Hogyan neveljünk büntetés helyett szeretettel?

Szülőként sokszor úgy érzed, hogy csak büntetéssel tudok nevelni a gyermeked? Különösen olyankor, mikor bosszantóan viselkedik és nem akar szót fogadni? Az utolsó dolog, ami eszedbe jut ezekben a percekben, hogy megöleld?

bunti_szeretet.jpg

Ilyen esetekben úgy érezzük, hogy csak a szigor maradt az egyetlen hatásos módszer. Ha szép szóval nem megy, akkor marad a bünti - sokan gondolják így. Pedig az az igazság, hogy ilyen esetben van szükség leginkább a szeretetre és egy szülői ölelésre.

"Vajon miért? Hiszen nem fogadott szót és nagyon rosszul viselkedett!" - mondhatod. Most megmutatom neked, hogy miért kell megölelned a gyermeked akkor is, ha borzasztóan viselkedett.

1. Először is azért, mert a gyermekedet sokkal jobban lehet szeretettel nevelni, mint büntetéssel. Egy ölelés vagy egy megnyugtató beszélgetés arról, ami történt sokkal többet ad neki, mint az ordítozás és a büntetés.

2. Azért, mert ha szeretnéd, hogy a gyermeked együttműködjön veled, akkor jó kapcsolatot kell kiépítened vele. Ha jó a kapcsolatotok, akkor sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a gyermeked többnyire a helyes dolgot teszi. Ha pedig ezt mégsem tudja vagy akarja, akkor egy ölelés visszaterelheti a helyes útra és újra szorossá fűzheti a viszonyotokat.

4396419348_95f0498e29_z.jpg3. Azért, mert amikor a gyermeked rosszul érzi magát a bőrében és valamiért haragszik önmagára, akkor úgy érzi, nem érdemli meg a szeretetet és a megbecsülést - ezért úgy is viselkedik, hogy ne kapjon se szeretetet, se megbecsülést. És ha te ennek megfelelően rosszallóan és mérgesen reagálsz a tetteire, akkor ez számára bizonyság, hogy valóban nem érdemes a szeretetre. Ennek az eredménye, hogy ettől még rosszabbul érzi magát, még kevésbé szerethetőnek. Ha ilyenkor megöleled őt, akkor ezzel megtöröd az ördögi kört, és emlékezteted arra, attól még, hogy hibázott, nem lesz rossz.

4. Azért, mert előfordul, hogy amikor a gyermeked jelenetet rendez, az valójában segítségkérés a részéről. Talán nem tudja jobban kifejezni a benne tomboló érzéseket, vagy talán valami zavarja, feszültté teszi, frusztrálja, és éppen egy ölelés tudja kinyitni benne azt a kaput, hogy képes legyen elmondani neked azt, ami ott bent a szívét nyomja.

5. Azért, mert a gyermeked feltétel nélkül szereted. Bár előfordulhat, hogy a viselkedését elítéled, de a szeretet akkor is ott van, történjen bármi. A gyermekednek fontos tudnia és éreznie ezt, ezért újra és újra emlékeztetned kell rá, különösen akkor, amikor mélyponton van.

6. Azért, mert néha éppen neked, a szülőnek van szüksége ölelésre. Amikor a gyermeked megbánt, dühös rád vagy úgy tűnik, nem érdekli, mit mondasz, és téged elönt a tehetetlenség az adott helyzetben, akkor egész egyszerűen öleld meg és érezd a szeretetét.

mother-son-hug-istock.jpg

Szóval legközelebb, ha már minden kötél szakad és a gyermeked majd felrobban, csak ajánlj fel egy ölelést. Tudom, néha nehéz, hogy legyőzd a frusztrációt és kétségbeesést. Tudom, néha csak egy grimaszt kapsz ölelés helyett – különösen, ha már nagyobb a gyermeked. De akkor is ajánld fel, hogy megöleled… mert hidd el, sokszor egy egyszerű ölelés a legjobb válasz arra, ha a gyermeked rosszul viselkedik.

Tapasztalatból tudom, hogy egy öleléssel és megértéssel milyen változásokat lehet elérni. A saját gyermekimen és a Táborainkban résztvevő fiatalokon is látom. Az utóbbi napokban a lányom is dacosan viselkedett, nem érezte jól magát a bőrében. Egy beszélgetés után kiderült, hogy mi lapul meg a felszín alatt. A beszélgetés közben megöleltük egymást és ennek is köszönhető, hogy átszakadt a gát. Egy szívből jövő öleléssel nagyon sokat tudsz elérni. Sokszor arra várunk, hogy a másik tegye meg az első lépést. Viszont így saját magadat fosztod meg a lelki nyugalomtól.

A Vulkán Társulásnak is az a célja, hogy egy ilyen családi kört hozzunk létre, ahol a gyerekek önmagukat adhatják félelem és megjátszás nélkülHa szeretnéd jobban megismerni ezt a fajta világlátást, azt, hogy mivel is foglalkozunk, akkor csatlakozz hozzánk!

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, alapító, elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr2414800542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása