Optimista illetve pesszimista vagy?

Az életed történéseinek mindig csak az árny oldalát látod? Szerinted igazuk van azoknak, akik szerint minden rosszban megtalálható ugyanannyi jó is? Esetleg úgy is feltehetném a kérdést, hogy nálad félig üres vagy félig teli a pohár?

optimista_vagy.jpg

Kezdjük egy viccel!

Egy nőnek két fia van, az egyik állandóan elégedetlen, pesszimista lelkivilágú, míg a másik született optimista.

Eljön a karácsony, a nő gondban van, mit vegyen a gyerekeknek. Egy ismerőse azt tanácsolja neki:
- A pesszimista gyereknek vegyél mindenféle szép ajándékot, attól biztosan jobb színben látja majd a világot. Az optimistának meg csak egy lócitromot adj, nem árt, ha felkészül az élet viszontagságaira.

Így is lesz. Karácsonykor aztán kérdi a gyerekeket, ki mit kapott?
- Én egy dugós puskát kaptam - kezdi a pesszimista gyerek. - De ezzel lehet, hogy véletlenül kilövöm valaki szemét, szóval inkább ki se próbálom. Kaptam egy biciklit is, de hát amilyen veszélyesek az utak, biztos elütne egy autó, és meghalnék. Meg kaptam egy villanyvasutat is, de biztos megrázna az áram, úgyhogy nem örülök az ajándékoknak!

Ezután következik az optimista gyerek:
- Én nem vagyok teljesen biztos az ajándékomban. Azt hiszem, egy pónilovat kaptam, de a szüleim jól elszúrhatták, mert sajnos még nem találtam meg...

Az igazság, hogy a boldogság szempontjából nagyon sokat számít, hogy optimistán vagy pesszimistán szemléled a világot. Aki pozitívabb, az könnyebben veheti a mindennapi megpróbáltatásokat, és derűlátóbb, boldogabb és kiegyensúlyozottabb lehet. Aki alapvetően negatív, tehát pesszimistán nézi a dolgokat, nehezebbnek érezheti a mindennapokat. Kifejtem bővebben, hogy mire is gondolok és mit jelentenek pontosabban ezek a kifejezések.

thumb_candidate-30000-2013-07-05-16-54-49.jpg

Pesszimista az az ember, aki elsősorban a dolgok árny oldalát látja, aki folyamatosan aggodalmaskodik. A félig teli pohár szerinte azt jelenti, hogy a felét már megittuk, hamarosan el fog fogyni. Ha például egy pesszimista embernek megdicséred a ruháját, akkor gyanakvóan azt fogja keresni, hogy mit akarsz tőle, biztos valami hátsó szándékod van.

Egyszerűbben kifejezve, a pesszimizmus a boldogságod útjában áll. Képzeld el, hogy most boldog vagya medence partján napozol. Egy pesszimista ember előre aggódik azon, hogy az időjárás jelentés esőt mondott, és biztosan elrontja a délutánját. Így nincs lehetősége átélni a pillanatot, hiszen az agya folyamatosan zakatol az aggodalmak körül. Ebben a körforgásban nincs megállás.

pesszimista ember nehezen bízik másokban, sőt még önmagában sem. Ha elindul egy versenyen, akkor az utolsó helyek egyikére rakná magát, mert nem hiszi el, hogy jobb eredményt is elérne. Fél a csalódástól, mert ha rosszabb helyre kerülne, mint azt előre jósolta, akkor nem tudna a csalódottságát feldolgozni. Így ha a középmezőnyben ér be, örül, mert korábban azt hitte, hogy utolsó lesz.

A pesszimista karakter megpróbál felkészülni a váratlan veszélyekre. Mindenre. Ez azért veszélyes csapda, mert mindenre nem lehet előre felkészülni. Előre aggódik azon, hogy mi fog történni vele, a múltat pedig borúsnak látja.

img_20180707_174715.jpg

Az optimista ember arra gondol, hogy „de jó, a pohár fele még tele van”. Sokkal kényelmesebb, szebb az élet optimistaként. Ilyen hozzáállással sokkal könnyebben birkózol meg az akadályokkal, mert mindegyikben felismered a lehetőségeket is.

A legsikeresebb emberek mind azt mondják, hogy a kudarcaikat ők tapasztalat szerzésnek veszik, nem arra gondolnak, hogy „már megint nem sikerült”, hanem arra, hogy „ebből mit tanulhatok. A problémát elfogadja, de optimista, mert hisz abban, hogy meg tudja úgy változtatni a dolgokat, hogy az a számára jó legyen. Ha mégsem sikerül, akkor elfogadja a helyzetet úgy, ahogyan van.

Ennek az alapja, hogy egy optimista embernek van önbizalma, és ezért másokban is képes megbízni. Egy dicséretben ne keresi a hátsó szándékokat.  

Viszont van egy fontos dolog, amire ügyelj, egy optimista ember néha hajlamos átesni a ló túlsó oldalára. Előfordul, hogy túlértékeli a saját képességeit, és váratlanul érheti egy-két helyzet. Ahogy egy negatív ember mindig alul értékeli magát, úgy egy pozitív néha túlértékeli.

felig_teli.jpg

Ezek alapján már te is könnyebben be tudod határolni magad, hogy melyik csoportba tartozol. Ha pedig még ezután is nehezen megy, készítettem neked egy rövid tesztet. A válaszaidból, már a számodra is nyilvánvaló lesz a beállítottságod.

1. A telefonod lemerülőben van. Most éppen 10%-on áll az aksi. Mire gondolsz?

A) Még van 10% töltöttség a telefonon.

B) Már csak 10% töltöttség van a telefonon.

2. A megállóban már bent áll a busz, amikor odaérsz, így rohannod kell. Mit fogsz gondolni?

A) Futottam, de elértem.

B) Futnom kellett, hogy elérjem.

3. Egy vizsgára mész, és csak a tételek felét tudod. Melyik gondolat fog átfutni az agyadon?

A) A tételek felét tudom, bízom benne, azok közül húzok egyet.

B) A tételek felét tudom, de biztos, hogy a másik feléből húzok egyet.

Ha az A) válaszokat jelölted meg, akkor te egy igazi optimista ember vagy.

Viszont akkor se csüggedj, ha most még negatív látod a világot. Az ember képes változni. Ha pedig egyedül nem megy, akkor fordulj hozzánk bátran. Nagyon sok hozzád hasonló fiatallal találkoztunk és ők képesek voltak megváltoztatni a világlátásukat. Neked miért ne menne?

Sőt, ha szeretnéd, találkozhatsz is velük. Nincs más dolgod, mit ezen a linken keresztül jelentkezni a IV. Életmód Táborba, ami 2019. július 4.-7. között kerül megrendezése. Ott személyesen mondják el neked, hogy nekik milyen módon sikerült átformálniuk az életüket.

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

 

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr1414661573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása