Mit tanulhatunk az eszkimóktól a dühkezelésről?

Mi az, amit mi európaiak tudunk az eszkimóknak nevezett népcsoportról? Általában annyit, hogy Grönlandon, Kanada északi részén és Alaszkában élnek. A nagy hidegben, számunkra zord körülmények között, igaz? Azonban, ha jobban utána járunk nagyon sokat tudunk tőlük tanulni, nem csak a túlélésről, hanem a düh kezeléséről is.

eszkimakok.jpg

Az inuitok egyszerű módszerrel tanítják meg a gyerekeiknek azt, hogyan irányítsák a haragot. Mára már annyira elcsépelt kijelentés, hogy felgyorsult világunkban, viszont ez az igazság. A saját bőrünkön naponta érezzük ennek a hatását, egyre több a stressz, így nem meglepő, hogy a haragos emberek száma is megnőtt.

Pedig dühösnek lenni nem jó, ezt mindannyian tudjuk, ezért sokan próbálják is csökkenteni a stresszt az életükben. A dühös emberre jellemző, hogy "fújtat". Mély levegővételekkel igyekszik csillapítani feltörő haragját, és ez jó. Azonban még jobb lenne, ha egyáltalán nem is lennénk haragosak.

Vajon megtaníthatók a gyerekek arra, hogy soha ne legyenek mérgesek?

A kérdésre Jean Briggs híres antropológus adott választ, aki az 1960-as években 17 hónapot töltött egy inuit közösségben.

Briggs még sok évvel később is álomszerűnek ítélte az ott eltöltött időt. Megdöbbentette a közösséget körülvevő végtelen nyugalom, ami szöges ellentétben állt saját zűrzavaros érzelmeivel. Hihetetlen volt számára, hogy még akkor sem árulkodott haragról egyetlen inuit viselkedése sem, mikor valami igazán dühítő dolog történt.

„Az érzelmek irányítását az eszkimók között nagyra értékelik. A nyugalom fenntartása szélsőséges körülmények között az érettség, a felnőttkor lényeges jele.”– írta Briggs 1971-ben ,,Soha ne haraggal” (Never in Anger: Portrait of an Eskimo Family) című, az eszkimók életéről szóló könyvében.

Hogy tudnak ennyire nyugodtak lenni?

A válasz a gyerekekben keresendő. A higgadtság megőrzésének képességét a gyerekek a szüleiktől tanulják.

Jean Briggs jelen volt egy esetnél, mikor egy gyerek megdobta az anyját kővel. Az anya odahívta a gyereket, és dühös kiabálás vagy fenyegetés helyett higgadtan elmondta neki, hogy fájt, amit tett. Dühöngés helyett, csak a tett igazi következményét illusztrálta: a fájdalmat.

inuit-people3.jpg

Több évtizeddel később Michaeleen Doucleff író követte Briggs nyomdokait, elment a kanadai városba, Iqaluitba, ,"a szülői bölcsességet keresve". Különösen arra volt kíváncsi, hogyan tanítják a szülők a gyerekeket az érzelmeik uralására.

Doucleff egy közös pontot talált, az anyák egyetlen aranyszabályt említettek – ne kiabálj se a kisgyerekkel, se előttük.

"Ez egy ördögi kör. A gyerekek problémás viselkedése megteremti a vágyat, hogy keményen, verbális eszközöket használva fegyelmezzen a szülő, de ez a cselekedet a fiatalokat ugyanarra a viselkedésre tanítja." – mondta a Pittsburghi Egyetem kutatója, Ming-Te Wang egy 2013-as tanulmányban .

Úgy tűnik, az inuit társadalom már régen megtanulta ezt a leckét, és sikerült megtörnie a ciklust.

"A hagyományos inuit szülői viselkedés hihetetlen. Ha az összes nevelési módszert és szülőtípust szelídségüket figyelembe véve világszerte rangsorolnánk, az inuit megközelítés valószínűleg az első helyezettek között lenne." – írja Doucleff.

Az inuitok a világ egyik legkeményebb éghajlatában sokszor a túlélésért küzdenek – mégis ez a népcsoport békében él önmagával és másokkal. Talán épp azért, mert ez a társadalom mindenekelőtt a kedvességre tanít. Mi, akik a gazdaságilag fejlettebb régiókban élünk, előszeretettel hisszük azt, hogy társadalmilag is előrébb járunk. Miközben egyre jobban eltávolodunk magunktól, a belső békénktől.

Személy szerint engem magával ragadott mindaz, amit megtudtam erről a különleges népről. Főleg annak a fényében, hogy a Táborainkban mi is tanítjuk a fiataloknak, hogyan tudnak uralkodni az érzelmeiken azáltal, hogy figyelik önmagukat és a viselkedésüket.

iii_tabor_tiszta_kep.jpg

Tapasztalatból tudom, hogy rengeteg fiatal "harcol" önmagával, az érzelmeik kezelésével, amiben nagyon nagy segítséget tudunk neked nyújtani. Nincs más dolgod, mint ide kattintva jelentkezni a 2019. július 4.-7. között megrendezésre kerülő IV. Életmód Táborba. Négy nap alatt olyan tudás birtokába fogsz jutni, amivel teljesen át tudod formálni az életed. Gyere el és győződj meg róla a saját szemeddel.

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök 

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr7714753299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása