5+1 érdekes tény a futásról

Arra gondoltam, hogy egy kérdéssel indítom a bejegyzésem, mégpedig: "Ki szeret futni?". Viszont egy gyors közvéleménykutatás után végül elvetettem ezt az ötletet. Ugyanis nagyon kevesen válaszolták, hogy szeretnek futni.

5_1_teny_futas.jpg

Valójában nem igazán lepett meg, hogy sokan ódzkodnak a testmozgás eme formájától. Ide sorolhatnám akár a régi önmagamat is. Fiatal koromban rendszeresen sportoltam, viszont a futásért már akkor sem voltam oda, mert szúrt az oldalam és alig kaptam levegőt. Én a testépítésre fókuszáltam és barátaimmal kialakítottunk egy saját kis edzőtermet. A kicsit vedd szó szerint, mert a helyiség akkorka volt, hogyha ketten edzettek bent, a harmadiknak ki kellett mennie, hogy elférjünk. Télen ez különösen "nagy élvezet" volt.  A súlyzókat saját magunk gyártottuk kerekekből és beton tömbökből. Ezért előfordult, hogy a súlyzók két vége között akár 2 kg eltérés is volt.

Majd, miután megnősültem 20 évig hanyagoltam a rendszeres sportolást. Ennek az okait és a hátterét részletesen leírom A nagy Átalakulás című könyvemben. 5 évvel ezelőtt viszont úgy döntöttem, ez így nem mehet tovább. Jó 20 kg felesleggel ismét elkezdtem heti 4 alkalommal sportolni, amit a mai napig is folytatok. Mindezt pedig a futással kezdtem. Elhiheted, hogy az elején nem volt egyszerű, de most meg volt a motivációm és nagyon gyorsan sikerült túllendülnöm ezen a kellemetlenségen.

A saját példámmal szerettem volna bemutatni, hogy a futást sosem késő elkezdeni. Extra segítségként még megosztok veled 5+1 érdekes tényt a futásról, amelyek neked is megadhatják a kezdő lökést

1. A futás élénkíti az elmét

Mi lehet ennek az oka? A futók agyának vérellátása jobb, így jobban tudnak koncentrálni. A rendszeres testmozgás az agyat is edzi, javítja a koordinációs képességet. Ráadásul futás közben a jobb és a bal agyfélteke szinkronba kerül, aminek köszönhetően nagy mértékben javul a problémamegoldó képességed.

2. A sportolás elengedhetetlen a fogyáshoz

A Chicagoi Loyola Egyetemen korábban már tudományosan is igazolták, hogy a túlsúlyosak nem tudnak megszabadulni fölösleges kilóiktól, ha csak sportolnak, de nem diétáznak. Most azt is bebizonyították, hogy csupán diétával sport nélkül sem érhető el fogyás. A sport csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, erősíti az izmokat és a csontokat, és jót tesz a léleknek is.

futas_1.jpg

3. Megelőzi a daganatos betegségek kialakulását

A rendszeres sport jelentős szerepet játszik a daganatos betegségek megelőzésében. Amerikai felmérések igazolták, hogy azok a nők, akik rendszeresen sportolnak, és nem szenvednek alváshiányban, sokkal kevésbé hajlamosak a mellrákra. Ha naponta sportolsz, és legalább hét órát alszol, akkor csökkentheted a daganatok kialakulását, hiszen a rendszeres sport szerepet játszik a daganatos megbetegedések megelőzésében.

4. A futás erősíti a csontokat

Minden sport jót tesz a csontokat, de a futás az, ami meg is erősíti őket. Hat hónapon át teszteltek le nőket, akik heti háromszor futottak. Fél év alatt a csontsűrűségük három százalékkal nőtt meg.

5. A futás a hátnak is jót tesz

A futók ritkábban szenvednek hát- és ízületi fájdalmaktól, mint a lakosság többi része, a futás ugyanis nem csupán a lábizmokat, hanem a hát-, a has- és a törzsizmokat is igénybe veszi, erősíti.

+1. Sosem késő elkezdeni

A végére egy különlegességet tartogattam. Amint írtam, a futást sosem késő elkezdeni, mi sem bizonyítja jobban, mint Fauja Singh a legidősebb futó, aki teljesítette ezt a távot. 101 éves volt, amikor 2012-ben indult a London Marathonon, ahol 7:49:21-es időeredménnyel végzett. A legidősebb női futó ezen a távon Gladys Burrill, aki 92 évesen, 9:53:16-os eredménnyel teljesítette a 2010-es Honolulu Marathont.

fejlec_2_0_22.jpg

Találd meg magadban újra a gyermeket, akinek a mozgás örömet is okoz. Gyerekként a világ legtermészetesebb dolga szaladgálni, fára mászni, bújócskázni, mászókázni, kergetőzni. Ekkor még nem a napi sportszükséglet, a stresszűzés a motiváció, hanem kizárólag az öröm.

Ha ezek után kedvet kaptál egy kis kocogáshoz, akkor örömmel tudatom veled, hogy 2018. szeptember 22-én harmadik alkalommal is megrendezzük a nagy sikerű Élményfutás Csapatban terepfutó versenyünket. A sportolás mellett még új ismeretekre is szert tennél? Akkor itt a helyed! Nehogy lemaradj, regisztráld magad augusztus 31-ig!

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr7914196675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása