5+1 tipp a hatékony tanulásért

Hogy fogok ennyi mindent megtanulni?

Órák óta ülök felette, de nem megy a fejembe...

stresses-boy_1.jpgEzek a leggyakoribb kifogások, amiket a diákoktól hallani, mialatt próbálnak felkészülni a dolgozatokra, vizsgákra vagy csak a másnapi tanórákra.

Biztos vagyok benne, hogy Te is már sokszor kimondtad ezeket a mondatokat vagy megfordult a fejedben. Valami oknál fogva egyszerűen nem akart megmaradni a fejedben a tudás, hiába ültél felette órák hosszat. Lehet, hogy csak rossz napod volt, fáradt voltál vagy nem érezted jól magad. Egyszer-egyszer előfordulhat, de ha ez rendszeres, akkor vizsgáld meg, hogy mi lehet a háttérben.

Valószínűleg egy vagy több rossz szokás, amit kialakítottál magadnak és elvonja a figyelmed a tananyagról.

840925381-exam-variety-studying-learning-calmness-emotion.jpgMost megosztok veled 5+1 tippet ami segíteni fog neked a tanulási hatékonyság növelésében:

1. Alakíts ki magadnak egy nyugodt tanuló környezetet

Szoktál zenét hallgatni tanulás közben? Esetleg chatelsz a barátaiddal?

Ezeket jobb ha elfelejted. Ugyanis, ha tanulás közben zenét hallgatsz, TV-t nézel vagy a barátaiddal pötyögsz, akkor megosztod a figyelmed és gyakorlatilag semmit nem ért a tanulás. Mondhatod, hogy képes vagy egyszerre többfelé figyelni, de ez csak önámítás. Zárd ki a zavaró tényezőket és a csábító erőket, csak a tanulásra koncentrálj és nagyon gyorsan fogsz tudni haladni az anyaggal.

2. Készíts tanulókártyákat

Végy egy jegyzettömböt és a fontos információkat írd fel a papír egyik oldalára kérdés formájában, majd a hátuljára a helyes választ. Rendezd el a lapokat, mint egy kártyapaklit és kezd el végighaladni a lapokon.

Azonban fontos, hogy azokat a lapokat se vedd ki a pakliból, amelyekre tudod a választ. Az ismétlés fontos, de csak akkor hatékony, ha céltudatosan teszed. Ha úgy érzed van pár kérdés ami nehezen megy, azokat gyakorolhatod külön is, de a leghatékonyabb, ha újra és újra találkozol azokkal a kérdésekkel is, amelyekre tudod a helyes választ.

3. Tarts szünetet

Az emberi agy 20 perc után nem képes több új információt befogadni, megtelik a rövidtávú memóriája. Ülhetsz még felette, próbálhatsz még több infót belepréselni a fejedbe. Ezzel viszont csak annyit fogsz elérni, hogy átrágtad magad a tananyagon, de kevés dolog maradt meg a fejedben.

Azt tanácsolom, 20-25 percenként tarts 5 perc szünetet, ezzel időt adsz az agyadnak, hogy feldolgozza az újonnan szerzett információkat. De a szünet ne legyen hosszabb 5 percnél, mert akkor meg nehezen rázódsz újra vissza.

4. Kerüld a serkentőszereket

Sokan gondolják, hogy az energiaitalok, a kávé vagy a memória serkentő tabletták segíteni fognak a tanulásban. A koffein tartalmú italok hosszú távon nem fognak segíteni és a sok koffein fogyasztásától nyugtalanabbá válhatunk a mi szintén rontja a hatékonyságot.

Ha fejben fitt akarsz maradni, akkor tanulás közben nassolj teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, almát, banánt és a kávé helyett igyál zöld teát.

5. Tanulj rendszeresen

Vegyünk egy példát: jövő hét hétfőn lesz egy dolgozat matematikából. Mit gondolsz a diákok többsége mikor áll neki tanulni? Ha azt mondod vasárnap, akkor igazad van. Ezt hívhatnánk akár a halogatás törvényének is. Meggyőzzük magunkat, hogy még rengeteg időnk van, majd az utolsó pillanatban próbálunk mindent behozni.

Helyette inkább minden nap tanulj egy keveset. Ugyanis sokkal hatékonyabb, ha minden nap tanulsz egy keveset, mint az, hogy minden tudást egy nap alatt próbálsz belepréselni a fejedbe.

+1 Csak a 20% fontosat

Ezt az utolsó tippet már csak akkor használd mikor minden kötél szakad és kifutsz az időből.

Hallottál már a Pareto elv-ről? Vilfredo Pareto egy olasz közgazdász volt, aki megalkotta a Pareto-elvet más néven a 80-20 szabályt. Megfigyelte, hogy a világ vagyonának 80%-át a lakosság 20%-a birtokolja. Ez a 80-20 szabály szinte minden területen megtalálható, tehát a tanulásban is. 

Vagyis, ha a tananyag legfontosabb 20%-át megtanulod, akkor már valószínűleg átmész a vizsgán. Mikor legalább a 20%-ot tudod, akkor a dolgozat közben az agyad asszociálni kezd és ha kap egy kulcsszavat, akkor elő fogja hívni a hozzátartozó következtetéseket.

5+1 egyszerű tipp, de mint mondtam, ha bevezeted a mindennapjaidba ugrásszerűen fog javulni a tanulási hatékonyságod.

Ha úgy érzed elakadtál és nem találod a megoldást, akkor keress minket bátran, ugyanis a Vulkán Társulásnak vannak hatékony, kidolgozott tanulást segítő formulái. Viszont a Ti ötleteitekre is nagyon kíváncsiak vagyunk, ezért kérünk, bátran osszátok meg velünk a saját tapasztalataitokat. 

Vulkán Társulás 

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr4212547801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása