Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?

Pár hete olvastam egy nagyon érdekes cikket, ami az izlandi fiatalságról szólt.

izland_1.jpg

Izlandon az utóbbi húsz évben meglepő mértékben csökkent a kamaszkori dohányzás, droghasználat és az alkoholfogyasztás.

Húsz évvel ezelőtt még az izlandi tinédzserek Európa élvonalába tartoztak a drogfogyasztás tekintetében.

Míg 1998-ban a 15-16 éves kamaszok 42 % nyilatkozott úgy, hogy berúgott az elmúlt hónapban, addig 2016-ban már csak 5 %. Régebben 23 % dohányzott naponta, ma csak 3 % teszi ezt.

Mi az oka, hogy drogokhoz nyúlnak?

Nagyon sok kutatás célja, hogy megtalálja a választ, miért kezd el valaki drogokat használni, miért folytatja, és leszokás után miért esik vissza?

Harvey B. Milkman amerikai professzor kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy a szerhasználók nem a konkrét szerektől, hanem a szer okozta agyi kémiai változásoktól voltak függők. Hasonló változásokat azonban drogok nélkül is el lehet érni: így hat az agyunkra a szerencsejáték, net- vagy épp a vásárlásfüggőség.

Ennek érdekében kidolgozták az ún. Önfelfedezés Projektet (Project Self-Discovery), amelynek keretében a problémás kamaszoknak olyan alternatívákat tettek elérhetővé, amelyek természetes módon változtatják meg agyunk kémiáját. Olyan kamaszokat vettek be a projektbe, akik nem kerestek kezelést, de tanáraik szerint drogproblémáik voltak.

teen_music_shop_rm_2.jpg

A kutatók nem kezelést ígértek a kamaszoknak, hanem azt mondták nekik: „Megtanítunk titeket bármire, amit tanulni akartok: zene, tánc, hiphop, képzőművészetek, harcművészet.”

Úgy gondolták, hogy ezen módszerek révén a gyerekek majd megtalálják azt a módot, ahogyan drogok nélkül képesek elérni a kívánt agyi változást: vagyis akik szoronganak és nyugalmat keresnek, azok találnak valami megnyugtató elfoglaltságot, akik kalandot, kihívást keresnek, azok meg azt találják meg.

Emellett a résztvevők problémamegoldó és kommunikációs tréningen is részt vettek, megtanultak bánni saját gondolataikkal, érzéseikkel, és társas készségeik is javultak.

Viszont a tinédzserek mellett a szülőket is bevonták a programokba, külön hangsúlyozták, hogy a szülőknek érdemes minél több időt tölteni a gyerekkel, ahol természetesen a mennyiség mellett a minőség is sokat számít.

Ezen felül hoztak egy törvényt, hogy a 13 és 16 év közötti gyerekek nem lehetnek az utcán télen este 10, nyáron éjfél után.

És ami a szabadidős elfoglaltságokat illeti: állami támogatást kapott sok sportklub, zeneiskola, művészeti- és táncklub, kifejezetten abból a célból, hogy a gyerekek értelmesen töltsék az időt, részegen fetrengés helyett így ingyen korcsolyázhattak meg ping-pongozhattak.

tabor_1.jpg

Mi valósítható meg ebből más országokban?

Természetesen abban a szakemberek is egyetértenek, hogy nem rendelkezik minden közösség – minden város vagy ország – hasonló erőforrásokkal. Viszont az elemei az egyéni és társulások szintjén is megvalósíthatóak.

A környező országokban egyre többen ismerik fel milyen fontos energiát és pénzt áldozni a fiatalok fejlesztésére. A beszéd helyett kézzelfogható eredmények képesek felmutatni, ahogy láthatjuk az izlandi kezdeményezésben is. 

Mikor életre hívtam a Vulkán Társulást még nem tudtam erről a kezdeményezésről. De azt tudtam, hogy változtatni akarok! A mi célunk is, hogy a gyerekek olyan tevékenységekkel kössék le a figyelmüket, amelyek előre viszik őket a későbbiekben. Ez volt a célja a júliusi II. Életmód Tábornak és szintén ennek apropóján rendezzük meg 2017. szeptember 23-án második alkalommal az Élményfutás Csapatban nevű terepfutó versenyünket. Ahol a sportolás mellett még hasznos tudással is ellátjuk a fiatalokat. Mindezt játszva, egy boldogabb generáció érdekében.

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

Namaste!

Mikóczi Ferenc - alapító, elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr1212785464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

közép dunántúli régió 2017.08.29. 17:57:07

Közben Grönlandon drogoznak és szívnak helyettük is.

Hefe 2017.08.29. 18:06:26

erthetetlen, hogy miert nem foci stadionokat epitettek inkabb.

Gyurikutya 2017.08.29. 19:13:32

Orbániában cseléd- és funkcinális analfabéltaképző programok indultak azoknak a fiataloknak, akik még itt vannak ebben az élhetetlennél és rosszkedvűvé tett, kifosztott országban: lehetővé tették, hogy ne tanuljanak, mert a tanult emberek fejét nem lehet teletömni hazug ostobaságokkal, előítéletekkel, nem lehet félelemben tartani és bármire rávenni őket. Nem kellenek kritikusok! Úgy táncoljanak, ahogy mi fütyülünk! Lihegve szolgáljanak mindet, mint a kutyák! Legyenek a cselédjeink, és időnként lökünk nekik egy-két lerágott csontot.

Dzsontra Volta 2017.08.29. 21:29:01

Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredtem, jobban otthon éreztem magam, mint itt, ahol felnőttem, aztán újra és újra vissza kellett térnem, ha nyugdíjas leszek ott fogok letelepedni. Angolul gyakorlatilag mindenki ért, ha ismersz pár helyi szót és mókás(magyar) akcentussal köszönöd meg a sört a krimóban, vagy kérsz lundát, vagy rohasztott cápát, akkor minimum körbe ér a vigyor az arcukon (ja és nem rajtad nevetnek, hanem veled :)), alapvetően nem egy nyitott nép, de, ha te kezdeményezel és látják, hogy érdemes vagy a bizalmukra, akkor iszonyat jó arcok tudnak lenni. A drog fogyasztásról csak annyit, hogy, aki rendszeresen fogyaszt brennivín-t, vagy bjórlíki-t, annak baromira nincs szüksége szintetikus szarokra :)

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása