Beszélgetni, nem kioktatni

22993401.jpg
Rengeteg cikket, tanulmányt, kutatást olvasni a gyereknevelés témakörében. Ezen belül is a szülők által a nevelésben elkövetett gyakori hibákról. Szinte kivétel nélkül, az összes helyen ott a szerepel a beszélgetés hiánya.

A leggyakrabban elkövetett nevelési hiba a beszélgetés hiánya, helyette kapják a gyerekek a kioktatást, leckéztetést. Kevés dolgot utálnak jobban a gyerekek, mint a "hegyibeszédeket", "kiselőadásokat". Főleg, ha egy adag bűntudatkeltés is párosul mellé. 

A gyerekek hibáznak, sokszor. De így tanulnak, a saját hibáikból. Viszont, ha valamit elkövetnek, akkor az utolsó dolog, amit hallani akarnak, az, hogy megint "rosszat" csináltak és mindent elrontanak. Ilyenkor mondhatunk bármit, kioktathatjuk őket, az egyik fülükön be, a másikon ki. Semmit nem fogunk vele elérni. Legfeljebb annyit, hogy pár nap múlva ugyanez a probléma újra szembejön velünk.

Egy elkövetett csínytevés vagy probléma mögött általában húzódik egy másik ok, amiért a gyerek ezt elkövette. A leggyakrabban a félelem vagy a figyelem hiánya áll. A szülő a legtöbb esetben nem is veszik észre. Lehet, hogy gondja van az iskolában, tegyük fel "rászállt" az egyik osztálytársa. Mivel e szülővel nem tudja megbeszélni, ezért elkövet valamit, amivel leveszi a saját fókuszát a problémájáról. Vagy úgy érzi nem nem kap elég törődést és így akarja magára felhívni a figyelmet.   

Viszont ha más irányból közelítjük meg a dolgot, az eredmény is más lesz. A kioktatás helyett üljünk le a gyerekkel és beszélgessünk velük. Nagyon jól reagálnak, ha a szülők megbeszélik velük a problémákat nem pedig csak elmondják, hogy mi volt a baj. Rávezethetjük őket mi magunk is a kérdéseinkkel, hogy mi volt a gond, de a legjobb, ha ők maguk mondják el a saját szavaikkal, hogy mi történt. 5 perc beszélgetéssel nagyobb eredményt tudunk elérni, mint 5 óra "szentbeszéddel".

website-supervised-visit-child-saying-no-facebook.jpg

Kétségtelen, hogy az ilyen megközelítés sokkal több energiát igényel a szülők részéről. Mert egyszerűbb  és gyorsabb lekiabálni a gyereket, mint leülni vele és beszélgetni, magyarázatot adni. Főleg egy hosszú, nehéz munkával telt nap után. De a gyerekeknek szükségük van az odafigyelésre, magyarázatokra. És kitől várják ezt, ha nem a szüleiktől?

Egy gyermek nevelése a legnagyobb felelősséggel járó tevékenység egy ember életében. Rajtunk múlik, hogy milyen mintát fognak továbbvinni a felnőtt életükben. Figyeljünk a gyermekeinkre, mert a mi kezünkben van a jövőjük boldogságának a kulcsa.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr8112244440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása