyvérzéssel szemben.

Egy dolgot nagyon fontos kihangsúlyozni, mindenki tud énekelni! Afrikában él egy mondás, miszerint: "ha tudsz beszélni, énekelni is tudsz". Szakítanunk kell azzal a szemlélettel, hogy az éneklés tudás és teljesítmény kérdése. A gyerekek is ösztönösen szívesen és felszabadultan énekelnek, míg el nem bátortalanítják őket. Fontos bátorságot merítenünk annak érdekében, hogy az önkifejezés e csodálatos formáját újra felfedezzük magunknak.

Tehát nem kell azonnal kiállnod egy színpadra több száz ember elé. Akár a tánc, ez is főleg neked szól, ezért magadnak énekelj, amikor csak tudsz. Ha nem hall senki, akkor bátran engedd ki a hangod minden gátlás nélkül.

A táncot, a nevetést, az éneklést a gyerekek a "théta szintről" hozzák, és ennek gyógyító erejében lubickolnak, Ahogy felnövünk az idő múlásával elfeledjük ezt. De elárulok neked egy titkot, még most is hozzáférhető ez az állapot számodra.

blonde-blur-close-up-164826.jpg

Mindannyian tudjuk, hogy a gátlásaink mennyire tudnak hátráltatni. Ahogy haladunk a felnőtt kor felé, úgy egyre több dolgot cikinek érzünk. Ennek oka, hogy túl nagy szerepet hagyunk mások véleményének. Nem azt nézzük, hogy nekünk mi lenne a jó, hanem, hogy mit szólnak hozzá mások. Akár csak a tánc és az éneklés esetében. Inkább állunk csendben, mozdulatlanul, mert félünk mások reakciójától. Számodra is ismerős ez az érzés?

És, ha azt mondom, hogy tudunk neked segíteni a visszatartó gátjait leküzdésében? Túl szép, hogy igaz legyen? Pedig az, hidd el nekem, a II. Életmód Táborban a fiataljainknak 3 nap sikerült lebontaniuk a belső falaikat. És július 6.-8. között a III. Életmód Táborban te is megtapasztalhatod azt, amiről most írok. Három nap alatt megismerhetsz egy teljesen új gondolkodásmódot, aminek segítségével lerázhatod magadról a láncokat. Annyi a dolgot, hogy regisztrálsz, eltöltesz 3 fantasztikus napot és megszerzed a tudást.

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

Az ölelés ereje

Mit gondolsz mennyire fontos egy ölelés? Csak egy egyszerű gesztus vagy az érzelmek kifejezése? Tudod, hogy valójában milyen mélyebb jelentést hordoz magában?

oleles_fokep.jpg

Sokak életében olyan természetes, mint a levegő, addig mások csak ritkán érezhetik. Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy fontosnak érezzük magukat, hiszen ez az egyik legelemibb emberi igényünk, amit elsősorban a párunkkal szeretnénk kielégíteni. De valójában nem csak a szerelmünk átkarolásával érezhetjük a melegséget, a felénk áradó pozitív energiát.

Sok éven át én is azt gondoltam, hogy csak a párunkat és a családtagjainkat lehet megölelni. Én magam nem is gyakran szoktam ölelkezni, mivel nagyon nyálasnak, érzelgősnek tartottam. Egészen 2012-ig, a már sokszor "megénekelt" Átalakulásom kezdetéig éltem ebben a hitben. Tisztán emlékszem az első önfejlesztéssel kapcsolatos budapesti rendezvényre, amin részt vettem. Ahol azt az egyszerű feladatot kaptuk, hogy öleljünk meg három ismeretlen embert a teremben. 

Én meg nagy szemekkel néztem, hogy most mi van? Milyen helyre kerültem? Kicsit még kétkedve, de belementem és akkor kezdtem megérteni, hogy miről szól valójában. Miért ódzkodunk egy olyan dolgoktól, amit ha mélyebben megértünk, akkor egy más nézőpontból kapunk választ? Ha megölelünk valakit, annak hatására az egész testünket átjárja egy jóleső érzés, ráadásul semmilyen külsődleges dolog nem kell hozzá, hiszen mindig ott van kéznél.

oleles_pexels.jpegIdővel világossá vált számomra, hogy az ölelés a kommunikációnak egy olyan formája, amivel egyszerűen bármit kifejezhetünk, amit nem tudunk, vagy nem akarunk szavakba önteni, és ami még hozzá tartozik, hogy sosem marad viszonzatlanul. Hab a tortán, hogy még gyógyír is a léleknek.

Lehet még te sem gondoltál bele, hogy az ölelés mekkora erőt rejt magában. Főleg igaz ez a mai világunkra, amikor az emberi kapcsolatok, és a fizikai kontaktus kezdenek a háttérbe szorulni. A személyes beszélgetések helyét átveszik a online pötyögések és a videochat-es társalgások. Ezzel pedig pont az egyik legfontosabb tényező a valódi emberi kapcsolatok kerülnek a süllyesztőbe.

Szép lassan a fiatalok a telefonjaikhoz hasonlóan átváltanak android üzemmódba. Elfelejtik kezelni az emberi kapcsolatokat, az érzelmeik felismeréseit és kimutatását. Keményen hangzik és sötét jövőképet fest le, de egy olyan kor képe kezd kirajzolódni, mikor egy kisgyermek az anyukája helyett inkább egy tabletet ölelget.

Biztosra veszem, hogy nem mondok újat azzal, hogy az ölelés kellemes érzés a léleknek. Bizonyára már te magad is átélted. Viszont, ha azt mondom, hogy a fizikai testedre is nagyon pozitív hatásokat fejt ki? Hihetetlennek hangzik? Pedig igaz, ezek bizonyított tények, amelyeket meg is osztok veled.

17309065_1220128571428463_1058470496061483971_n.jpgKépzeld el, hogy az ölelés képes csökkenteni a magas vérnyomást, az egyik legjobb természetes gyógyszer a stressz kezelésében. Arról nem is beszélve, hogy elősegíti a szolidaritást, a bizalom és a biztonságérzet kialakulását. Úgy akár, egy csecsemő az édesanyja karjában. 

Szinte szükségszerű velejárója, hogy az ember közben lelassul, lélegzik pár mélyet, átadja magát a másiknak. Ez türelemre és odafigyelésre tanít, ugyanis aki nem felületesen ölel, az odafigyel a másikra, megérzi őt, és ad magából egy keveset.

Egy ölelés sokkal többet jelent, mint két test érintkezése. A mélyebb jelentése, hogy nem félsz közel kerülni egy másik emberhez, el tudsz lazulni, egy védett helyen érzed magadat, ahol megértenek. Paulo Coelho szívhez szóló gondolata szerint: "valahányszor szívből átölelünk valakit, egy nappal meghosszabbodik az életünk".

A mi  életünkben ezért lett az ölelés egy teljesen természetes köszönési forma. Gondolok itt a családomra, a barátaimra, a munkatáraimra és az egész Vulkán Társulásra. Minden találkozónkon szívből jövő öleléssel köszöntjük egymást. Tudjuk, hogy mennyire fontosak az őszinte kapcsolatok és az érzelmek kifejezése.

oleles_lacross.jpeg

Ezt tanítjuk és adjuk át a hozzánk érkező fiataloknak. Azt, hogy ne féljenek kimutatni az érzelmeiket és tudják kezelni a feléjük áramló behatásokat. Eddig minden alkalommal boldogan tapasztaltuk, hogy mennyire gyorsan képesek megnyílni egy olyan közegben, ahol érzik a bizalmat.

Minden ember természetes igénye, hogy szeretve érezze magát. Az első lépés viszont, hogy mi szeressük magunkat. Ehhez pedig nélkülözhetetlen az önismeret és elfogadás. Ezt is tanítjuk a hozzánk érkező fiataloknak. Ezt te magad is megtapasztalhatod és velünk együtt átérezheted 2018. július 6.-8. között a III. Életmód Táborban. Nincs más dolgod, mint az alábbi linken regisztrálni, eljönni és elsajátítani egy olyan tudást, ami teljesen átformálja az életed. Soha többé nem leszel ugyanaz az ember, aki korábban voltál.

Nem kell hinned a szavamnak, higgy a saját szemednek. Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

"A saját magad boldogsága érdekében a mai napon ölelj meg valakit és mond el neki, hogy mit érzel. Hidd el, csodálatos dolog fog utána történni. Az ölelés gyógyír mindenre!"

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök