Miért ne erőltesd a hála puszit az ajándékért?

Közeledik az évvégi ünnepi időszak a nagy családi összejövetelek. Hagyományosan ez a finom falatok, az édességek, és a sok szeretet ideje! Ugyanakkor ez a korszak az, amikor a gyermeked hamis képet kaphat a beleegyezés mibenlétéről. Mire is gondolok?

ajandek_puszi.jpg

"Nézd kicsim, megjött Jani bácsi, adj neki egy puszit! Kati néninek köszönd meg a szép ajándékot egy nagy puszival! Adj egy cuppanósat a mamának!" - számodra is ismerősek ezek a mondatok? Talán már te is mondtál hasonlókat a gyermekednek főleg karácsonykor. Bevallom én is elkövettem ezt a hibát a lányomnál, amikor kicsi volt. Én is mondtam, hogy menjen és adjon puszit a rokonoknak, sőt olyan is volt, hogy szájra adott.

A legtöbb szülő azért utasítja erre a gyerekét, mert attól tart, hogy magától nem mutatja ki a szeretetét és a rokonok, ismerősök azt fogják gondolni, hogy milyen kis neveletlen. Ámde belegondoltál már, hogy milyen gondolatot ültesz el ezzel a kicsi fejében és ezáltal milyen minta rögzül?

Ezekkel a mondatokkal azt üzened, hogy a gyereked tartozik valakinek egy puszival, csak azért, mert régen találkozott az illetővel vagy mert ajándékot kapott tőle. Ez pedig oda vezethet, hogy megtanulja: tényleg „jár” a puszi. Jutalom valakinek valamiért. Ő tartozik ezzel másoknak. Ha jobban belegondolsz ez nagyon veszélyes üzenet, főleg a kislányok esetében.

Ugyanis egy nap a lányod kamasz lesz. Találkozhat egy nem éppen tisztességes szándékú fiúval, aki tesz érte egy szépnek tűnő dolgot, gesztust, és cserébe elvárja a „puszit”. A lányod pedig azt tanulta, hogy a puszi jár, hogy ő tartozik ezzel másoknak…

Szerinted nem lenne jobb azt tanítani már kiskortól kezdve, hogy sem puszival, sem öleléssel, sem másfajta testi közelséget igénylő dologgal nem tartozik senki senkinek?

screen-shot-2017-12-03-at-11_41_39-am.pngEhelyett azt lenne érdemes tanítani a gyerekeknek, hogy szép hangosan mondja: „Szia, Józsi bácsi! Remélem, jól utaztál!”. Ez szerintem tökéletesen megfelel a nagybácsi üdvözlésére. Mint ahogy egy udvarias: „Köszönöm szépen, Mari néni! Nagyon régóta vágytam egy ilyen macis pizsamára! De jó, hogy megérezted mire van szükségem!" köszönetnyilvánítás is szép és kedves hálakifejezés. Puszit pedig csak akkor és annak adjon, akinek magától akar.

Ha ugyanis felnőtt nőként valaki meghívja vacsorára, könnyen abba a helyzetbe sodródhat, hogy nem mer nemet mondani az illető közeledésére még akkor sem, ha igazából nem is kívánja. Mert gyerekkorától kezdve azt tanulta, hogy a puszi jár. Hogy ő a másik ember kedvességért testi intimitással tartozik.

Dr. Andrea B. Archibald fejlődéspszichológus így foglalta össze: - A beleegyezés fogalma felnőttesnek tűnhet. Sokan azt gondolják, a gyerekekre ez nem vonatkozik. Pedig amilyen leckéket fiatal korunkban tanulunk, életünk végéig velünk maradnak. A testi határok felállításáról gyerekként tanult leckék alapvetően befolyásolják, hogyan viszonyulunk saját magunkhoz és a testünkhöz később.

Gyerekkorban tanuljuk meg, hogy igenis elvárhatjuk, hogy mások tiszteletben tartsák a testi határainkat. Azt, hogy nem tartozunk sem puszival, sem más intim „jutalommal” senkinek. Semmiért. Soha.

Ráadásul sajnos tudjuk, vannak felnőttek, akik gyerekekre vadásznak – folytatja a szakember. – Éppen ezért ha azt tanítod a kislányodnak, hogy senki nem kérhet tőle puszit, ezzel védettséget biztosítasz neki. Tisztában lesz a jogaival, tudja, mikor lépné át valaki a testi határait, és hogy ilyenkor segítséget kell kérjen tőled.

Hagyd, hogy a lányod eldönthesse, mikor és ki felé mutat szeretet. Persze igaz, hogy sok gyereknek természetesen jön, hogy megöleljen vagy megpusziljon családtagokat, barátokat és szomszédokat. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen magától teszi.

Viszont ha a lányod elzárkózik ez elől, inkább hagyd, hogy ő dönthessen erről. Persze ez nem azt jelenti, hogy legyen udvariatlan. Számtalan más mód van a megbecsülés, hála és szeretet kifejezésére, ami nem igényel fizikai kontaktust. Például szavakkal elmondani, mennyire hiányzott neki valaki... Vagy megköszönni valamit nagy mosollyal, egy pacsival vagy akár egy levegőbe adott puszival.

thinkstock-christmasfamily.jpg

Ezek mind olyan módok, amellyel ki tudja magát fejezni. De azt mindenképp tanítsd meg neki, hogy ő az egyetlen, aki eldöntheti, melyik a legmegfelelőbb számára. Milyen apróságnak tűnik, amiről most írok, viszont felnőtként nagyon komoly következményei lehetnek.

Hiszen ahogy a felnőttek, úgy a gyermekek is különbözőek. Mi is tapasztaljuk az Életmód Táborainkban, hogy néhány fiatalnak teljesen természetes, hogy öleléssel köszön, míg másoknak már egy kézfogás is kissé kényelmetlen.

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem. Ha szeretnél még többet megtudni a Vulkán Társulás munkájáról, céljairól, akkor kövess minket a Facebookon és bátran vedd fel velünk a kapcsolatot.

Békés, boldok, szeretetben gazdak karácsonyi ünnepeket kívánunk minden kedves olvasónknak és követőnknek!

Nagyon hálásak vagyunk, amiért velünk tartottál egész évben!

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

Forrás: szabadnem.blog.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr8114502904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása