Tinilányok és a drog

A drog kifejezést általában helytelenül a kábítószer szinonimájaként használunk. Ugyanis a drog egy gyűjtőfogalom, amibe a kábítószer is beletartozik.

A pontos megfogalmazás szerint azokat az anyagokat, szereket tekintjük drognak, amelyek a szervezetünkbe jutva módosítják az érzéseinket, gondolkodásunkat, viselkedésünket. Így a kábítószeren kívül drognak minősül a kávé, alkohol, cigaretta, gyógyszerek és a szerves oldószerek.

drog.jpg

A tinilányok és a drog

Egy felmérés alapján sajnos egyre több tini fordul a drogokhoz, azt remélve, hogy ezek a szerek segítenek kezelni a problémáikat. Főleg a fiatal lányok vannak nagy veszélynek kitéve, akik sokkal hamarabb nyúlnak az alkoholhoz, kábítószerekhez, mint a fiúk.

10-15 évvel ezelőtt a fiúk fogékonyabbak voltak a drogokra, mint a lányok. Mára viszont a mérleg átbillent a túlsó oldalra.

De mi lehet ennek az oka?

Mint említettem, a lányok a problémáik, gondjaik miatt fordulnak a drogokhoz. Úgy érzik az alkohol, nikotin, kábítószerek segítenek nekik elviselni az otthoni, iskolai stresszt és gondokat. A tapasztalatom alapján a tinilányok nagy része nehezen tud megbirkózni a felmerülő problémákkal. Kevésbé tudják más, veszélytelenebb módon levezetni a stresszt, mint mondjuk a fiúk.

635891170344978572655673019_tipsy-girls.jpg

A tinik nagy százaléka életében legalább egyszer kipróbálja a cigarettát, alkoholt, marihuánát, ezt kár tagadni. Az igazi baj akkor kezdődik, mikor már nem csak kipróbálja, hanem gyakrabban nyúl ezekhez. Míg végül függővé válnak. Ezalatt a pár óra alatt ellazultnak érzik magukat, mintha a gondjaik elszálltak volna. Módosult tudatállapotban olyan döntéseket hoznak, olyanokat tesznek amit józanon nem mernének. Elveszítik az önkontrollt, aminek akár súlyos következményei is lehetnek.

És mivel a XXI. században, a közösségi oldalak világában élünk - ahol már mindenki kamerás mobillal jár - ennek nyoma is marad. Egyre többször látni a Facebookon is bódult lányokról készült képeket, videókat. És ami egyszer felkerült a netre, az már örökre meg fog maradni. Ezt viszont sokan még mindig nem tudatosítják. De később, mikor találnak egy párt maguknak, családot alapítanak ezek a képek, videók, mint egy sötét folt a múltból visszaköszönthetnek. Egy fiatalkori tévedés miatt évekkel később is szenvedhetnek. Egyszerűen nincsenek tisztában ezen dolgok komolyságával.

És itt jön képbe a szülő felelőssége. Ugyanis vannak apró jelek, amiket kis odafigyeléssel már az elején észre lehet venni, mint például a romló iskolai teljesítmény, alvászavar, kirívó viselkedés és ruházat, unottság, elfordulás a családtól, barátoktól.

1.jpg

A korábbi bejegyzéseimben - ITT, ITT,  ITT - már többször leírtam, milyen jelentőséggel bír, hogy minőségi időt fordítsunk a gyerekeinkre. Beszélgessünk velük minden nap és ebben az időben csak rájuk figyeljünk. Arra a pár percre tegyük félre a munkát, mobilt, TV-t. Tudjuk meg, hogy mi áll a dolog hátterében és ne "ajtóstul rontsunk be a házba", mert azzal pont az ellenkező hatást érhetjük el. 

Sok esetben nem értik mi lehet a hirtelen változás oka, hiszen otthon nem változott semmi. Eddig nem volt gond az önbecsülésével, de rövid idő alatt ez megváltozott. Ilyenkor keressük meg ezt az okot, ami lehet akár egy új környezet, megváltozott baráti kör. 

Hatalmas problémákat tudunk megelőzni már egy rövid beszélgetéssel is

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és ha tetszett kérlek oszd meg. Biztos vagyok benne, hogy van olyan ember a környezetedben akinek sokat tud segíteni. 

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr4712695799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása