Miért fontos a pontosság?

"A pontosság a királyok udvariassága." - XVIII. Lajos

XVIII. Lajos, francia király gondolatát kiegészítve, a pontosság nem csak a királyok erénye.

Miért is számít a pontosság?

A mai világban az emberek gyakran tesznek könnyelmű ígéreteket amit előszeretettel megszegnek vagy késve érkeznek egy találkozóra. Ezért sokan értékelik, ha valaki megtartja az adott szavát.

kesik_fokep.jpgFogalmazhatnék úgy is, hogy a pontossággal egyfajta hitelességet tudsz magadnak adni és egy jó hírnevet is kialakíthatsz. Ha pontos vagy, akkor azt tükrözöd, hogy megpróbálod kézben tartani az eseményeket, és nem hagyod, hogy a körülmények megakadályozzanak a céljaid elérésében.

A pontosságot sokan a megbízhatóság jeleként tartják számon és a megbízható embert őszintén tisztelik a barátai, családja, munkatársai. Azzal, hogy pontos vagy nem csak tiszteletet vívsz ki, hanem adsz is. Amikor késel egy megbeszélt találkozóról, akkor rabolod a másik idejét. És ez bizony tiszteletlenség.  

Biztos vagyok benne, hogy neked is van legalább egy olyan barátod vagy rokonod, aki már-már hobbi szinten űzi a késést. Az ilyen típusú emberek sokszor viccet csinálnak abból, hogy mennyit késtek. Közben nem veszi készre, hogy ezzel lerombolták a megbízhatóságukat.

Te rábíznád az életed egy pontatlan emberre?

Szerintem a válasz nálad is a "nem". Lehet, hogy számodra nagyon kedves személyről van szó, lehet a legjobb barátod, de tudod, hogy ha élet-halál kérdésről van szó, akkor nem ő lenne az első választásod.

De vehetünk egy kevésbé drámai szituációt, egy megbeszélt találkozót, amit úgy kell megtervezned, hogy már előre beleszámolod, hogy biztos megint késni fog.

test-img1.pngTe tudod, hogy leszel képes megelőzni a pontatlanságot?

Az előző bekezdésben elárultam a kulcsszavat, a tervezéssel. Bizony, a pontosság kulcsa a tervezés, mert a legtöbb esetben az emberek azért pontatlanok, mert nem terveznek vagy túl vállalják magukat. Ezért, mielőtt megbeszélsz egy találkozót vagy elvállalsz egy határidős feladatot mérd fel, hogy bele-e fog férni az idődbe. Ha tudod, hogy nem, akkor inkább mond le, mert ha túlvállalod magad, nemcsak magadnak, hanem másoknak is stresszt és csalódást okozol.

Röviden összefoglalva a pontosság egyenlő a hatékony időgazdálkodással. Ez igaz a magánéletre, iskolára vagy a munkára. Ha megtervezed a tevékenységeidet, látni fogod, hogy mire lesz időd, mit tudsz elvégezni, kivel lesz időd találkozni. És nyugodt leszel, mert ha időben megcsinálsz egy feladatot már nem fogsz rajta többet aggódni. 

Az előbb szóba került a munka. Biztos vagyok benne, hogy vannak köztetek olyan fiatalok, akik később vállalkozni szeretnének. Megfigyeltem, hogy sok vállalkozónál gondot jelent a saját idejük beosztása, túl sok feladatot vállalnak el. Mikor ezt észreveszik, komoly összeget fordítanak arra, hogy képzések keretein belül megtanulják az időbeosztást.

Arra gondoltam, mi lenne, ha már fiatalon megtanulták volna az idejüket beosztani? Mennyivel könnyebben menne, most a felnőtt életben. Épp ezért a Vulkán Társulás programjai közé bekerült az időgazdálkodás. Mert, ha ezt már fiatalon elsajátítod, a későbbiekben sokkal gyorsabban tudod majd beültetni a felnőtt életedbe is.

Ha szeretnél tisztább képet, mélyebb megértést kapni az időgazdálkodásról, ami által pontos lehetsz, akkor látogass el a II. Életmód Táborbaami 2017. július 7.-9. között kerül megrendezésre Királyfiakarcsán. Az időgazdálkodáson kívül sok más érdekes, hasznos témával, játékokkal és nyereményekkel várunk Téged.

Csatlakozz hozzánk!

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, alapító, író 

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr4312508931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása