Tépd le a kötelékeidet!
Miután feloldottad megfelelési kényszered, már tudsz haladni az élet mezején, mert a saját elképzelésed lelke vágya szerint éled az életed, nem mások elvárásainak, követelményeinek korlátaiban.

Mit fognak rólam mondani, ha nem a legújabb divat szerint öltözöm?

Jó az amit csinálok? Valaki más biztos jobban tudná csinálni, de nekem tökéletesnek kell lennem!

kotelek_1.jpg

1.kép

Ismerősek számodra ezek a mondatok? Biztos vagyok benne, hogy igen. Ezt hívjuk megfelelési kényszernek, egyfajta bizonyítási vágy, hogy mindig a maximumot kell nyújtanunk, mindig jól kell kinéznünk.

Egészséges megfelelési vágy minden emberben megtalálható. A probléma ott kezdődik, mikor görcsösen, szorongások közepette próbáljuk mindezt elérni. Ebben az esetben a vágy kényszerré változik. 

A legtöbb lelki problémához hasonlóan a megfelelési kényszer kialakulása is a gyermekkorból ered. 

Te is meg akartál felelni a szüleidnek?

Teljesen normális dolog, hogy a gyerek meg akar felelni a szülei elvárásainak, legyen szó a magaviseletről, iskolai előmenetelről, baráti társaságról majd később a párválasztásról. Ezzel nincs is probléma, amíg ésszerű korlátok között marad. Viszont, ha már feszülten, saját magunkat emésztve akarjuk mindezt elérni, akkor jön a frusztráció és az állandó elégedetlenség.

A "legszebb" az egészben, hogy sok esetben nem is a szülőknek, hanem saját magunknak akarunk megfelelni, mert másokhoz hasonlítjuk magunkat.

Megfelelni a divatnak

Ez nem újkeletű dolog, egész odáig vezethető vissza, mikor az ember elkezdett ruhát és kiegészítőket hordani. Most a közösségi oldalak világában (Facebook, Twitter, Instagram, stb.) viszont még inkább a figyelem központjában került a kinézetünk. Meg akarunk a felelni az új divatnak, hasonlítani akarunk a sztárokra és ezért sokan képesek túlzásokba esni és akár kés alá is feküdni.

Mégis miért?

megfelelesi_kenyszer.jpg

2. kép

Ilyen sokat számít az önbizalmunknak mások visszajelzése? 

Persze fontosak a pozitív visszajelzések, de meg kell értenünk, hogy nem kell mindig 110 százalékot teljesítenünk és tip-top formában lennünk. Néha szükséges lazítani.

Most megosztok veled, 5 egyszerű tippet, hogyan lehetsz úrrá a megfelelési kényszereden:

1. Ne akarj másoknak megfelelni

Miért bántod magad csak azért, hogy megfelelj a külső elvárásoknak? Mikor így élsz alárendeled magad másoknak és megfosztod magad a szabadságtól. A külső elvárások gyakran változnak és sokszor szembe mennek egymással. Csakis magadnak akarj megfelelni.

2. Felejtsd el a "kell" és a "muszáj" szavakat

Semmit nem kell! Mindig van választásod. Mikor a "muszáj" és a "kell" szavakat leírod vagy kimondod, egyfajta kényszert gyakorolsz magadra, ami mögött elvárás lapul. 

3. Utasítsd vissza az érzelmi manipulációt

Az egyik legnagyobb emberi félelem (ami sokszor még magunknak sem vallunk be), hogy nem szeretnek bennünket. A szeretet iránti vágy viszont könnyen manipulálhatóvá tehet. Az igazi szeretet feltétel nélküli, ezért ha valaki bűntudatkeltéssel vagy félelemmel próbál manipulálni, azt egyszerűen utasítsd vissza.

4. Szeresd magad

Tedd rendben az önbecsülésed, hidd el magadról, hogy fontos értékes ember vagy. Ne másoktól várd a megerősítéseket, hanem magadtól. Te légy az első számú ember az életedben. Ha magadat szereted nem vagy önző, mert csak akkor tudsz másokat igazán szeretni, ha saját magadat is szereted.

5. Légy önmagad

Mint írtam, meg akarunk felelni a külső elvárásoknak, miközben saját magunkat "elnyomjuk". Ne játssz szerepet. Vállald fel önmagad, a hiányosságaiddal, gyengeségeiddel együtt.

Gondolom így a cikk végén Te is sokszor magadra ismertél. Rájöhettél mennyi mindent csinált kényszerből és nem azért Te szeretnéd. Maradjon meg egészséges vágynak, mert ha görcsösen, negatív gondolatokat pörgetve próbálod elérni, az eredmény nem lesz pozitív. Tapasztalatból tudom.

A Vulkán Társulás és a júliusi Életmód Tábor egyik alap programja, hogy a fiatalok megtanulják elfogadni és szeretni önmagukat. Ha szeretnél mélyebb megértést kapni, akkor 2017. május 31-ig még van lehetőséged jelentkezni a II. Életmód Táborba. Ez az alap, mert ha Te nem szereted magadat, akkor, hogy várhatod el, hogy mások szeressenek?

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, alapító, író 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr3712533907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása