Iskolai áttörések
Vulkán Társulás az iskolákban

Miért tartózkodnak a törvényhozók az oktatási rendszer megváltoztatásától?

attores.jpg

Mióta gyerekekkel foglalkozom gyakran teszem fel magamnak ezt a kérdést. Közép-Európában egyre több területen vesszük át más európai országok és az USA szokásait. Elég csak az új ünnepekre vagy az online ügyintézésre gondolni. De az egyik legfontosabb területen, az oktatásban nem érzékelhető a változás. Pont az oktatási rendszerünkkel nem követjük a nyugati mintát, hanem görcsösen ragaszkodunk az elavult porosz rendszerhez.

A legnagyobb probléma a régi módszerekkel, hogy beskatulyázzák a diákokat. Minden gyereket ugyanúgy akarnak tanítani, ezzel pedig teljesen elfojtják a kreativitásukat. És nem csak a diákokét, hanem a pedagógusokét is. Minden tanév elején megkapják az államilag kiadott oktatási tervet, amitől önhatalmúlag nem térhetnek el. Erről a témáról az előző posztomban bővebben kifejtem az álláspontomat.

Szerencsére egyre több tanár és iskolaigazgató felismeri a jelenlegi oktatási rendszer buktatóit és hiányosságait. A minimális mozgásterüket kihasználva próbálják bevinni az iskolákba azt a tudást, ami valóban nélkülözhetetlen a felnőtt élethez. Ez a tudás már itt van Közép-Európában is és bárki számára elérhető.

Itt jövünk képben mi, a Vulkán - tehetséggondozó társulás. Az eddigi tapasztalataink alapján bátran kijelentem, hogy hatalmas lökést ad a fiataloknak a mi általunk átadott gyakorlati technikák. Ez nagyrészt annak is köszönhető, hogy egy új szemléletet, a játszva tanulás technikáját alkalmazzuk a rendezvényeinket. Az évi rendszerességgel megrendezett Életmód Táborainkon és az Élményfutás Csapatban rendezvényeinken kívül, már díjmentes, úgynevezett "Iskolai workshop"-ot is szervezünk.

Ha egész pontosan akarok fogalmazni, akkor a Vulkán Társulás első nyilvános rendezvénye is hasonló esemény volt. Az alakulásunk évében 2015-ben a dunaszerdahelyi Hotel Thermában tartottunk előadást 70 helyi diáknak és tanároknak. Az akkori témánk a pénzügyi intelligencia oktatása gyerekeknek volt. A pedagógusok az elején kétkedve fogadták, mivel még nem tudták mit adhat a gyerekeknek és nem értették miért kell általános iskolásoknak pénzügyeket tanítani. 

isk_megy.jpg

Az előadás végére viszont teljesen megváltozott a nézőpontjuk. Világossá vált számukra, hogy milyen hasznos tudást adunk át a fiatal generációnak. Pedig aznap csak a 4 alappillérünk:

  • paradigmaváltás,
  • önfejlesztés - célmegvalósítás,
  • pénzügyi intelligencia,
  • egészséges, tudatos életmód 

 egyikével foglalkoztunk.

Az első workshop, amit már iskolában tartottunk a 2017. március 22-i oktatás volt a Hidaskürti Magán Szakközépiskola nagymegyeri kirendeltségén, ahol 80 diáknak és tanároknak volt szerencsém előadni. Az előadás rövid kivonatát itt megnézheted. A diákoknak a paradigmaváltásról és a célmegvalósításról beszéltem. 

És milyen eredménnyel?

Miután befejeztem az előadást, az egyik félénk kislány odajött hozzám. Egy dilemma előtt állt, miszerint menjen-e főiskolára vagy ne. Ezidáig úgy gondolta, hogy nem elég okos, hogy egyetemen tanuljon, magyarul nem volt meg az önbizalma. De miután meghallgatott és megértette azt, amit mondtam nekik meghozta a döntést és beadta a jelentkezését. Világossá vált számára, hogy a problémáink, aggályaink nagy része csak a mi fejünkben léteznek, az a "kisördög", amely folyamatosan beszél hozzánk nem igazi, ezáltal mi vagyunk a fejlődésünk legnagyobb akadálya. Mindehhez 90 percre volt csak szüksége.

Ezek a momentumok azok, amikor tisztán látom, hogy mekkora szüksége van a fiataloknak az önbizalom növelésére, a régi, rossz szokások leküzdésére és egy új egészséges életstílusra. Hálás vagyok Darnai Bálint Tanár úrnak, hogy megszervezte a nagymegyeri előadást. Bízom benne, hogy egyre többen csatlakoznak hozzá és hozzánk, így még több diáknak, tanárnak tudjuk bemutatni a Vulkán Társulás küldetését, az általunk megálmodott jövőképet és az oktatási módszereinket.

Azt vallom, hogyha ezt a módszertant bevezetnék az oktatásba és ezt megfelelően tennék, akkor forradalmasítaná az egész oktatási rendszert. Így az iskolaidőt csaknem a felére le lehetne csökkenteni. Lehet, hogy most nagy szavaknak tűnnek, de ha megnézed a világ 500 legsikeresebb üzletemberét, egy sem a lexikális tudásáról volt híres, hanem a valós élethez szükséges tudás megszerzéséről és alkalmazásáról.

wass.jpg

Ezért örömmel várjuk további osztályok, iskolák, tanárok megkeresését a díjmentes iskolai workshopokkal kapcsolatban. Bátran vegyétek fel velünk a kapcsolatot a vulkan.tarsulas@gmail.com, vulkan.zdruzenie@gmail.com e-mail címeken vagy a Facebook oldalunkon

Az Életmód Táborra és az Élmény Csapatban versenyre ezúttal nem térek ki bővebben, de ha kíváncsi vagy ITT, ITT és ITT bővebb betekintést kaphatsz a munkánkba és annak gyümölcsébe.   

Lásd a saját szemeddel milyen hatalmasat tud változni egy fiatal hozzáállása, világnézete akár már egy nap hatására. Érezd a saját bőrödön milyen energiák képesek felszabadulni egy motivált, sikerorientált közösségben. És légy részese egy boldog jövő építésének.

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!  

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök, alapító

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr5912947285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása