Milyen a valódi szeretet?

szeretet_1.jpg

"Szeretlek!"

Belegondoltál, hogy naponta hányszor mondod - vagy nem mondod - valakinek, hogy szeretlek? De tudod, hogy mit jelent?

Most mondhatod, hogy: "Naná, mindenki tudja, mi az. Mindenki érzi, ha kapja, és mindenki tudja adni is." Akkor meg minek is beszélünk erről, igaz? 

Hát, azért beszélünk mégis róla, mert a nem tudásnál csak egy dolog veszélyesebb, a tudás illúziója. A legtöbb ember úgy véli, hogy érti a szavak jelentését, az alapfogalmakat. Ezért van, hogy már ahhoz is nagy bátorság kell, hogy rákérdezzünk egy mindennapos szó valódi jelentésére.

Ha most azt gondolod, hogy egy értelmező szótár a segítségedre lesz, akkor van egy rossz hírem, egy lexikonban sem fogod megkapni a választ. Elolvashatod a szeretet definícióját, de garantálom, hogy az ott leírt mondatok sok embernek mást és mást fog jelenteni, mindenki máshogy értelmezi. Mondhatod, hogy szereted az állatokat, de annak a csirkének nem sokat jelent a szereteted, amelyiket vasárnap elfogyasztasz. Vagy egy féltékeny férfi feleségének a férje szeretete inkább fojtogatás.

Popper Péter nagyon szépen leírta, hogy milyen a valódi szeretet megítélése: "Ha én azt mondom valakinek, hogy SZERETLEK, nagyon SZERETLEK, ezt én nem tudhatom. Én ebben nem vagyok kompetens, a saját érzelmeim megítélésében. Ezt a másik tudja, ő tudja, hogy ez igaz vagy nem. Mert, ha könnyebb velem az élete, ha szabadabban él, ha jobban eltudja viselni az élet terheit, akkor SZERETEM."

szeretet_3.jpg

Gondolhatod, hogy nagyon szeretsz valakit, de ha a másik fél tehernek éli meg, akkor az valóban szeretet? Legyen szó párkapcsolatról, gyermek - szülő kapcsolatról vagy barátságról.

De akkor milyen a valódi szeretet?

Én azt szoktam erre mondani, hogy a szeretet maga az elfogadás, az elfogadás pedig maga a szeretet. Ha valóban szeretsz valakit, akkor elfogadod olyannak, amilyen. Hiszen a puszta létezése az, ami a szereteted figyelmét vonzza. Önmagáért szereted, és nem akarod megváltoztatni. Mert ha megváltoztatod, már nem olyan lesz, mint amilyennek szereted. Ha valamit vagy valakit meg akarsz változtatni, akkor valójában már nem szereted. Már csak egy álomképet kergetsz, aminek már kevés köze van a szeretethez. Már csak a fejedben létezik, nem a szívedben.

Sok ember párosít negatív érzelmet a szeretethez, legyen az szomorúság, harag vagy bánat. Erre jó példa a szerelmi csalódás után megkeseredett ember. Ő már nem emlékszik a szeretet eredetére. Az ő fejében már a bánattal azonosult. Pedig a valódi szeretet nem a fizikai világban született, túlmutat téren, időn és életeken. Egyszerűen megfogalmazva, mi szeretetből vagyunk, a létezés maga a szeretet

De mivel az egónk ragaszkodik magyarázatokhoz, a szeretetet is analizálja, logikusan akarja értelmezni és felcímkézi. Így létrejön a valódi szeretet egészének egy, az egónk által lecsupaszított keserédes kivonata. Az elménk mindent beskatulyáz és felcímkéz, hogy rendet csináljon a számára átláthatatlan valóságban, a szeretetet is mérőszámokkal próbálja meg ellátni, vagy egyszerűen csak feltételekhez köti.

De a szeretetben nincs mérce, nincs mértékegység. A szeretetet nem lehet birtokolni. Egyszerűen csak érezni lehet. Csak az ego méricskél, az egónknak van szüksége a folyamatos összevetésre. Mert csak így tudja magát elhelyezni a világban. Ha az anyagi világ szabályai szerint akarod táplálni, kíméletlenül ki fog hunyni a fénye. Ugyanis külső forrásokkal nem lehet a szeretet tüzét táplálni. Fénye és melege csak a benned rejlő energia függvénye. Csak magadból táplálhatod.

szeretet_2.jpg

És mivel magadból táplálod, az első lépés, hogy feltétlenül szeresd magad. Mert nem várhatod el másoktól, hogy szeressenek, elfogadjanak, ha magadat nem vagy képes szeretni és elfogadni. Ne feledd, ez nem önzőség, hiszen az első számú ember az életedben Te magad vagy. 

Tehát a valódi szeret kimutatását magaddal kezd, áss le a lelked rejtekébe, nézz szembe önmagaddal, fogadd el és ezek után megtudod, milyen a valódi, feltétel nélküli szeretet:

"Szeressétek magatokat. Szeretnetek kell magatokat. Mert, ha nem szeretjük magunkat, akkor hogyan szeressünk másokat?"

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, alapító, elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr1712997156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása