A legnagyobb börtön

Veszel egy új ruhát, és az első, amire gondolsz, hogy fog-e tetszeni másoknak? Mielőtt megszólalsz, már azon aggódsz, hogy fog reagálni a környezeted? Nem úgy élsz, ahogy igazán szeretnél, hanem mások elvárásai által? Ismerős bármelyik?

borton.jpg

Mások véleménye beárnyékolja a kamaszkort, és néhányan még felnőtt korában sem tudnak elszakadni attól, hogy saját magukat az alapján határozzák meg, mit gondolhatnak róla mások. Ez érvényes a viselkedésre, kinézetre, beszédre, magyarul az élet minden területére.

Mégis miért akarsz másoknak megfelelni? Miért mások véleménye alapján akarod élni az életed?

Miközben kevés ráhatásod van, hogy mások mit gondolnak rólad. Már ennek a tudatosítása is sokat segíthet abban, hogy némileg függetlenítsd magad ez alól. Ugyanis az egyik legnagyobb probléma, hogy túlértékeled mások rólad alkotott véleményének fontosságát. Először is, mert ez a vélemény csak mások fejében létezik.

Mindenki, a környezetében lévő dolgokat a saját szemüvegén keresztül látja. Ezért van az, hogy egy hallott, vagy olvasott szöveget tíz ember tízféleképpen értelmez. Pedig a szöveg pont ugyanaz. De mivel mindenki a saját szemszögéből látja, így mindenki azt, és úgy hall, olvas ki egy adott szövegből, ami neki fontos, vagy neki tetszik.

28218465_ml_personality.jpg

Ezért hiába próbálsz mindenkinek megfelelni, egyszerű nem lehet lehet és nem is kell! Ha mások véleménye alapján fogsz öltözködni, viselkedni, élni az életed, akkor megtagadod saját magadat. Mert az nem a te életed lesz. Hanem csak egy színjáték, felhúzol egy álarcot, mosolyt erőltetsz magadra, miközben belül szenvedsz. És ezt saját magadnak okozod.

Természetes, hogy be akarsz illeszkedni, egy csoporthoz tartozni. Ez egy evolúciós örökség, hiszen az ember alapból társas lény. De megéri egy olyan csoporthoz tartozni, akik nem téged fogadnak el, hanem azt a hamis képet, amit mutatsz magadról? 

overcoming-fear.jpgUgyanez a minta ráhúzható egy párkapcsolatra is. Normális dolog, ha tetszeni akarsz a párodnak, egészen addig, amíg ez nem megy szembe azzal, hogy hogyan és miben érzed jól magad. Mert ha fel kell adnod önmagad, akkor megint mások véleménye formálja az életed. Ha a másik fél nem kíváncsi arra a valakire, aki igazából vagy, akkor azzal az emberrel nem sok keresnivalód van együtt.

Úgy akarsz élni, hogy minden nap azon aggódsz, mások mit szólnak majd ahhoz, amit teszel, mondasz és hogyan élsz? Ha igen, ez gúzsba fog kötni. Nem fogsz tudni kibontakozni, és megélni a valódi énedet. Mert azzal leszel elfoglalva, hogy mások mit szólnak hozzád.

Az egésznek a gyökere pedig, hogy saját magad nem akarod elfogadni, nem szereted magad. Nem tudsz szembenézni a hibáiddal, nem akarod látni a valódi éned. De nyugi, nem vagy ezzel egyedül. Ettől mindenki fél, lemenni a lélek mélyére, és ott meglátni a valódi énünket. Viszont meg kell tenned, ha szabad akarsz lenni, ezt a lépést nem kerülheted ki. Ismerd meg, fogad el és szeresd magad!

Tudom, hogy nem megy egyik percről a másikra az, hogy kiszabadulj a saját magad által kovácsolt bilincsek fogságából. Nem várom, hogy a cikkem elolvasása után megvilágosodsz, és hirtelen nem mások elvárásai határozzák meg a mindennapjaidat. Viszont első lépésként elég, ha ezeket tudatosítod magadban, és máris el tudsz indulni egy úton, ami az igazi boldogsághoz vezet.

coaching-mufaja_v2.jpg

A végére megosztod veled egy bölcsességet, ami naponta mondogass magadnak:

"Mások rólad alkotott véleménye nem kell, hogy a te valóságoddá váljon!" Les Brown

Jó hír, hogy nem kell egyedül elindulnod az önmegvalósítás útján. Nagyon sok tini harcol önmaguk elfogadásával, amiben nagyon nagy segítséget tudunk neked nyújtani. Nincs más dolgod, mint jelentkezni a 2018. július 6.-8. között megrendezésre kerülő III. Életmód Táborba. Három nap alatt olyan tudás birtokába fogsz jutni, amivel teljesen át tudod formálni az életed. Gyere el és győződj meg róla a saját szemeddel.

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

vulkan.tarsulas@gmail.com

vulkan.zdruzenie@gmail.com

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr6113271361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása