Április 22. - A Föld napja

fold_napja.jpg

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Mit gondolsz, honnan ered ez a mondás? Elárulom, hogy ez a Föld napja mozgalom jelmondata, április 22. pedig hivatalosan a Földanya Nemzetközi Napja. Nekem nagyon tetszik ez az elnevezés, mert szépen leírja, hogy mit is jelent az egész emberiségnek a Föld.

Tekintsünk vissza a régmúltba, hogy mit is jelentett őseinknek a bolygónk. Manapság szeretjük hangoztatni, hogy technikailag, szellemileg és értelmileg mennyit fejlődtünk az évezredek alatt. Arról viszont "megfeledkezünk", hogy mindezért milyen árat fizettünk. Ahogy folyamatosan vettük át az uralmat bolygónkon, hódítottuk meg a felfedezetlen területeket és tettük magunkévá a rejtett kincset, úgy kerültünk tőle egyre távolabb.

Elődeink még tisztelték, félték az erejét és csodálták mindazokat az ajándékokat, amiket tőle kaptak. Istenítették a Földet, amely otthont, szállást és életet biztosított nekik. Nézd csak meg a régi mitológiákat, amelyekben fellelhető ez a motívum. Anyaként tekintettek rá, ki vigyáz a gyermekeire.

earth-day-heart.jpgA gyermekek száma viszont egyre csak szaporodott, gyarapította tudását, felfedezte és szép lassan igába hajtotta otthonát. Kíméletlenül kezdte átformálni világát a saját képére. Nem tisztelte már a természetet. Az adományt, amit kapott önnön zsákmányának tekintette. A bolygó uralkodó fajává vált és zsarnokként kezdett hódító útjába. Az erdők helyét átvették a városok, a terjeszkedés pedig teljes fajok kipusztulásához vezetett. 

Ez a hozzáállás, a féktelen pusztítás vezetett el a ma ismert világ képéhez. Az emberek egy részének viszont felnyílt a szeme és ráeszmélt tettének súlyosságára. Ezen felismer következtében 1970. április 22-én egy amerikai egyetemista David Hayes kezdeményezésére 25 millió ember emelte fel hangját a természet megóvásáért. Ezt az alkalmat nevezik az első Föld napjának.

Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott. Az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

De sajnos egyetlen nap kevés. Hiába cselekszik ma már több mint egymilliárd ember 192 országban egy napon, a Föld napján a környezetért, élhető jövőnkért. Egyetlen nap kevés. 2018-ban már több, mint 7 milliárdan lakunk bolygónkon. Az emberi igények egyre csak nőnek, a Föld tartalékai pedig kezdenek kimerülni. Nem tudatosítjuk, hogy a tetteink milyen következményekkel járnak. Egy játéknak fogjuk fel az egészet, ahol ha valami balul sül el az nem gond, mert betöltünk egy korábbi mentést és minden mehet tovább.

Helyette inkább tekintsünk rá úgy, mint színdarabra, amelynek egy csodálatos kék planéta, a Földünk adja a díszletét. Mit gondolsz, hogy milyen előadást lehet megrendezni egy rozoga színpadon, amely nincs karbantartva? Ahol a színészeknek minden lépésnél figyelniük kell és várják, hogy mikor dől össze az egész. Ezt tesszük az otthonunkkal, használjuk, leéljük, de közben elhanyagoljuk. Természetesnek veszünk mindent, amit tőle kapunk miközben rongáljuk.

ddb56ec8-bc0d-4148-9ce2-443aa42b0996.jpg

Az univerzumban szinte végtelen számú égitest kering, de mi jelenleg csak ezen egyen tudunk élni. Ezt soha ne felejtsd el. Mindannyiunk vállát hatalmas felelősség nyomja. Mi tesszük tönkre és csak mi tudjuk megmenteni. Kezdetnek legalább ezen az egy napon tegyünk Földünk megóvásáért. 

Végezetül megosztom veled Jókai Mór: Ültess fát! című versét, amelyből inspirációt meríthetünk.

"Ültess fát!
Hogyha másért nem, lombot ád.
Árnyékában megpihenhetsz,
Gondot ő visel reád.
Jó tavasszal nyit virágot:
Messze érzed illatát,
Kis madárka száll reája:
Ingyen hallhatod dalát.
Ültess fát."

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr8213849014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása