Az olvasás nem vész el, csak átalakul

Az utóbbi években, különösképpen az online médiumok megjelenésével teljesen átalakultak az olvasási szokásaink.

olvasas.jpg

Lassan elfelejtjük a hagyományos lineáris olvasást és helyette az online tartalmakat részesítjük előnyben. Kezdjük a könyvolvasással és egy eléggé lehangoló ténnyel. sajnos bizonyítható tény, hogy mind kevesebbet olvasunk. Az első ilyen típusú felmérés még az 1950-es években készült, amikor is a lakosság közel 60 százaléka olvasott el legalább egy kötetet évente. Ma mindössze minden harmadik ember olvas ki legalább egy kötetet évente.

Ebben természetesen szerepet játszik a televízió és a hangoskönyvek megjelenése. Már egyre több könyv érhető el hangoskönyv formájában, sőt akár már ingyen is a Youtube csatornákon. Ez a formátum főleg utazásnál, autóvezetésnél népszerű.

Viszont akik a hagyományos olvasást választják, már azok egyre része is áttért az elektronikus könyvekre. Az e-könyvek megjelenését az internet elterjedése hívta életre. A piacon rengeteg féle elektronikus könyv-olvasó eszközt találunk, több féle méretben, és változatos funkciókkal.

pexels-photo-289742.jpeg

Szintén utazás közben lehet számunkra nagyon praktikus, hiszen általában kisebb helyet foglal, mint egy hagyományos könyv. nem beszélve arról, ha több kötetet szeretnénk magunknál tartani. Gyakorlatilag olyanok, mint a miniatűr, személyes könyvtárak. Valamint éjjeli olvasásnál nem kell lámpát kapcsolnunk, mert világít a kijelző.

Az okostelefonok és az applikációk megjelenésével már külön e-könyv olvasóra sincs szükségünk, a telefonunk már ezt is képes helyettesíteni. Persze a kijelző mérete befolyásolja az olvasás minőségét, de hát valamit valamiért.

Ha már szóba kerültek a mobiltelefonok, térjünk át a mindennapi olvasásra, pontosabban annak változására.

Az online médiumok térnyerésével egyre kevesebben vannak, akik a nyomtatott sajtóból értesülnek a mindennapi hírekről. Gyakorlatilag már csak az idős korosztály olvas újságot. A fiatalabb generáció már kizárólag online olvass cikkeket. A Facebook hírfolyamunk tele van az ismerőseink által megosztott, számukra érdekes cikkekkel.

Viszont az internetes olvasás nagyon más, mint a hagyományos, mondjuk úgy offline olvasás. A szöveg tele van zsúfolva képekkel, nyelvi információkkal, hiperlinkekkel, videókkal, GIF-fekkel. Annak érdekében, hogy az agyunk fel tudja dolgozni a sok információt, egyben kell látnunk a teljes képet, kulcsszavakat keresve. De ez már nem lineáris olvasás, ami a hagyományos olvasásnál is sokszor visszaüt.

reading-news-online.jpg

Egyre nehezebben vagyunk képesek végigolvasni úgy egy könyvet, ahogy régen tettük.

Nehezünkre esik hosszú, bonyolult mondatokat olvasni, mivel az online térben a mondatok jellemzően rövidebbek és egyszerűbbek. Reflex-szerűen keressük a képeket, kiemeléseket, hiperlinkeket.

Ez oda fog vezetni, hogy elfelejtünk klasszikusokat olvasni és összetett mondatokat alkotni?

A technika rohamos fejlődése az utóbbi 10-20 évben teljesen átalakította a mindennapi életünket és mint láthatjuk ez alul az olvasás sem képez kivételt. Megfigyelhetjük a mindennapi kommunikációnkon keresztül is ezt a változást. A magyar nyelv hatalmas szókészlettel rendelkezik mégis egyre nehezebben tudjuk magunkat szóban és írásban kifejezni.

Személy szerint ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy amikor tehetjük olvassunk könyvet, a hagyományos módon, nyomtatott formában. Egyszerűbb egy kütyüt használni, de az mégsem olyan, mint kézbe venni egy könyvet, belelapozni és érezni az illatát.

Mikóczi Ferenc - író, motivátor, vállalkozó

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr5214153211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás