Széthullott családok
Elvált szülők gyermekei

A mai posztunkat egy érdekes és megdöbbentő adattal kezdjük, Magyarországon a házasságok 67%-a, Szlovákiában a 47%-a válással ér véget (eurostat).

csaladok_1.pngEzeknek a nagyon magas számoknak az okát most nem vizsgálnánk, ugyanis a mai bejegyzésünkben a válás gyermekekre gyakorolt hatását vizsgáljuk.

Egy gyermek világában a legbiztonságosabb pontot a szülők jelentik. A válással pont a legbiztosabb pontot veszítik el az életükben és általában ők szenvedik el a legnagyobb sérelmeket. Képes olyan törést okozni az lelki világukban, ami végigkíséri őket az egész életükön.

A válás mellett gyakori érv, hogy "a gyerekeknek is jobb lesz így", "ők mindent kibírnak". De valójában a házasság megszüntetése egy jogi procedúra, tehát egy bírósági eljárás. Nagyon ritka, hogy higgadtan zajlik le és legalább az egyik fél ne sérülne. És, mint említettem a gyermekek szinte minden esetben megsínylik, függetlenül az életkoruktól.

Sokan úgy vélik, hogy a tizenévesek már könnyebben képesek feldolgozni a válás következményeit, mert már érettebbek. Az éremnek viszont van egy másik oldala is. Ebben a korban a gyerekek nagyon sebezhetőek, talán jobban, mint kiskorukban és nagy szükségük van a szilárd talajra. Ilyenkor kikerül az életükből egy apai vagy anyai minta.

valas.jpgPont abban a korban, amikor megtanulják, hogyan lehet szilárd kapcsolatokat kötni, a válásból nagy valószínűséggel azt szűrik le, hogy a bizalomnak, szeretetnek és a hűségnek nincs igazi értéke. Nagy az esélye, hogy felnőtt korukban ezt a mintát fogják továbbvinni.

Természetesen nem állítjuk azt, hogy az elvált szülők gyermekei szintén sikertelen házasságokat fognak kötni. Főleg, ha a szülők képesek lesznek a lehető legnagyobb méltósággal viselni a válást és gyermek érdekeit szem előtt tartani, amennyire csak lehetséges.

Ugyanis az egyik szülő szinte biztosan kikerül az életéből,  a családi ünnepek megosztottá válnak. A gyermek biztosan érezni fogja a feszültséget a szülei között, még ha ki sem mondják vagy ami még rosszabb, mikor a másik ellen hangolják a gyereket és egyfolytában szidják az exüket és annak új párját.

Nem egyszer fordul elő, hogy döntési helyzet elé állítják a gyermeket, hogy válasszon a szülők között, "kit szeret jobban". Olyan eset is előfordul, mikor az apa vagy anya a jobb anyagi helyzetét kihasználva próbálja a gyereket magához kötni. Kisebb korban nagyobb hatással működik, ugyanis a gyermek még nem látja át az egész képet.  

valas-sorozat.jpgEz csak néhány gyakori hiba, amit sokan elkövetnek a válás során és egy életre képesek megsebezni vele saját gyermeküket. Abban az esetben, ha már véglegesen elkerülhetetlen a házasság felbontása mindenképp a gyermek érdekei kerüljenek a középpontba.

A válás után is ott kell állniuk a gyermek mögött és biztosítani a szeretetről, a biztonságról. Nem csak ma, holnap de 10 év múlva is.

Egy gyermek fogantatása két ember egymást iránt érzett szeretetének a gyümölcse. A válás ideje alatt próbáljuk felidézni ezt az érzést, hogy minél kisebb sebeket okozzunk egymásnak.  

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr9212589241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása