5+1 tipp a lustaság legyőzésére

lustasag.jpg

Néha úgy érzed, hogy megmozdulni sincs kedved? Vár a sok tanulni való vagy a munka, de inkább heverészel a TV előtt? Természetes dolog, hogy néha szeretsz lazulni és kipihenni magadat. Viszont, ha a lustaságod már krónikus probléma és elvonja a figyelmedet a napi teendőidről és a céljaid eléréséről, akkor minél hamarabb szükséges megoldást találnod.

Azzal nincs gond, ha néha-néha egy fáraszt nap után néhány percet lustálkodsz. De nagyon vékony a határ aközött, ha itt-ott heverészel kicsit vagy, hogy a lustaság már az életed szerves része és ez miatt hanyagolod a kötelességed. Ezért most megosztok veled 5+1 egyszerű, mégis nagyon hatékony módszert, amivel könnyen ki tudod magad húzni a léhaság fogságából.

1. Találd meg a motivációdat!

Az egyik elemi oka a lustaságnak a motiváció hiánya. Ha nem vagy elkötelezett valami iránt, hajlamos vagy halogatni, persze mindig találsz hozzá egy nagyon jó kifogást (rossz az idő, hétfő van, stb.). Éppen ezért nagyon fontos a motiváció. Lehet az egy nagyobb cél vagy csak egy kisebb feladat. Számos módja van, amellyel megtalálhatod és fokozhatod a lelkesedésed valami iránt: ismételgetheted az állításodat, láthatod magad előtt a képet, ahogyan eléred a célodat. Tartsd észben, hogy a cél, amit el akarsz érni, általában a legerősebb motivációs tényező.

2. Oszd fel és lépésenként haladj!

A léhaság és az állandó halogatás egyik oka, hogy a feladatok elvégzése vagy a célok elérése túl időigényesek vagy nehezek. Ebben az esetben ajánlom neked, hogy oszd fel több kisebb teendőre. Ha így teszel, akkor sokkal könnyebb lesz megoldani a kisebb feladataidat, és ez egy lépéssel közelebb visz a végeredményhez is. A nagy teendők gyakran fárasztóak és megterhelnek, de ne ijedj meg. A lényeg, a hozzáállásod. 

Miután sikeresen "feldaraboltad a mamutot" lépésenként haladj. Egyszerre csak egy lépést tegyél, másképpen túlterheltnek érezheted magad, és újra felszínre tör a lustaság démona. Egyszerűen csak tanuld meg, hogyan kontrolláld magad, a feladataidat és a saját erődet.

lustasag-fel-egeszseg.jpg

3. Mozogj!

Sokan alábecsülik a testmozgás fontosságát. Ha a lustaság már a mindennapjaid szerves része, akkor nagyon kicsi az esélye, hogy magadtól választasz fizikailag megterhelő munkákat. Viszont, ha elkezded, akkor csodálkozni, hogy mennyire felpezsdít, akár 30 percnyi edzés. 

Nem muszáj azonnal magas intenzitású mozgást választanod: néha csak annyit kell tenned, hogy felkelsz, felöltözöl és elmész sétálni. A friss levegő összefonódva egy kis könnyű sétával segít, hogy jobban fókuszálj a feladataidra. A fizikai terhelés nem feltétlen jelent edzést, bármit csinálhatsz, amit szeretsz és magába foglal egy bizonyos szintű mozgást. Ilyen lehet akár a házimunka elvégzése vagy a kutyasétáltatás.

Fontos, hogy lassan kezdd el, és fokozatosan dolgozd ki az edzéstervedet. Meglátod, milyen könnyű ragaszkodni egy megszokott edzéstervhez, és kétszer-háromszor mozogni egy héten, nem is említve pozitív hatását az egészségedre.

4. Képzeld magad elé a feladatot!

Az 1. pontban írtam, hogy lásd magad előtt a képed, ahogy eléred a célodat. Ezt vizualizációnak hívják, nagyon hasznos technika, amelyet sok élethelyzetben lehet használni, és bizonyosan segít, hogy túllendülj a lustaságon. Ne rémülj meg, nincs ebben semmi woodoo, egyszerűen képzeld el, ahogy a feladatodat végzed. Nagyon pozitívan fogja befolyásolni a gondolataidat, és segít elkezdeni a feladatot. Hogyha látod magadat, ahogy eléred a célodat, akkor kellően motivált leszel, hogy dolgozz.

5. Legyenek határidők!

Közismert tény, hogy sokan utálják a határidőket, mert kényszert és nyomást éreznek miattuk. De néha ez segít abban, hogy elkezd a munkát. Azt már biztosan tudod, a kezdés mindig a legnehezebb feladat, de ha egyszer megteszed, akkor a további lépések már sokkal könnyebben fognak menni. Szimplán csak jelölj ki egy határidőt, és tartsd be!

538359-apps-for-lazy-people.jpg

+1. III. Életmód Tábor

Évek óta foglalkozom fiatalokkal és látom, hogy milyen problémákkal küzdenek. Az elsők között szerepel lustaság, ami kéz a kézben jár a motiváció hiányával. Sok esetben hiányzik a hátuk mögül egy támogató közösség, aki biztatnák és megadnák nekik a szükséges tudást az első lépés megtételéhez. Van úgy, hogy a lelkesedés megvan, esetleg a célok is, de de nem tud elindulni és ezért halogat. 

Ha te is úgy érzed, hogy  egyedül nem tudod megtalálni az irányt, esetleg a technika hiányzik, akkor ne habozz. jelentkezz a 2018. július 6.-8. között megrendezésre kerülő III. Életmód Táborba, és tedd a magadévá azt a tudást, amit máshol még nem kaphatsz meg.

Hozzád hasonló fiatalokkal együtt indulhatsz el egy olyan úton, amit a szebb és boldogabb jövőbe vezet. A saját szemeddel lásd, hogy milyen fantasztikus áttörésekre leszel képes mindössze 3 nap alatt!

Várunk Téged, csatlakozz hozzánk!

vulkan.tarsulas@gmail.com

vulkan.zdruzenie@gmail.com

Namaste!

Mikóczi Ferenc - Vulkán Társulás, elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://vulkantarsulas.blog.hu/api/trackback/id/tr2613619534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vulkán Társulás

A nagy Átalakulás

A Vulkán Társulás alapítójának, Mikóczi Ferencnek a könyvét, A nagy Átalakulást, itt tudod megrendelni!

a_nagy_atalakulas_3d.jpg

Friss topikok

  • evilwolf: Könnyű felismerni, a legtöbbje az. Több idő észrevenni a rendesebbjét. (2018.10.24. 16:38) Hogyan ismered fel a kétszínű embert?
  • Dzsontra Volta: Kevés helyet szeretek annyira a világon, mint Reykjavíkot, amikor először véletlenül oda keveredte... (2017.08.29. 21:29) Miért nem drogoznak az izlandi fiatalok?
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Óvatosnak kell lenni, mert Cukorhegyiék gyorsan letiltják a antiliberális véleményt. (2017.08.10. 21:27) A posztolások veszélyei
  • A nagy ÁTALAKULÁS: @Krumpli Bogart: A hegycsúcsra tartva különböző úton haladhatunk, de az irány mindannyiunknak egy.... (2017.06.24. 09:14) Generációs szakadék
  • Vizilabda: A 80 -as években az ált. iskolában a szex felvilágosítás órán, amikor csak fiúk voltak jelen, nem... (2017.03.10. 11:01) Fiatalkori szexualitás
süti beállítások módosítása