Mi az a 10 dolog, amit el kellett volna kerülnöd?

Szerinted a felnőtt életben jelentkező problémák nagy része honnan ered? Vajon ha az ösztöneinkre hallgatunk, akkor mindig jól cselekszünk?

10_dolog_elkerules.jpg

Ha ismerős számodra az önfejlesztés világa, vagy ha régebb óta követed a blogunkat, akkor nem árulok el újdonságot azzal, hogy a felnőttkori problémák jelentős része gyerekkorra vezethető vissza. Nagyon sokan élnek abban hitben, hogy ösztönösen jól cselekednek. Néhány esetben rövid időn belül kiderül, hogy ez az állítás nem igaz. Viszont vannak esetek, amikor a következmények csak hosszú évek múlva jelentkeznek.

Most bemutatok neked 10 dolgot, amit gyerekkorodban megtanultál, és talán még most is szenvedsz miatta.

1. Ami le van írva az mindig helyes

A tankönyv a kőbe vésett igazság. Ami le van írva az szent és sérthetetlen. Megtudjuk belőle, pontosan mi történt évszázadokkal, ki volt a jó és ki volt a gonosz, mire gondolt a költő miközben írta a versét, és mi káros vagy egészséges.

Viszont, ha felnőttként élünk a kétkedés jogával, és mélyebbre ásunk, rájövünk, hogy nem egy igazság létezik. A mai oktatási rendszert rengeteg tényező befolyásolja, amiről már több esetben írtam én is a blogunkon. Egy nagyon fontos dolgot soha nem szabad elfelejtetünk, a tudomány mindig a tudás aktuális állapotát tükrözi. És mint tudjuk, ez folyamatosan változik, jó esetben fejlődik.

2019-ben a gyors információáramlásnak köszönhetően gyakorlatilag percek alatt bármilyen hasznos tudást be tudunk szerezni. Viszont az érem másik oldala, hogy ugyanígy rengeteg álhírrel és félrevezetéssel is találkozunk. Ezért, ha hallasz és olvasol valamit, csak akkor hidd el igaznak, ha utánajártál és meggyőződtél róla, hogy valóban helyes.

2. Az erősnek mindig igaza van

Mi az első dolog, amit egy gyermeknek megtanítanak? "Mindig fogadj szót!" Otthon a szüleidnek, iskolában a tanáraidnak, hiszen aki feletted áll, az minden jobban tud nálad és sohasem téved. És soha ne kérdőjelezd meg, amit hallottál, csak légy alázatos és fogadd el. Legalábbis ezt hallod kiskorod óta.

why-you-should-choose-your-boss.jpeg

Persze most nem azt mondom, hogy légy tiszteletlen, ne fogadj szót és mindig lázadj. Arra célzok, hogy a tisztelet nem jár alanyi jogon, azt ki kell érdemelni. Aki csak azért követel magának tiszteletet, mert magasabb pozícióban van, az pont a szerepének jogosságát ássa alá.

Ez mindig jusson ez eszedbe szülőként, tanárként vagy vezetőként is. Felnőtt, felelősségteljes helyzetben lévő emberként a feladatod az, hogy ne a pozíciód, hanem emberi értékeid alapján vívd ki mások tiszteletét. Az így kivívott megbecsülés mindig tartósabb és sokkal őszintébb.

3. Szó szerint ismételd el, amit hallottál

Megtanultad, hogy feltétel nélkül fogadd el, amit mondanak és ami le van írva. A következő lépés az volt, hogy megtanultad pontosan visszaadni azt. Ne a saját szavaiddal mond el, hanem szó szerint úgy, ahogy hallottad olvastad. Ne vegyél el belőle, és ne tegyél hozzá semmit. Magyarul viselkedj beprogramozott robotként.

Ezzel csak egy gond van, az viszont hatalmas. Ha nem tanítjuk meg gyermekeinket önállóan gondolkodni és véleményt formálni, akkor felnőttként is csak mások gondolatait fogják ismételni. Pontosan így alakulnak ki az előítéletek, és ebből ered a gyűlöletkeltés is. Nem beszélve a világunk tönkretételéről és az elnyomó zsarnokok hatalomra jutásáról.

Szülőként, tanítóként, emberként azzal tudsz nagyon sokat segíteni egy kisgyereken, ha támogatod, hogy saját gondolatai legyenek. Ezáltal a jövő társadalomért is nagyon sokat teszel.

4. Állj be a sorba

unique_2_0_1.jpg

Gyerekként megtanultad, hogy ne légy különc. Állj be a sorba csináld azt, amit a többiek, élj úgy, gondolkozz és viselkedj úgy, mint mások és ne akarj egyedi lenni. Így sokkal könnyebb.

Szögezzük le gyorsan, hogy vannak olyan esetek, amikor így kell cselekednünk. A törvényeket és a fontos szabályokat be kell tartani, különben anarchia lenne úrrá. De ebben az esetben többről van szó. Aki vannak saját gondolatai, azt nehéz kezelni. Viszont egy olyan tömeg, amely nem gondolkodok, csak követi az utasításokat sokkal könnyebben kezelhető és irányítható.

Így viszont csak egy leszel a sok közül. De miért kellene olyannak lenned, mint a többieknek? Sokan gondolják, hogy ami más, az rosszabb. Pedig ez nem igaz, a más legtöbbször csak azt jelenti, hogy más. Ilyen egyszerű. Az, hogy mit kezdesz vele csak rajtad áll.

5. Mindenki azonos mércével mérhető

Szóval eddig megtanultad, hogy a sorban a helyed és másokat kell követned. Egy ilyen rendszerben pedig az a jó, hogy mindenki egyforma mércével mérhető. Logikus, hogy mindenki mindenben azonos képességekkel kell, hogy rendelkezzen. Ráadásul így mindenki könnyen pótolható. Akár egy elkopott csavar.

Sajnos a való életben nagyon sok olyan politikussal, cégvezetővel, tanárral és szülővel találkozik az ember, akinek a célja, hogy ráerőltesse a saját akaratát másokra. Ebbe a világba a sorból való kilógás nem fér bele. 

De persze vannak olyan vezetők is, akik keresik az értékeset, hogy ők maguk is értéket tudjanak teremteni. Ha az elképzelésük nem működik jól, módosítják. Ha a mérce rossz, változtatnak rajta. Ők olyanok, mint az a kertész, aki nem esik neki ész nélkül a sövénynek egy ollóval. Ehelyett alaposan megnézi, hogy a sorból kilógó ágakból milyen formát lehetne kihozni.

6. Ha jól tanulsz sikeres ember leszel

Tanuld meg a leckét, csináld a házi feladatot és jó jegyet kapsz. Ha jó jegyet kapsz, jó lesz a bizonyítványod. Ha jó tanuló vagy, akkor sikeres ember leszel. Egyszerű a képlet, igaz? De ez sajnos nem igaz. Vitathatatlan, hogy egy nagyon fontos dologra megtanít az iskola: az eredményekért meg kell dolgozni.

100602603.jpg

Sajnos azonban egy másik fontos dolog kimarad, amire a legtöbben csak felnőttként jönnek rá: a sikerhez mindig kudarcok sorozatán át vezet az út. Az iskola nem tanít meg, hogy mit csinálj olyan helyzetben, mikor az élet kihívok elé állít és elsőre kudarcot vallasz. Ráadásul nagyon sok szülő elköveti azt a hibát, hogy minden sikertelenségtől próbálja óvni csemetéjét. De ha mindig hagyjuk nyerni a gyereket, nem tanul meg veszíteni. Felnőttként viszont jóval keményebb lesz ezt megtanulnia.

Sőt sokan erre képtelenek és ezért kerülni fognak minden kockázatot. Nem mernek új dolgokat kipróbálni, mert a kudarctól való félelem megbénítja őket. Inkább lemondanak az álmaikról, csak hogy ne kelljen átélniük egy csalódást.

7. A legfőbb motiváció a félelem

A legtöbb iskolában és sok munkahelyen a fegyelem megőrzésének szinte kizárólagos módja a büntetés és az attól való félelem keltése. Ha körbenézel, láthatod, hogy a politikai pártok, a média, és a vallások is gyakran  az emberek félelmeire építenek. Ha pedig ez nem válik be, akkor mesterségesen teremtenek. Ismerős helyzet?

És ide tartozik, hogy nagyon sok szülő is úgy leplezni saját bizonytalanságát, hogy félelmet kelt a gyerekében. Sok esetben nem is csak erőszakról van szó de sajnos ez is jellemző. Gyakran csak egész kis dolgokkal kapcsolatos tudat alatti kommunikációról. Például, mikor gyermek megkérdezi, hogy: "Miért?", az a válasz jön: "Csak mert én azt mondtam!". Vagy egy másik este, amikor akkor is meg kell ennie az elé rakott ételt, ha egyáltalán nem éhes vagy nem szereti azt az ételt. Az én esetemben a paradicsom levessel történt meg. Kiskoromban belém erőltették, aminek az lett az eredménye, hogy a mai napig nem tudom megenni.

8. A tanuláson túl kell esni

Megtanulod a leckét, hogy ne kapj rossz jegyet; készülsz a vizsgára, nehogy megbukj és kicsapjanak. Az a feladatod, hogy az ismereteket minél pontosabban elsajátítsd. Ha túl vagy egy szinten, mehetsz a következőre. Azon is túl kell esned, hogy mehess a következőre, hogy aztán azt is sikeresen átvészeld. És mikor kikerülsz az iskolából, végre megszabadulsz a tanulás terhétől. Legalábbis így érzed.

boring-saat-di-rumah.jpg

Csakhogy az élet nem így működik. Einstein úgy fogalmazott, hogy aki abbahagyja a tanulást, az elkezd meghalni. A saját életed is egy tanulási folyamat. Önmagad fejlesztésével soha nem állhatsz le. Mert aki ezt megteszi, az a saját körülményeinek áldozatává is.

A tanulásra két lehetőséged van: vagy magadtól teszed meg, vagy az élet rákényszerít. Ha magadtól teszed, az sokkal szórakoztatóbb és rengeteg gondot tudsz megelőzni. De térjünk vissza a gyerekekhez. Azt tudtad, hogy a tanulás szeretet minden gyermekben ott van? Gondolj csak egy kisiskolásra, aki boldogan megy az iskolába, cipeli a táskáját és örül neki, hogy megtanul írni, olvasni, számolni. Szülőként vagy tanárként neked annyi a feladatod, hogy ezt az érzést ne írtsd ki.

Mi a Vulkán Társulással ezért dolgoztuk ki a játszva tanulás technikáját, ami segítségével szórakozva teszik magukévá az új tudást.

9. Ne álmodozz

Ne kergess vágyálmokat, maradj két lábbal a földön. Az álmoknak nincs helye a világban. 

Minden gyermek szeret álmodozni, elképzeli, hogy felnőttként űrhajós, orvos vagy zenész lesz. Viszont a legtöbb esetben ahelyett, hogy támogatást, bátorító útmutatást kapna, csak azt hallja, hogy ne álmodozzon. Mert az álmodozás az élet megrontója. Ő pedig ezt elhiszi, lemond az álmáról és beáll a sorba.

Pedig az álmodozásnak hatalmas szerepe van. Álmok nélkül ugyanis nem lesznek célok, célok nélkül pedig lesz egy olyan generáció, aki csak sodródik az árral. Unottan, lehajtott fejjel indulnak minden reggel munkába és élnek egy boldogtalan életet.

student_success.jpg

10. Elégedj meg azzal, amid van

Hasonlóan a 9. pontban leírtakhoz, gyerekként sokszor halljuk, hogy ne akarjunk túl sokat az élettől. Ha szerény körülmények között nőttél fel, akkor ne gondolj arra, hogy egyszer nagy házad és sok pénzed lesz, mert csak csalódni fogsz. Vagyis beléd nevelik, hogy neked ez a sorsod és ne várj többet az élettől.

Sok nagy tanító írja, hogy boldogság egyik alapfeltétele, hogy örülj annak, amid van. Ez így is van, de nem azt jelenti, hogy elégedj meg ennyivel és ne vágy többre.

Ha mindig megelégszel azzal amid van, akkor nem fogsz új dolgokba belevágni és ezáltal nem fogsz fejlődni.

Biztos vagyok benne, hogy a felsorsolt 10 pontból sokkal te is találkoztál gyerekkorodban vagy épp most éled át. Persze nagyon sok hasznos dolgot megtanultunk gyermekként. De sajnos olyanokat is, amik megnehezítik az életünket és terhét sokáig cipeljük magunkkal.

Ezektől a terhektől minél hamarabb szabadulunk meg, annál gyorsabban tudunk rátérni a boldog élet ösvényére. Tőlünk megkaphatod a segítséget. A IV. Életmód Táborban levetheted a terheidet, megismerhetsz egy teljesen új nézőpontot, amivel a helyes irányba kormányozhatod életed hajóját. Ha ezt megteszed, akkor a saját életeden kívül a következő generációét is értékesebbé teheted. 

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr1614765270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása