Bántó szavak

Szerinted milyen hatással vannak a bántó szavak a gyermekekre? Belegondoltál már, hogy milyen súlya van a kimondott szavaknak?

banto_szavak.jpg

"Félelmetes, milyen ereje van néha egy szónak. Sorsokat sodor és életeket dönt. Egyetlen szó, amit nem kellett volna kimondani." Wass Albert gondolata nagyon jól összefoglalja, hogy milyen következményekkel járhat egy-egy szó.

Mielőtt elindultam az Átalakulásom útján és sem voltam tisztában a szavak erejével. Nem válogattam meg a szavaimat, és nem is törődtem a következményeivel. Ez igazi volt a munkakapcsolatokra, a családomra és még a gyermekeim nevelésére is. Ma már tudom, hogy  milyen hibákat követtem el, és azt is, hogy egy szülői mintát vittem tovább.

Lehet azt gondolod, hogy a szavak elszállnak, elfelejtődnek. Vagy viccesnek szántad amit mondtál, de nem biztos, hogy a másik fél is poénnak fogja fel. A bántó szavak nagyobb ütnek, mint egy ököl, és mélyebb nyomott hagynak bármelyik pofonnál. Néha felnőttként is nehezen dolgozunk fel egy-egy nekünk címzett gúnyos megjegyzést, vagy beszólást. Akkor gondolj bele, hogy milyen hatással lehet egy gyermek fejlődő elméjére, aki a szüleitől és a környezetében élő felnőttektől kapott visszaigazolások alapján alkotja meg az énképét. Vajon milyen kép alakul ki magáról, ha folyamatosan azt hallja, hogy buta, semmirekellő, nem viszi semmire, stb.

Ezzel kapcsolatban hoztam neked egy történetet, ami segít megérteni a szavak erejét.

weapon.jpg- Uram, hogyan lett Önből híres sportoló? - kérdezte az elítélt a börtönben.

- Azt hiszem gyerekkoromban kezdődött. - válaszolta a híres baseballjátékos. Apámmal játszottam az udvaron és ő mindig azt mondta: "Ha ilyen jól dobod a labdát egyszer még nagy játékos válik belőled! Ha ilyen jól ütsz fiam, egyszer még nagy játékos leszel!" És itt vagyok, egy híres baseballjátékos.

- Tudja, ugyanez történt velem is. - válaszolta rövid hallgatás után az elítélt. Gyerekkoromban apám azt mondta nekem, hogy semmirekellő vagyok és egy nap biztosan börtönben fogom végezni. És tessék... itt vagyok!

Nagyon tévedsz, ha azt hiszed, hogy a szavak elszállnakEmlékezz csak vissza, te már mindent elfelejtettél, amit gyerekként mondtak neked? Én még emlékszem néhány dologra, ami akkor nagyon bántott. Pedig azóta eltelt több mint 30 év. Nagyon fontos, hogy tudatosan használjuk és megválogassuk a szavainkat. Mindegy, hogy egy idegennek, a barátainknak, vagy a családunknak mondjuk. A bántó szavak nem a testet töri össze, hanem a szívet.

Azt tanácsolom mielőtt zsigerből mondanál valamit, előtte "állj meg a résben". Gondold át, hogy milyen következményei lehetnek a válaszodnak. Ehhez az kell, hogy figyeld magad, és vedd észre ezeket a momentumokat. Így tudod felülírni azt a mintát, azt a programot, ami benned fut. Az elején sok energiát igényel, de idővel rutinszerűvé fog válni.

words-hurt-v3.jpg

Persze nem azt mondom, hogy ezek után soha nem fogsz szavakkal másokat megbántani, vagy meggondolatlanul bármit is kiejteni. Néha még velem is előfordul, hogy azután kapok észbe, hogy már kimondtam. Viszont már egyre ritkábban. Ilyen esetben pedig őszintén kérj bocsánatot és tedd jóvá.

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem. Ha szeretnél még többet megtudni a Vulkán Társulás munkájáról, céljairól, akkor kövess minket a Facebookon és bátran vedd fel velünk a kapcsolatot.

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr8614290829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása