Az 5 legjobb gyerekfilm

filmek_2_0.jpg

A televízió gyakorlatilag a feltalálása pillanatától megosztja a közvéleményt. Mikor megjelentek az első készülékek voltak olyan tévhitek, miszerint a tv sorvasztja az agyat és egyéb abszurd állítások. Viszont én most a televíziózás pszichére kifejtett hatása körül kialakult vitára gondolok.

Én, mikor 2012-ben elkezdtem foglalkozni az önfejlesztéssel és az Átalakulással, az első dolog volt, hogy befejeztem a tv nézést. Előtte sem lógtam órákat a készülék előtt, de azóta szinte be sem kapcsoltam. Minden szobában csak lógnak, mint a képek és faliújságként funkcionálnak. És ezen az úton követett a családom is.

Mert mit látunk? Főleg csak erőszakot, katasztrófákat, korrupt politikusokról szóló híreket. Általában csupa olyan műsor, amivel negatívan programozzuk az agyunkat öntudatunkon kívül. 

De, mint tudjuk, minden rosszban megtalálható a jó is. Ez a gondolatmenet vezetett a mai bejegyzésem megszületéséhez. Mert a sok negatív dolog mellett, a tv-t is fel lehet használni jó célra. Sok olyan film készült, amiből mi is és a gyerekek is tudnak tanulni. Ezért most összegyűjtöttem 5 filmet, amiből a gyerekek és fiatalok nevetve, szórakozva tudnak tanulni.

Mielőtt elkezdtem összeírni a listát, néhány szempontot figyelembe vettem. Az első volt, hogy olyan filmekről írjak, amik egyaránt szórakoztatják a 10-12 éves gyerekeket és a 18 éves fiatalokat, de még a felnőtteket is. További kritérium volt, hogy olyan alkotások kerüljenek a listára, amik lehet más formátumban is elérhetőek, de főleg a képernyőn keresztül ismertük meg azokat. Épp ezért nem kerültek fel például a Harry Potter filmek. Amik valóban szórakoztatóak minden korosztálynak, de először könyv formájában jelentek meg és lett világhírű a fiatal varászló.

Magyar népmesék 

h_tumblr_inline_o4jsc6w38l1rcnfyg_1280.jpg

Kezdjük a listát rögtön egy kivétellel. Hiszen a magyar népmesék nem egy film, hanem sok-sok rövid mesefilm, egy sorozat. De ezek a régi mesék rengeteg olyan bölcsességet hordoznak magukban, amelyek a mai korban is aktuálisak. Gondoljunk csak a csillagszemű juhász meséjére, akik mindig, minden körülmények között csak az igazat mondta. Nagyszerű szórakozást és sok tanulságot nyújtanak minden korosztály számára. És a magyar népmesék hallatán szinte mindenki emlékezetében felcsendül az ismert dallam

Fel!

pixar_up.jpg

A Fel! egy idős öregúr és egy duci kis srác kalandos utazását mutatja be. Az animációs film gyönyörűen mutatja be a barátság és a gyerekkori álmok fontosságát. A karakterek nagyon élettel teliek és szerethetőek. Humorosan, nem szájbarágósan adja át a film a tanulságot. A film elején a szerelmespár történetében pedig több érzelem volt, mint a legtöbb romantikus vígjátékban együttvéve.

Szépség és a szörnyeteg

beauty-and-the-beast-hd-1920x1080-1024x576.jpg

A klasszikus történetnek sok feldolgozása készült már el. A legutóbbi ebben az évben, élőszereplős film formájában. De talán a legismertebb az 1991-es Disney-féle rajzfilm. A mese elején látunk egy fiatal, hiú herceget, aki csak a külsőségeknek él. Számára a szépség és a látszat a legfontosabb, ami a vesztét is okozza. A herceget megátkozzák és olyan szörnyeteggé válik, amilyen a lelke. Történet valószínűleg mindenki számára ismert és végén a herceggel együtt mi is megtanuljuk, hogy a valódi szépség az ember lelkében lakozik, nem a külsejében.

Énekelj!

screen_shot_2016-05-23_at_7-11-13_pm_2.png

A tavaly karácsonykor megjelent filmet több szemszögből is vizsgálhatjuk. Nézhetjük akár úgy, mint a mai tehetségkutató műsorok kritikáját. De van ennél egy sokkal fontosabb tanulsága is. Hiszen a szereplők mind a saját álmukat akarják megvalósítani. A gárdából külön kiemelném a Meena és Johnny karaktereit. Meena egy nagy elefánt, gyönyörű hanggal. De amekkora, olyan pici az önbizalma. Fél kiállni a nézők elé és megmutatni a tehetségét. Johnny pedig egy gorilla, egy maffiavezér fia, aki nem akar bűnözői életet élni. Végül, mind a ketten kiállnak és énekelnek. Meena legyőzi félelmét és az önbizalomhiányát, Johnny pedig feltárulkozik és megmutatja ki is ő valójában a zord külső mögött

Lilo & Stitch

promo331575267.jpg

Egy gyönyörű mese ami két árván marad lánytestvér és a egy szökevény "űr-hybrid-kutya" kapcsolatán keresztül mutatja be a család fontosságát. A laboratóriumban, pusztításra készült, hozzátartozók nélküli kis keveréket a két testvér magához veszi. Mivel magányos és csak a romboláshoz ért nagyon nehezen érti meg a szeretet fogalmát. A történet végére összeáll a kép a fejében. Az egész film mondanivalóját szépen összefoglalja ez az idézet: "Ohana, azt jelenti család... és a családból senkit nem hagyunk magára." 

A felsorolt filmeket bátran ajánlom minden korosztálynak. A szereplők között mindenki megtalálhatja a hosszá legközelebb állót. Azt akivel tud azonosulni, mert hasonló problémákkal küzd az életében. Hisz mik a mai fiatalok legnagyobb problémái? Az önbizalomhiány, félelem mások véleményétől és a céltalanság

Végezetül a nagy kamaszokhoz és felnőttekhez szólunk. Nekik ajánljuk Dr. Wayne Dyer: Az ambíciótól az értelemig című remekművét. Én 3 éve láttam először ezt a filmet és meghatározó élmény volt számomra. Garatálom, hogy neked is nagyon sokat fog adni.

Mi a Vulkán Társulással ezeken a területeken nyújtunk segítséget a fiataloknak. És egy remek kikapcsolódást nyújtó film, ami alatt szórakozva tudnak tanulni, összhangban van a Vulkán "játszva tanulni" technikájával.

Bátran írjátok meg a ti kedvenc filmeteket, amiből a legtöbbet tanultatok.

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, alapító

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr4913117482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása