Így várd a Mikulást!

Lassan kimondhatjuk, hogy sebes szárnyakon ismét elröppent egy újabb év. Elérkeztünk 2018 utolsó havához, a karácsony szinte már kézzelfogható közelségben van. Na de Krisztus születésének ünnepe előtt van még egy jeles nap decemberben első hetében, amit a gyerekek - és a felnőttek is - szintén nagyon várnak.  

mikulas.jpg

Igen, a nagy fehér szakállú, piros ruhás Télapó érkezéséről van szó. December 5-én este, a gyerekek nagy izgalommal fekszenek le aludni, kikészítik a cipőjüket, a zoknijukat. Feldíszítjük a lakást és várjuk hogy lesz-e a cipőben valami, valljuk be, még felnőtt korban is jól esik, ha találunk ott reggel egy kis meglepetést.

Tudod-e, hogy honnan ered Mikulás ünnepe és miért tesszük a cipőt az ablakba?

Az igazi Mikulás, Szent Miklós püspök volt, a gyermekek és diákok védőszentje, aki jó cselekedeteiről volt híres, az egész élete a jóságokból állt. A legenda szerint a püspök városában egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Így az a sors várt rájuk, hogy hajadonok maradnak. Miklós a myrai püspök elhatározta, hogy segít rajtuk, de szerénységből ezt titokban tette. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába.

karacsony021.pngEgyes változatok szerint ezt három egymást követő éjjelen tette, mások szerint három egymást követő évben. A harmadik esetben az ablak zárva volt, mert kint nagyon hideg volt. Miklós püspök ekkor felmászott a tetőre és a nyitott kéményen át dobta be az aranyat, a harmadik lány éppen akkor kötötte fel harisnyáját száradni a kémény alá. A keszkenőbe rakott arany éppen belehullott a harisnyába. Mindkét változat szerint az apa a harmadik alkalommal megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot, de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel.

Ezért az adakozásaiért a nép elnevezte „Noel Baba”-nak, ami azt jelenti „Ajándékozó Apa”Ez az alapja annak a keresztény hagyománynak, amikor a szülők az ablakba tetetik gyermekeikkel a kitisztított kiscsizmáikat, hogy reggelre ott találják meg azt, amit éjjel a Mikulás ajándékként abban elhelyez.

A gyerekek számára fontos ez a nap, ezért készüljünk rá, adjuk meg nekik az örömöt, amihez most adok neked pár hasznos ötletet és tippet:

  • Díszítsük fel a lakást piros színekkel; asztalterítővel, szalvétával, flicből készített kis csizmákkal.
  • Gyújtsunk fahéjas gyertyákat, a radiátorra helyezzünk mandarin- vagy narancshéjat, amitől az egész lakásban kellemes illat fog szállni.
  • Az ablakokra készítsünk havas mintákat, valamint papírból és vattapamacsokból kis Télapó figurákat.

Mi kerüljön a csizmába?

Ahogy a húsvét elengedhetetlen kelléke a hímes tojás, úgy Télapó ünnepének is szerves része lett a csoki Mikulás. Szinte kivétel nélkül minden gyermek szereti a csokit, viszont más finom, egészséges ételekkel, és ajándékokkal is meglephetjük a csemetéket. Tegyünk a kis csizmáikba narancsot, mandarint, mogyorót vagy diót.

1-cover_1.jpg

Ezeken kívül, mondjuk úgy elő karácsonyi meglepetésként akár könyvet is adhatunk. Furán hangozhat, hogy csoki Mikulás mellé könyvet tegyük az ablakba, viszont szerintem ez egy nagyon jó ajándék. Fontosnak tartom, hogy már fiatalon megszerettessük a gyerekekkel az olvasás csodálatos világát. Hiszen ha csak a tankönyvekre bízzuk, akkor biztos, hogy egy életre elmegy tőle a kedvük.

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem. Ha szeretnél még többet megtudni a Vulkán Társulás munkájáról, céljairól, akkor kövess minket a Facebookon és bátran vedd fel velünk a kapcsolatot.

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

Forrás: delina.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr5314425880

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása