Táncolj és énekelj sokat!
A tánc és ének gyógyító ereje

Érezted már, hogy a belső feszültség szabályosan feszíti a tested? A stressz és a negatív ingerek hatására szinte robbanni tudtál volna? Tudod mi az, amivel a legegyszerűbb el tudod magadtól űzni ezeket az érzéseket?

tancolj.jpg

Sajnos ezekre a "tünetekre" sokan a nyugtatókban, alkoholban vagy a tudatmódosító szerekben látják a megoldást. Pedig van két sokkal könnyebb út, amivel le tudjuk rázni magunkról a negatív érzelmek béklyóit. Ráadásul ezek szinte minden embernél kéznél vannak. Ezek a tánc és az ének.

Már az ókori népek is tudták, hogy milyen erőt rejt magában az ének és a tánc. Gondolj csak az ősi törzsek sámánjainak táncára vagy istenekhez szóló dalokra. Lásd, hogy nem a levegőbe beszélek, ezen művészeti ágak egészségre gyakorolt pozitív hatásait a modern tudomány is elismeri. És nem csak a mi, hanem még az állatvilág esetében is mérhető eredmények születtek.

Miért perdüljünk táncra?

Az emberi kultúrák hajnalától kezdve a tánc az élet szerves része volt. Talán a legtermészetesebb és leginkább ösztönös a művészetek között. Mozdulataink, táncunk kifejezi a lelkünkben zajló folyamatokat, mentális állapotunkat. Sokan úgy tartják, hogy tánc közben egy rövid időre "magukon kívül" kerülnek. Ez az úgymond tudattalan, kevésbé kontrollált állapot segít abban, hogy olyan érzelmek, feszültségek is kijöhessenek, amire talán nem is gondoltunk. A tánc alatt ugyanis főleg a tudatalatti énünk aktivizálódik.

Taglejtéseink, testtartásunk és mozgásunk arra is megtanít, hogyan alakítsuk kapcsolatainkat a többi emberrel és környezetünkkel. A tánc öröme felszabadít, segít oldani a stresszt és a gátlásokat.

A táncolás során önfeledtek lehetünk, átadhatjuk magunkat a zenének és a mozdulatok szépségének. A tánc során sok érzékszervünk dolgozik, hallgatjuk a zenét, átadjuk magunkat a ritmusának, a mozdulatok pedig az egész testünket átmozgatják. Néhány perc táncolás után annyi boldogsághormon szabadul fel bennünk, ami egész napra feltölt energiával.

preschooler_dancing_05.jpeg

Talán mondanom sem kell, hogy a ritmikus mozgás egyaránt jó hatással van a testre és a szellemre. Felszabadít, átmozgat, oldja a stresszt és segít átlendülnünk a nehézségeken. Ráadásul biztosítja számunkra azt, amit a mai rohanó világunkban már egyre kevésbé tudunk megtalálni. Ez pedig egy rövid szünet a nagy hajtásban, amikor megszűnhet körülöttünk a világ, mert csak mi vagyunk, a zene és a tánc.

Lehet, most azt mondod, hogy nem szeretsz táncolni, mert kicsit ciki. De gondolj azokra a kisgyerekekre, akikben még nem alakult ez az érzet és nem nézik magukat mások szemével. Mivel nem akarnak senkinek megfelelni, ezért önfeledten adják át magukat a zenének. Sokszor vicces mozdulatokat tesznek és látványos kifejezik, hogy ezt mennyire élvezik. Bátran térj vissza ebbe az állapotba.

Ha pedig még mindig kicsit szégyenlős vagy, akkor van egy nagyon egyszerű megoldás: csak magadnak táncolj, otthon egymagad. Ahol senki nem lát és bátran elengedheted magad akár a tükör előtt is.

Miért énekeljünk?

Elsősorban azért, mert az éneklés erősíti immunrendszerünket és stresszoldó hatású. "Rezgésbe hozza" agyunkat és megnöveli életörömünket. És az éneklés megnyithatja kapuit a spiritualitáshoz. Mindegy, hogy valaki profi vagy amatőr. Mindennek elérése érdekében nem kell szépen énekelnünk, csak teljes odaadással.

Az éneklés gyógyító erejéről szóló tudás az emberiség történetének régmúltjáig nyúlik vissza. Vegyük a kőkorszaki sámánokat, akik hangjuk segítségével transzba estek és gyógyító szertartásokat hajtottak végre. A XXI. századi pszichológiai kutatások bizonyították, hogy az éneklés valóságos "életelixír". Segíthet legyőzni a hétköznapok nehézségeit, helyreállítani testi és lelki egyensúlyunkat. Ezért nem az a fontos, hogy szépen vagy tökéletesen énekelünk, hanem a belső ráhangolódás. Minél több odaadással tudunk énekelni, minél inkább szívből jön az ének, annál erősebb a hatása.

child-singing-loud_shutterstock_75982054.jpg

Az éneklés segít az érzelmek szabályozásában is, javítja hangulatunkat és boldogító hatású. Az éneklés valódi antidepresszáns, de mellékhatásai nincsenek. Természetesen mindez csak akkor érvényesül, ha az éneklés nem külső kényszer hatására történik, hanem kellemes atmoszférában zajlik.

A tánchoz hasonlóan az énekléssel a fizikai testünk állapotát is tudjuk javítani. Éneklés közben meghosszabbodik a kilégzés, a belégzés pedig mélyebbé válik. Ez azt jelenti, hogy több oxigént veszünk fel, így minden egyes sejtünk több oxigénhez jut. Ennek következtében az éneklés hatására immunrendszerünk is aktívabbá válik.

Arról nem is beszélve, hogy zene és az énekszó csodálatos hatással van szívünkre. Bebizonyosodott, hogy a szív alkalmazkodóképessége a profi énekeseknél megegyezik a hosszútávfutókéval. Ez azt jelenti, hogy a rendszeres éneklés jelentős mértékben képes szívünket erősíteni. Ezzel egyúttal erősödik ellenállásunk az infarktussal, magas vérnyomással és agyvérzéssel szemben.

Egy dolgot nagyon fontos kihangsúlyozni, mindenki tud énekelni! Afrikában él egy mondás, miszerint: "ha tudsz beszélni, énekelni is tudsz". Szakítanunk kell azzal a szemlélettel, hogy az éneklés tudás és teljesítmény kérdése. A gyerekek is ösztönösen szívesen és felszabadultan énekelnek, míg el nem bátortalanítják őket. Fontos bátorságot merítenünk annak érdekében, hogy az önkifejezés e csodálatos formáját újra felfedezzük magunknak.

Tehát nem kell azonnal kiállnod egy színpadra több száz ember elé. Akár a tánc, ez is főleg neked szól, ezért magadnak énekelj, amikor csak tudsz. Ha nem hall senki, akkor bátran engedd ki a hangod minden gátlás nélkül.

A táncot, a nevetést, az éneklést a gyerekek a "théta szintről" hozzák, és ennek gyógyító erejében lubickolnak, Ahogy felnövünk az idő múlásával elfeledjük ezt. De elárulok neked egy titkot, még most is hozzáférhető ez az állapot számodra.

blonde-blur-close-up-164826.jpg

Mindannyian tudjuk, hogy a gátlásaink mennyire tudnak hátráltatni. Ahogy haladunk a felnőtt kor felé, úgy egyre több dolgot cikinek érzünk. Ennek oka, hogy túl nagy szerepet hagyunk mások véleményének. Nem azt nézzük, hogy nekünk mi lenne a jó, hanem, hogy mit szólnak hozzá mások. Akár csak a tánc és az éneklés esetében. Inkább állunk csendben, mozdulatlanul, mert félünk mások reakciójától. Számodra is ismerős ez az érzés?

És, ha azt mondom, hogy tudunk neked segíteni a visszatartó gátjait leküzdésében? Túl szép, hogy igaz legyen? Pedig az, hidd el nekem, a II. Életmód Táborban a fiataljainknak 3 nap sikerült lebontaniuk a belső falaikat. És július 6.-8. között a III. Életmód Táborban te is megtapasztalhatod azt, amiről most írok. Három nap alatt megismerhetsz egy teljesen új gondolkodásmódot, aminek segítségével lerázhatod magadról a láncokat. Annyi a dolgot, hogy regisztrálsz, eltöltesz 3 fantasztikus napot és megszerzed a tudást.

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr5413838084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása