Beszélj bátran konferencia

Az Egyesült Államokban nemrégiben nagy tömeg bevonásával végeztek egy felmérést, hogy mitől félnek leginkább az emberek. A válaszok kiértékelése nagyon érdekes eredménnyel zárult, ugyanis a listán második helyen szerepelt a nyilvános beszédtől való félelem, bőven megelőzve a halált. A legtöbb ember jobban fél attól, hogy kiálljon mások elé beszélni, mint a haláltól.

beszelj_batran_blog.jpg

Ezen vizsgálat eredményének fényében még nagyobb teljesítmény az, amit 9 bátor fiatal véghez vitt 2019. november 23-án, Szanyban a Beszélj bátran konferencián.

Eme egyedülálló rendezvény a gondolata Szabó Eriknek, a csornai Hunyadi János Középiskola tanárának a fejéből pattant ki, aki részt vett egy TEDx előadáson. A nyár középen Erik megkeresett a Beszélj bátran konferencia ötletével. Lelkesen mesélt a víziójáról, ami engem azonnal megérintett, mert tökéletesen beleillett a Vulkán Társulást által képviselt értékrendbe. Felajánlottam Eriknek a segítségemet a szervezésben, valamint elvállaltam, hogy a győri Toastmasters Retorika klub két fiatalt tagját, Mikóczi Krisztinát és Vasánszki Milánt felkészítem a nagy eseményre.

76906353_2456135507829827_7704305553811439616_n.jpg

Időközben a párommal Ildikóval részt vettünk egy önfejlesztő előadáson, ahol találkoztam egy tündéri fiatal lánnyal, Tamásfalvi Hannával. Ahogy beszélgettünk egyre inkább azt éreztem, hogy Hannának is ott helye a Beszélj bátran konferencián. Az ötletemet megosztottam Hannával, aki lelkesen igent mondott, mert fejlődni szeretne. Hannáról tudni érdemes, hogy korát meghazudtoló érettséggel és tapasztal rendelkezik.

Belevágtunk a szervezésbe és a felkészülésbe, amelyhez sok segítséget kaptam a győri és a budapesti Toastmasters Retorika klub tagjaitól is. Az izgalmas utazásunk végállomásaként elérkezett a várva-várt nap, november 23-ának csodás reggele. A szanyi Művelődési Központban több, mint 150 néző gyűlt össze, hogy meghallgassa a kilenc bátor fiatal beszédét.

74536816_2514400485494778_140858825476407296_n.jpg

A nézőtéren helyet foglalt az Életmód Táborunk egyik nagy büszkesége, Horváth Kitti, aki betekintést ad a Beszélj bátran konferencia nézői oldaláról:

"Ez a szombat, nem egy szokványos szombat volt. Kora reggel útnak indultunk Szanyba, ahol megrendezésre került a "Beszélj bátran konferencia". A közönséget a fellépők hozzátartozói, barátai, tanárai, egyszóval azok alkották, akik támogatták a fiatalokat. A műsor megálmodója, Szabó Erik, pár kedves szó erejéig szerepelt a színpadon, majd átadta a terepet a fiataloknak, akik remekül felépített és kidolgozott előadásokkal meséltek életükről, tapasztalataikról.

Mindenkitől tanulhattunk és magunkkal hozhattunk egy kicsit az előadásából. Rebeka megtanított arra, hogy ugyan azt a tiszteletet adjuk meg másoknak, amilyet kapni szeretnénk. Krisztina megtanított arra, hogy minden kimondott szónak megvan a pozitív és a negatív ereje, hogy jól gondoljuk meg kinek mit mondunk. Milán megtanított arra, hogy fontos az önkénteskedés és az önzetlen jótettek. Luca arra, hogy ne másoknak akarjunk megfelelni, hanem fogadjuk el és szeressük önmagunkat. Enikőtől azt, hogy nem baj, ha eltérünk másoktól, ne álljunk be a tömegbe, legyünk önmagunk, mert az tesz minket egyedivé.

Hanna arra fektetett nagy hangsúlyt, hogy igenis magunkba kell szállni és hallgatni a belső hangot, nem engedni a negatív médiának, valamint a valódi szépség mögött mindig tartalom és üzenet van. Petra azt, hogy mindenkit úgy fogadjuk el aki és ami, nemtől, nemzettől és egyéb külsős dolgoktól eltekintve. Amir arra, hogy higgyünk magunkban és az álmainkba és keményen dolgozzunk meg érte, ne csüggedjünk a kudarc felett, hanem használjuk, mint építő jellegű kritikát. Dorina pedig azt, hogy nem kell mindent elhinni, amit a média olyan pompásan lefestve mutat nekünk, hanem a saját életünkkel kell foglalkoznunk és azon dolgozni, hogy mi boldogok legyünk.

Ez az esemény szerintem azért volt fontos, mert lerombolta azt a sztereotípiát, mi szerint csak a vén rókák tudnak tanítani. Ha esélyt adunk a fiataloknak hallatni a hangjukat, talán még sokkal többet is tanulhatunk, erre pedig a mai nap volt a legjobb példa."

76765616_1054855204887828_5643404632567840768_n.jpg

Mivel tudunk hatni a mai fiatalokra?

Elsősorban azzal, hogy meghallgatjuk őket, mert igenis van mit tőlük tanulnunk. Másodsorban azzal, követendő példát mutatunk. Íme egy remek példa 9 bátor fiataltól, akik amellett, hogy önmagukat felvállalva kiálltak a színpadra, megosztották velünk féltve őrzött titkaikat.

Nagy Rebeka - Emberszelídítés lóval, Galambos Petra - Sportönkéntesség-amit a néző nem lát, Szabó Enikő - Merj kilógni a tömegből!, Vasánszki Milán - A legszebb tudomány, Németh Dorina - Hallgass a belső hangodra!, Tamásfalvi Hanna - A valódi szépség, Perge Luca - Testszemle, Mikóczi Krisztina - A szavak ereje és Shah Amir - Hólyaggyár, avagy az ötkarikás álom, szívből köszönjük nektek, hogy tanítottatok minket! Külön köszönjük a Beszélj bátran konferencia megálmodójának, Szabó Eriknek, hogy a részesei lehettünk.

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr8215323752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása